Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5564 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   17 Şubat 2012 - 18:48

Demiryolu Çalıştayı Yapıldı

Büyüt
Küçült
Demiryolu Çalıştayı
Giresun Üniversitesi ve Giresun Sanayi ve Ticaret Odasınca ortaklaşa düzenlenen Demiryolu Çalıştayı bugün Giresun Üniversitesi Konferans Salonunda Vali Dursun Ali Şahin' in de katılımıyla gerçekleşti.

Giresun Üniversitesi ve Giresun Sanayi ve Ticaret Odasınca ortaklaşa düzenlenen Demiryolu Çalıştayı bugün Giresun Üniversitesi Konferans Salonunda Vali Dursun Ali Şahin’in de katılımıyla gerçekleşti.  
  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılışta konuşan Giresun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yılmaz Can, Çalıştayın amacının son günlerde demiryolu hattının güzergahı ile ilgili kamuoyunda ortaya atılan spekülasyonlar sebebiyle hattın Tirebolu’dan geçmesi konusunda kararlılık ortaya koymak ve bu kararlılıktaki ısrarı bilimsel görüşlerle desteklemek için düzenlendiğini söyledi.   Ulaşım konusunun insanlık tarihi boyunca önemini hiç yitirmediğini belirten Rektör Vekili Can, “ Tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlar öncelikli olarak ulaşıma yatırım yapmaktadır. Ülkemiz son yıllarda ulaşımda atılıma geçmiştir. Duble yollar, havaalanları, hızlı tren projeleri vb gibi. Duble yollarla ilgili projelerden bölgemizde yararlanmasına rağmen bu yeterli değildir. Demiryolu hattının Tirebolu’dan geçmesi bilimsel gerçekliklerin yanı sıra bölgenin sosyo-ekonomik hayatına ivme kazandıracağı gibi bölgenin kalkınmasını da sağlayacaktır. Bu Çalıştayın amacı bugün bur da ortaya konacak bilimsel gerçekler doğrultusunda projenin doğru ve sağlam bir şekilde yapılması için karar vericilere yardımcı olmaktır” şeklinde konuştu.   Çalıştaya katılan Vali Dursun Ali Şahin, de yaptığı açıklamada güzergahın kaderini coğrafyanın belirleyeceğini söyledi. Yapılacak demiryolundan bölge halkının en üst düzeyde yararlanması arzusunda olduğunu söyleyen Vali Şahin, “Bu hat kullanıldığında ilimizin Doğankent, Tirebulu, Görele Eynesil ilçeleri yararlanırken, Tarabzon’un da merkezi dahil olmak üzere; Beşikdüzü,Vakfıkebir,Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçeleri yararlanacaktır.   Biz sadece kendi ilimizi değil,Trabzon’un batı kısmında bulunan ilçelerini de kollayan bir politika izlemesinin daha doğru olacağını değerlendiriyoruz.   Erzincan’dan Karadeniz sahiline çıkan en uygun güzergâh kesinlikle Harşıt Vadisi ve Tirebolu’dur. Daha önce bir toplantıda da söylediğim gibi Allah, Harşit Vadisi´ni demiryoluna uygun yaratmıştır ve proje oradan geçecektir. Bu fikrimizi her zaman her yerde tekrarlayacağız. Bunun için uğraşı içindeyiz. İlerimizin bölgemizin ve ülkemizin menfaatleri doğrultusunda demiryolu projesinin gerçekleştirilmesini istiyoruz” dedi.   Birlik beraberlik vurgusu da yapan Vali Şahin, “Bizler Doğu Karadeniz’in kalkınmasına öncelik verenler olarak, birlik beraberlik içersinde hareket ederek haklılığımızı sürekli gündemde tutmamız gerekiyor. Bugüne kadar Tirebolulu sivil toplum örgütleri, siyasileri, basın mensupları ve aydınları duyarlı olarak konuyu sürekli gündeme getirmeye ve güncel tutmaya çalıştılar. Bunun yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Giresun’un merkezi ve yerel yöneticiler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları demiryolunun Tirebolu’dan geçmesi gerektiğini bunun ülke ve bölge çıkarları açısından önemli olduğuna   tek yürek olarak deklere ettiler.

Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Hattı konusunda tüm Giresunluların el ele vererek bu davaya sahip çıkarak bölgemin ekonomisini canlandırma gayreti içerisinde olacağız.”dedi.   Ardından Çalıştay koordinatörü Prof.Dr. Ramazan Sever Demiryolu projesinin tanıtım konuşmasını  yaptı. Proj. Dr. Sever çeşitli sunumlarla desteklediği tanıtımında üniversitelerin görevlerinden birinin de halkın ve kamuoyunun beklentilerine cevap vermek olduğunu belirterek, “Bir süredir kamuoyunda hattın güzergahı ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Bu spekülasyonlara biz üniversiteler ve akademisyenler sessiz kalamayız. Bugün burada güzergahın nereden geçirileceği konusunu duygusallığa yer vermeden objektif olarak, bilimsel gerçeklere dayanarak ortaya koyacağız. Bilimin ve teknolojinin ışığında gerçekleşecek bu proje Doğu Karadeniz’in yararınadır” dedi. Prof. Dr. Sever tanıtımını projeyle ilgili CED ve Fizibilite Raporlarını karşılaştırarak farklılıklarını ortaya koydu.   Projenin Tanıtım konuşmasında söz alan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu da Çalıştayı Giresun Üniversitesiyle ortaklaşa düzenlediklerini belirterek Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon arası Demiryolu Projesinin ilimize yararlarının saymakla bitmeyeceğini söyledi.   Bölgemizdeki yatırımların sadece belirli kentlerde yapılasının sonuçlarına değinen Çakırmelikoğlu, “ Belli yerlerde yapılan yatırımlar toplumun geniş kesimini maddi ve manevi olarak kucaklamadığından  bu yerlerin çevresindeki yerleşim yerlerinin geride kalmasına sebep oluyor. Bu dengesiz büyüme, ülke ve bölge de iller arasında sosyal ve ekonomik ayrışmalara yol açmaktadır. Jeopolitik konum ve bölge dengeleri dikkate alındığında, planlanan demiryolu projesi, bölge limanlarını etkin konuma getirecek ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak bu konuda Ordu-Giresun havaalanı projesinin yatırıma dönüşmesinde ortaya koyduğumuz ortak performansı, demir yolunda da sergilemek arzusundayız” dedi.   Tanıtım konuşmalarının ardından söz alan Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Arif Çetinkaya, birlikteliğe vurgu yaparak “Giresunlular olarak bize düşen bundan sonraki aşamada birlikteliğimizi sürdürerek çaba sarf etmek ve projenin takipçisi olmaktır” dedi.   Çalıştayın açılış bölümüne Vali Dursun Ali Şahin, Rektör Vekili Prof. Dr. Yılmaz Can, bazı Kaymakamlar, akademisyenler, Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Öden, Ak Parti İl Başkanı Av. Sabri Öztürk ile Merkez İlçe Başkanı Çetin Çakıroğlu, CHP İl Başkanı Mustafa Kısa ile Merkez İlçe Başkanı Adnan Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Karabıçak, Esnaf Odaları Başkanı Ali Kara ve çok sayıda davetli katıldı.,




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir