İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü organizesinde 1-7 Mart Deprem Haftası ekinlikleri kapsamında bugün Valilikte Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat tarafından Deprem ve Afet Bilinci Konferansı verildi.
Konferansta bir konuşma yapan Vali Şahin, deprem ve afet bilincinin oluşturulmasında verilen konferansların önemine dikkat çekerek, bu konferansın düzenlenmesine vesile olanlara teşekkür etti. Ülkemizin Marmara depreminden çok şey öğrendiğini belirten Vali Şahin, “1999 Marmara depremi Türkiye için milat oldu. Depremden sonra özellikle yapılaşma ve depreme hazırlıklı olmak adına pek çok reform hayata geçirildi. 1999 sonrası yaşanan depremler Türkiye’ye çok şey öğretti. Rahmetli Deprem Dede Prof. Dr. Ahmet Işıkara’nın bir sözü vardı. ‘Deprem insanı öldürmez, bina öldürür’ diye çok doğru bir söz. İşte Marmara depremi bize bunu gösterdi. Deprem sonrası çıkarılan yönetmeliklerle binaların yapımına çekidüzen verildi. Artık zemin etüdü yapılmadan bina yapılmasına izin verilmiyor. Depremin içinden gelen bir kişi olarak nice nice ders niteliğinde olaylara şahit oldum. Şunu unutmamalıyız ki deprem Türkiye’nin bir gerçeği ve bundan kaçamayız. Bunun bilinciyle depreme nasıl en iyi şekilde hazır oluruz, en az zayiatla bu afetin üstesinden gelebiliriz bunun çalışmalarını yapmalıyız” diye konuştu.
İl Afet ve Durum Acil Müdürü Halil Topatan da, ilimizin Doğu Karadeniz havzasında kuzeyden güneye doğru uzandığını belirterek, ilimizin kıyı kesimlerinde bol yağıştan dolayı sel ve su baskını gibi doğal afetlere maruz kaldığını, iç kesimlerinin ise 1. Derece deprem kuşağında yer aldığından ilimizin her an deprem ve doğal afet riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat’ta afetle mücadelede deneyimlerin çok önemli olduğunu belirterek, afet bilincinin oluşmasında yaşanan depremlerden ders çıkarılması ile mümkün olduğunu söyledi. Doğal afetlerin çok büyük maddi, manevi, ve psikolojik bir çok zarara yol açtığını kaydeden Kalafat, “Depremle mücadele için depreme dayanıklı binalar yapmalı, depreme her an hazırlıklı olmalıyız. Afetle mücadele bir zincirin halkaları gibidir. Bu mücadelede her halka üzerine düşen görevi adım adım ilerleyerek yapmalı. Unutulmamalı ki afetle mücadelede afet bilincini arttırmak en önemli unsur” şeklinde konuştu. Ardından Kalafat, depremlerin oluşması ve deprem ve afet bilincinin oluşturulması için yapılması gerekenlerle ilgili çeşitli bilgiler verdi.
Konferansın sonunda Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz, verdiği yararlı bilgilerden dolayı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat’a teşekkür ederek plaket verdi.
Konferansa, Vali Şahin’in yanı sıra, Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz, daire amirleri ve kamu kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı.