Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5532 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   15 Mayıs 2013 - 10:39

Dünya Eczacılık Günü ve Eczacılarımızn Sorunları

Büyüt
Küçült
Dünya Eczacılık Günü ve Eczacılarımızn
MİLLETVEKİLİ KARAAHMETOĞLU' NUN DÜNYA ECZACILAR GÜNÜ VE ECZACILARIMIZIN SORUNLARINA İLİŞKİN TESPİT VE ÖNERİLERİ

DÜNYA ECZACILIK GÜNÜ VE ECZACILARIMIZIN SORUNLARI

Bilimsel eczacılığın 174. Yıldönümünü kutlamaktayız.  24.309 eczane eczacımızın, kamu eczacılarımızın, sayıları otuz bini bulan tüm meslektaşlarımın gününü kutluyorum. Yaşamını yitiren hocalarımıza ve meslektaşlarımıza rahmet dilerken hayatta olan hocalarımıza sağlık ve uzun ömür diler eczacı adayı kardeşlerimizi de sevgiyle kucaklarım. 17 Mayıs 2002’de günün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenen Eczacılık Kanunu hayata geçmiştir. Bu kanunun çıkmasında katkısı olan Türkiye Büyük Millet Meclisindeki tüm partilere emeklerinden dolayı teşekkür etmeyi tüm meslektaşlarım adına bir borç bildiğimi ifade etmek isterim. Eczacılık mesleğinin geleceğini ilgilendiren bu yasa ilacın halka erişiminde mesleki ahlak kurallarının yeniden düzenlenmesi ve Eczane Eczacılığının geleceği açısından önemli olduğunu bilmekteyiz. Ancak yasanın ekonomik anlamda yansıması 5-6 yılı bulacaktır.

Bugün Eczanelerin içinde bulunduğu çok ekonomik sıkıntılar vardır. Artık Eczaneler aylık ciroları ile işletme giderlerini karşılayamaz duruma gelmiştir. Eczacı kar hadleri düşürülmüş, iskontolar kaldırılmış, ilaç fiyatları çok önemli oranda aşağı çekilmiş ve önemli ciro kayıplarına neden olmuştur. Bilinmelidir ki Eczacılar ilaç fiyatlarının düşüşüne karşı değildir. Bugün AKP İstanbul Milletvekili Sayın Mehmet Domaç’ın Türk Eczacılar Birliği Başkanı olduğu dönemde biz Eczanelerimize ilaç fiyatlarının düşürülmesi konusunda afişler asarak destek verdik ve inanarak savunduk.

 Kar hadlerinin düşürülmesi, iskontolarının kaldırılması, ilaç fiyatlarının düşürülmesinden kaynaklanan ekonomik sıkıntılara karşı kayıpları telefi etmek adına ilgili kurumlarca seçenek sunulmamıştır. Türk Eczacılar Birliği verileri ile Eczacılarımızın yaklaşık % 51’inin Türk İş tarafından yapılan araştırma sonucuna göre yoksulluk sınırı altında, yine Eczacılarımızın % 5-6’sının aynı araştırmaya göre açlık sınırının altında bir gelire sahip olduğu tespit edilmiştir. Bugün Eczacılarımızın önünde duran sorunlardan bir kısmını değerlendirmek istiyorum.

Sağlık Bakanlığı ile SGK arasındaki yürürlükteki düzenlemeler nedeniyle görev ve yetki alanları açısından uyumsuzluk ve belirsizlikler ortaya çıkmaktadır. Sağlığa ilişkin kararlarda, Sağlık Bakanlığı tekrar asli karar organı haline gelmeli; sağlığın ekonomisi ile ilgili konularda ise Sağlık Meslek Örgütlerinin görüşlerini öncelikli olarak dikkate alacak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu benzeri bir Sağlık Koordinasyon Kurulu oluşturulabilir. İlaçta tasarruf politikalarının yükünü Eczaneler çekmemelidir.

Sağlık harcamalarının azaltılması noktasında ilk akla gelen ilaç fiyatlarının baskılanması olmaktadır. Yıllık nüfus artışı, yaşam süresinin uzaması ve yaşlanan nüfus, özel sağlık hizmetlerinin artması, ileri ilaç teknolojisi ile üretilen ilaçların piyasaya pahalı olarak girmesi gibi faktörler ilaç harcamalarında tasarrufla giderilecek en önemli sebep biçiminde bir algı yaratılmıştır. Hal bu ki ülkemizde ilaç fiyatları birçok Avrupa ülkesinin altındadır.

İlaç harcamaları kontrol altına alınmaya çalışılırken özel hastaneler dolayısıyla sağlık harcamalarında gerçekleşen artış ise gözlerden kaçırılmaktadır. 2002 yılında özel hastanelere ödenen miktar 564 milyon TL iken 2011 yılında 6,4 milyar TL’ye çıkarak 11 kat artış göstermiştir. Bu süre zarfında çok fazla arttığı iddia edilen ilaç harcamaları, özel hastane harcamalarının üçte biri oranındadır.

2004 ilaç fiyat kararnamesi çerçevesinde ilaç fiyatlarının sürekli biçimde düşmeye başlaması eczanelerde çok önemli stok zararlarına neden olmuştur. 2012 yılında eczacıların stok zararları 129 milyon TL olmuştur. İlaç sanayinin SGK’ya yaptığı iskontoların eczane üzerinden geçerken eczacıyı zarara uğratması yani kamu kurumu iskontosu zararı yükü ortadan kaldırılmalıdır. Eczaneler üzerinden yapılan muayene katılım payı tahsili ile eşdeğer ilaç farkı uygulaması, reçete katılım payı uygulaması ve hasta katılım payı uygulaması kaldırılmalıdır. Eczacı kar oranlarının artırılması ve reçete başına alına 25 kuruşluk reçete hizmet bedeli tutarının artırılması eczanelerin bugün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların çözümü noktasında katkı sağlayacaktır.

            Bu düşünceler ışığında tüm meslektaşlarımın Eczacılar gününü kutlar sağlık ve başarı dolu nice seneler dilerim.

 

  Selahattin Karaahmetoğlu

    CHP Giresun Milletvekili


 

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir