Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5629 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   20 Ocak 2012 - 10:15

En Fazla Fındık İhraçatı Yapanlar Açıklandı!

Büyüt
Küçült
En Fazla Fındık İhraçatı Yapanlar
2011 Yılı Fındık İhracatında KFMİB üyesi ilk 20 firma hiç ithal girdisi bulunmayan sektörün yıldızları açıklandı.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) 2011 yılında en fazla fındık ihracatı gerçekleştiren ilk 20 üyesini kamuoyuna açıkladı.

    Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy yaptığı açıklamada; 2001 yılından bu yana geçen on yıllık süreçte olduğu gibi, 2011 yılında da Oltan Gıda Maddeleri İhracat İthalat ve Ticaret Ltd.Şti firmasının Türkiye fındık ihracatının ilk sırasında yer aldığını, anılan firmanın 2011 yılında 64.268 ton/iç karşılığı 480.606.069.-$ tutarında ihracat gerçekleştirdiğini, bu tutarın içerisinde hiçbir ithal girdisi bulunmadığı da göz önüne alındığında bu ihracatın çok daha büyük bir anlam kazanacağının izahtan vareste olduğunu,  öte yandan fındık ihracatında ilk 20’de yer alan firmaların gerçekleştirdiği toplam 1.155.095.419.- $ tutarındaki ihracatın Türkiye fındık ihracatının yaklaşık % 66’sına tekabül ettiğini, küresel ekonomide yaşanan daralmalara, Avrupa ülkelerinde yaşanan finansal darboğaza, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan kargaşa ve istikrarsızlık ortamına rağmen bu performansı göstererek fındık ve mamulleri sektörünün yıldızları olan firmaların hepsine tek tek teşekkürü bir borç bildiğini ve bu camianın içerisinde bulunmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

    Bu vesileyle fındık ve mamulleri sektörüne yönelik olarak 2011 yılında gerçekleşen önemli gelişmelere de değinen Gürsoy; AB ülkelerine yapılan ihracatın % 80’lerden % 74-75 seviyelerine çekildiğini, buna karşılık başta uzakdoğu ülkeleri olmak üzere denizaşırı ülkelere olan ihracatın % 5-6 seviyelerinde iken geçen beş yıllık süre zarfında yaklaşık 11.000 ton/iç artırılarak % 9 seviyelerine ulaştırıldığını, bu gelişmede FTG tarafından yürütülen faaliyetlerin ve bilhassa ÇHC’ne yönelik ihracatta meydana gelen artışın çok önemli bir etkisinin olduğuna dikkat çekti. 

    Diğer bir olumlu gelişmenin, çok eski yıllardan bu yana % 30 seviyesinde olan işlenmiş fındık ihracatının 2000’li yılların başından itibaren kademeli olarak % 40 seviyesine yükseldiğini, 2011 yılında söz konusu oranın % 41,3 seviyesine ulaşmasının, artış trendinin devam ettiğinin bir göstergesi olarak önemsenmesi gerektiğini ve böylece ülkemize daha fazla döviz girdisi ve katma değer sağlanmasının yanı sıra bölgemizdeki istihdam sorunun çözümüne de çok önemli katkıda bulunulduğunun altını çizdi.

Bulancakajans.com







Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir