Tuba OLĞAÇ'ın haberi...
Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Sosyal medya uzmanlığını tanıtacağız. Sosyal medya uzmanı olmak için ne yapmak lazım, kişisin kendini hangi alanlarda geliştirmesi gerekir? Tüm merak edilenleri Uluslar arası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan ile konuştuk...
Sosyal medya uzmanlığı nedir? Sosyal medya uzmanları ne iş yaparlar?
Sosyal medya uzmanlığı sosyal medya yönetim ve raporlama işi yapar. Kurumların sosyal medyadaki hesaplarını A’dan Z’ye yönetir. Sosyal call center dediğimiz sosyal medyadan gelecek şikayetleri yönetir. Online itibar yönetimi ve kriz yönetimi yapar.
Bunun yanında müşterilerin sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısının artırılmasını sağlar. İçerik üretiminin yapılmasını sağlar. Sosyal medyayla ilgili içerikler üretir ve bunu da sosyal medya kullanıcılarıyla paylaşır. Bir ajansın, bir siyasetçinin, şirketin yada bir kurumun sosyal medyadaki görünürlülüğünü, etkinliğini artırır. Bunları basamak basamak gerçekleştirir. Kurumların sosyal medya optimizasyonu sağlar sürdürür.
Sosyal medya uzmanı olmak için nasıl bir eğitim almak lazım, hangi konularda uzmanlaşmak lazım? Bu alanda kendini geliştirmek isteyen gençlere hangi tavsiyelerde bulunursunuz?
Sosyal medya uzmanlığıyla ilgili Türkiye’de henüz açılmış bir bölüm yok. İki yıllık yeni medya bölümleri açılmaya başlandı. Bu alanda sertifika programları var, Uluslararası Sosyal Medya Derneğimiz bu alanda ilk sertifika veren kurumlardan birtanesi.
Derneğimizin üniversitelerle yaptığı anlaşmalarla, mesela en son İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi birçok üniversite ile anlaşmalar yaptık ve buralarda sertifika alarak sosyal medya uzmanları yetiştiriliyor. Ama bu alanda bir lisans bölümü hala yok. Sosyal medya uzmanı adaylarının azda olsa internet ingilizcesini biliyor olması lazım. Bunun dışında blogları çok iyi takip ediyor olması lazım, kendisinin aynı zamanda bir metin yazarı olması lazım. İyi bir blogcu olması lazım. Az da olsa grafikten anlıyor olması lazım, gibi bazı özellikler sıralayabiliriz. Lise mezunu biri de çok iyi bir sosyal medya uzmanı olabilir. Önemli olan kendini bu alanda geliştirmiş olması, meraklı olması ve sosyal medyayı yakından takip etmesidir. Sosyal medya uzmanı olmak isteyen gençler, bir sosyal medya blogunda yazmaya çalışsınlar. İngilizce öğrensinler ve yabancı sosyal medya sitelerini yakından takip etsinler. Muhakkak bir blog tutsunlar, içeriğini zenginleştirsinler, kendi sayfasını yönetemeyen başkasının sayfasını yönetemez doğal olarak.
Kendilerinin online itibarına ve kişisel markalaşmasına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Başkalarının sosyal medya itibarını yükseltmek istiyorsanız online itibarınızın yüksek olması lazım. Sosyal nedyanın her alanında Linkedin, Facebook, İnstagram, Twitter, Foursquare, Google Plus, slideshare,pinterest gibi sosyal ağlarda muhakkak olsunlar. Klout denen bir sosyal medya ölçüm aracı var, buradaki puanlarını yükseltsinler. Puanlarını hızlı bir şekilde 60’ın üstüne çıkarsınlar. Bu önemli zira artık işe alımlarda buna da bakılıyor. Profil resminden tutun kendinizi tanımladığınız bio cümlelere kadar hepsi çok önemli. Hepsini üzerinde düşünerek ve özenerek hazılamaları gerekiyor.
Sosyal medya uzmanları nerelerde çalışabilirler, iş alanları nelerdir?
Bilişim şirketlerinde çok rahat çalışabilirler, devlet kurumlarından tutun özel sektördeki tüm kurumlara kadar hemen her yerde çalışabilirler. Özellikle e-ticaret sitelerinin ihtiyaçları vardır. Dijital pazarlama yapmak isteyen her firmanın sosyal medya uzmanına ihtiyacı var zaten. Sosyal medya uzmanları genellikle firmaların insan kaynakları, kurumsal iletişim ve pazarlama departmanlarının altında istihdam edilirler. Yerel seçim öncesi belediye başkan adayları da bol miktarda sosyal medya uzmanı istihdam edecektir. Sosyal Medya iş ilanları ile ilgili Türkiye’de sosyal medya insan kaynağı alanında bir ilk olan derneğimizin usmed.cvmer.com adresine cv bırakabilir buradaki iş ilanlarına bakabilirler.
on5yirmi5.com