Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5645 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   17 Haziran 2013 - 10:53

Ezanın Aslına İadesi Anıt Mezar'da Gerçekleştirildi

Büyüt
Küçült
Ezanın Aslına İadesi Anıt Mezarda
Ezanın Aslına İadesinin 63. Yılı Anma Programı Menderes Anıt Mezar'da Gerçekleştirildi

Ezanın Aslına İadesinin 63. Yılı Anma Programı Menderes Anıt Mezar’da Gerçekleştirildi


Sivil Dayanışma Platformu ezanın aslına dönmesinin 63. yıldönümünde, merhum Başbakan Adnan Menderes'in mezarı  başında anma etkinliği düzenlendik.

Programın açılış konuşmasını yapan Başkanımız Ayhan Oğan’ın konuşması şu şekildedir:

Ezan, yüzyıllar boyunca tevhidin ifadesi olarak gök kubbeyi çınlatan, insanlığı hayra davet etmenin, kurtuluşa  çağırmanın sembolü olan bir sesleniştir. İslam’ın şiarı  ve Müslümanların varoluş göstergesi olan ezan, insanları hem namaza hem de dinin kendisine çağırmaktadır.

Müslüman toplumlarda asırlardır aynı güzel ifadelerle okuna gelen ezan, 1932 yılında CHP iktidarının dini asimilasyon politikaları çerçevesinde, zorla ve baskıyla 18 yıl boyunca Türkçe okutulmuştur. İslam’ı Türkçeleştirme ve Müslüman halkın ümmet bilincini yok etme girişimleri bunlarla da sınırlı kalmamış din eğitimi ve Kuran öğretimi yasaklanmış, camilerin bir çoğu ahır yapılmış hatta daha ileri giderek namazı ve Kuran’ı da Türkçeleştirme girişimlerinde bulunulmuştur. Karşı gelenler şiddetle cezalandırılmış dayak, hapis, para cezası ve akıl hastanesine gönderme örnekleri bolca yaşanmıştır.

Asırlardır İslam’ın nuruyla dünyayı  aydınlatan bu millete kendisine ait olmayan bir yaşam tarzı ve batı kültürü zorla dayatılmış ve dayatılmaya devam etmektedir. Bu mazlum ve yiğit halk bu baskılara 90 yıldır sabırla direnmiş ve direnmeye devam etmektedir. Sandık her önüne geldiğinde bu üstenci seçkinlere tokat gibi cevabını vermiştir.

Ülkemizde son günlerde yaşanan gelişmeleri de sabır ve sükunetle takip ediyoruz. Yaşam tarzlarına müdahale edildiğini söyleyenler acaba hangi örneği gösterebilirler?

Dayatma ve otoriterlikten bahsedenler yirmi gündür 76 milyon insanımıza kendi doğrularını dayattıklarının farkında mıdırlar? Bir başka grup da yüz bin kişiyle Taksim’i işgal etse buraya cami yapılmadan işgali bitirmeyeceğiz dese demokratik ve masumane bir hak kullanımı olarak değerlendirecek midirler?

Bir başka grup Ayasofya’yı işgal edip burası  cami olmadan işgali bitirmeyeceğiz dese Avrupa Parlamentosu özgürlük kapsamında değerlendirip acaba eylemcilere destek verecek midir?

Halkının yüzde sekseninin namaz kıldığı, yüzde yetmişinin oruç tuttuğu, kadınların yüzde yetmişinin tesettürlü  olduğu bir toplumda İslam’ın ve Müslümanların daha fazla görünür olmasından kim neden rahatsızlık duyuyor?

Bizler demokrasinin bir uzlaşma rejimi olduğunu biliyoruz. Bir ikna rejimi olduğunu biliyoruz. Doksan yıldır devlet eliyle bize başka ideolojileri ve yaşam tarzlarını dayatanlar şunu bilsinler ki artık halka dayanan, halkın değerlerine saygı  duyan yeni demokratik bir Türkiye var. Devletin demokratikleşmesini ne kadar uğraşsanız da engelleyemeyeceksiniz. Sizin ideolojilerinizin, hayat tarzınızın da teminatı bizler olacağız. Yüzyıllardır bu böyleydi, yine böyle olacak. Siz kabullenmeseniz de bu ülkeyi Müslüman şahsiyetler yönetecek. Siz kabullenmeseniz de adaleti, özgürlüğü ve eşitliği bizler sağlayacağız.

Başkanımızın konuşmasının ardından TGTV Başkanı  Hamza Akbulut , Üsküdar Din Görevlileri Vakfı Başkanı  Hayrettin Şallı ve Gazeteci Abdurrahman Dilipak birer konuşma yaptılar. Cemal Tunca  ve Mahmut Erdoğan dönemin tanıkları olarak döneme dair anılarını anlattılar. Daha sonra AK Parti milletvekilleri Harun Karaca, Mehmet Erdoğan, Ziver Özdemir, Faruk Işık ve Enver Yılmaz da konuşma yaptılar.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu Türkiye’nin etrafının iftiralarla sarılmaya çalışıldığını belirterek, “Ama milletimiz uyanıktır, dün Ankara’da gerekli cevabı vermiştir bugün de İstanbul’da verecektir. Hiç kimse sessiz çoğunluğun sessizliğine aldanmasın. 1960 darbesine baktığınız zaman İngiliz gizli belgeleri açıklandığında darbelerin nereden neşet ettiği ortaya çıkmıştır. Şimdi de Türkiye’nin gelişmişliğini ekonomisini demokratik yürüyüşünü engellemek için gerek dış dünyadan gerekse onların içerideki ortaklarından çok ciddi bir şekilde saldırılar gerçekleşmektedir. Ben de böyle bir senaryonun ortaya koyduğunu bir şekilde gazeteden öğrendim. Bunlar mümkündür. Çok dikkatli olmamız gereken bir dönemdeyiz. Türkiye 300 yılı aşkın bir dönemdir Batı ile makasını kapatan onların ekonomik, sosyal krizi sebebiyle bir şekilde Türkiye’nin bugünkü gelişmişliği üzerinden elde ettiği avantajı yitirmeye çalışan ciddi lobilerle karşı karşıyayız. Faiz lobisi bunun en temel unsurlarından birisidir. Bizim çözümümüz iddiamız daha fazla demokrasidir. Türkiye geçmişte yaşanan senaryolarda olduğu gibi yalanla karşı karşıyadır” dedi.

Programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı  Süleyman Soylu, AK Parti milletvekilleri Harun Karaca, Mehmet Erdoğan, Ziver Özdemir, Faruk Işık, Enver Yılmaz, Gazeteciler Abdurrahman Dilipak, Nevzat Çiçek, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, TGTV Başkanı Hamza Akbulut , Üsküdar Din Görevlileri Vakfı Başkanı Hayrettin Şallı, dönemin tanıkları Cemal Tunca  ve Mahmut Erdoğan, Hüsnü Tuna, Necati Ceylan, birçok sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ezan okunması ve hatim duası yapılmasının ardından programa son verildi.





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir