Üreticilerimizden gelen talepler ve İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarının yapmış oldukları arazi çalışmalarında bölgemizde 300-400 metre üzeri rakımlı alanlardaki fındık bahçelerinde ‘Kahverengi Koşnil’ zararlısının varlığı tespit edilmiştir.
Kahverengi koşnil 3-7 mm uzunluğunda, 2-4 mm genişliğinde, 1,3-5 mm yüksekliğinde kestane renkli, yumuşak ve kubbe şeklinde kabuğu olan bir böcektir.
Fındık bahçelerinde kahverengi koşnilin larva ve erginleri yaprak ve sürgünlerde emgi yaparak beslenir. Ayrıca tatlı madde ile fumajin oluşumuna da neden olurlar. Böylece bitkilerin zayıflamasına, verimin düşmesine ve hatta kurumasına da sebep olurlar.
Bulaşık olduğu bilinen bahçelerde genel bir inceleme yaparak bulaşmanın dağılışı ve yoğunluk üzerine bir gözlem yapılmalıdır. Bulaşık bahçelerde 10 ocak işaretlenir. Her ocaktan 3’er bulaşık sürgün (1-3 yaşlı) alınarak üzerindeki canlı koşniller sayılır. Sürgün başına ortalama 5 canlı koşnil varsa ilaçlamaya karar verilir. Bulaşmanın az ve sınırlı olması durumunda bulaşık sürgünler kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Bu dönem kahverengi koşnil zararlısı için ilaçlı mücadele dönemi değildir. İlaçlı mücadele zararlının hareketli ve birinci dönmelerinden oluşan genç larvalarına karşı yapılır.Yani yumurtaların açılımının tamamlanmasına yakın Haziran sonlarında (ilk açılmadan yaklaşık bir ay sonra) ilaçlama yapılabilir.
Üreticilerimiz ilaçlı mücadeleye karar vermeden önce mutlaka bahçelerinde bu zararlıyı yüzde yüz kontrol altına alan Verticillium lecani ve Cordiceps clavulatus mantarlarının varlığını tespit etmeleri gerekmektedir. Bu mantarlar kahverengi koşnil zararlısının erginlerini parazitleyerek (beyaz bir tabaka oluşturarak) zarar yapmasının önlemektedir.Bu durum oluştuğunda kesinlikle ilaçlı mücadele yapılmamalıdır.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerimiz; Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.