Dijital verileriniz ticari amaçlarla kullanılmasın.
Veri Madencisi Sait AYDOĞAN’a göre sizin tüm bilgileriniz satılabilir , kullanılabilir hatta size yüksek fiyatlarla yeniden satılabilir. Tıpkı Facebook’un sizin oluşturduğunuz bilgileri (50 milyon kullanıcı) satması gibi. Bizim gibi sosyal medya kullananların aklında yüzlerce soru işareti var!
Facebook bünyesindeki tüm kullanıcıların; insanlar arası davranışlarını , sosyal ilişkilerini , hayat görüşlerini , ekonomik durumlarını,tüm bilgilerine erişebiliyor.
Bu veri madenciliği, davranışsal reklamcılık ve hedefli pazarlamadan ürün geliştirme ve Ar-Ge yönelimlerine, siyasal iletişimden kapsayıcı sosyo-ekonomik araştırmalara, tüm nüfusun gözetimi, denetimi ve fişlenmesinden endüstri casusluğuna çok geniş ve oldukça karanlık bir alanda kullanım buluyor. Yani kişisel verilerimiz erişime ve dahi üzerinde yapılması muhtemel her türlü değişime açık ve bu durum bilgimiz dâhilinde olmadan gerçekleştirilebiliyor.
Aslında devletimizin bunlara ek önlemler alması gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Gerek devletler gerekse şirketler, internetin yarattığı küresel, sınır aşan, ülkesiz yapı sayesinde tabi oldukları hukuku, ülke anayasalarını kolaylıkla çiğneyebiliyorlar, uluslararası insan hakları sözleşmelerine de uymuyorlar.