Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 12829 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   11 Şubat 2013 - 11:44

Gelinkaya Hikayesi Giresun Adına Tescilleniyor

Büyüt
Küçült
Gelinkaya Hikayesi Giresun Adına
Giresun genelinde son yıllarda yapılan değişik kültürel çalışmalara Gazeteci-Yazar Şaban Kutlu tarafından bir yenisi daha ekleniyor.

'ATEŞİ SUYA TUTMAK' YAYINLANIYOR

 

Giresun genelinde son yıllarda yapılan değişik kültürel çalışmalara Gazeteci-Yazar Şaban Kutlu tarafından bir yenisi daha ekleniyor.

 

Giresun’a mal olmuş. Giresun kırsalında Anadolu’dan daha fazla benimsenmiş Gelin Kaya Öyküsü’de Kolbastı ve Kuşdilinden sonra Giresun adına tescilleniyor.

 

Yirmiye yakın versiyonu ve halk kültürü içinde değişik yorumlarla sunulan Gelin Kaya Öyküsü ilk defa mübadele yılları içinde yorumlanarak okuyucuya sunuluyor.

  

İçerisinde denizcilik öykülerine de yer veren 'Ateşi Suya Tutmak' adlı kitap; Bir denizcinin kaleminden; yayına sunuluyor. Ülkemizde denizcilerin edebiyata katkısı çok fazla değil. Denizciliği konu alan romanlar nispeten var olsa da bizzat denizcilerin kaleme aldığı hikaye ve roman kitapları son derece az.

 

Şaban Kutlu’nun Özgeçmişi        

 

Şaban Kutlu, 1963 yılında Samsun’da doğdu. Aslen Giresun Görele İnanca Köyü nüfusuna kayıtlıdır. Ailesinin memuriyeti dolayısı ile eğitimini yurdun çeşitli yerlerinde tamamladı.

 

Sırasıyla Muş, Sungurlu, Görele, Perşembe ve Ordu’da okudu. 1980 yılında Ordu Endüstri Meslek Lisesinden mezun oldu. Zaman zaman değişik dergi ve gazetelerde makaleleri yayınlandı. Bağcılar Göreleliler Sosyal Yardımlaşma Derneğinin Kurucu Başkanlığını, şimdi ki ismi Güngören Belediye Spor olan Haznedar Güven Sporun Kurucu üyeliğini yapmış, üç yıl süre ile Bağcılar Sosyal Yardımlaşma Vakfında Sivil Toplum Örgütleri temsilcisi olarak görev almıştır. 2009 yılı içerisinde Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin uygulamaya koyduğu ‘’Yerel Medya Eğitim Seminerleri’’ni tamamlamıştır.

 

Başta giresunajans.com, giresunlular.com ve değişik haber portallarında köşe yazıları yayınlanmaktadır. Giresun genelinde yer alan çeşitli İnternet haber portalı editörlerinin, gazete muhabirlerinin ve yayın kuruluşlarının bir araya gelerek kurdukları ‘Giresun Medya Platformu’’nun kuruluşuna öncelik ederek hayata geçirmiştir. Halen platformun kırka yakın üyesi bulunmaktadır.

 

1995 yılında Çiçek Kutlu ile hayatını birleştirmiş olup, Aslınur, Sedanur ve Esra isimlerinde üç kız çocuk babasıdır. ‘’Ateşi Suya Tutmak’’ isimli eser, Şaban Kutlu’nun ‘’Geçmişten Günümüze Her Yönüyle İnanca‘’, ‘’Yitik Kent Çanakçı’’ ve İngilizce Türkçe olarak Giresun Valiliğince yayımlanan, ‘’UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Islık Dili’’ adlı eserinden sonra dördüncü çalışmasıdır.

 

İşte tam da bu eksiklliği gidermeye yönelik bir kitap çıkıyor: 'Ateşi suya tutmak'

 

İçerisinde 12 kısa öykü bulunan kitap ağırlıklı olarak "Giresun Gelin Kayası Öyküsü" nü anlatsa da; kendisi de denizci olan yazar; kitapta denizcilikle ilgili öykülere de yer vermiş.

"Ateşi Suya Basmak" çok yakında kitapçılarda yerini alacak. Ancak biz, sizler için kitapta yer alan  "Süvarinin Atı" adlı kısa öyküyü;  sizlere sunmak üzere izin aldık ve aşağıda beğeninize sunduk.

 

Kitabın Önsözü

 

Kitabın önsözünü yazan Statü Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Bülent Dandin; şu ifadelere yer verdi:

 

Ulusların geçmiş tarihlerinden günümüze kadar olan süreçte gelecek kuşaklara hiç değişmeden miras bıraktıkları sözlü halk kültürünün içinde atasözleri ve öyküler şüphesiz ilk sırada yer almaktadırlar.Her toplumun tarih sahnesine çıkışıyla beraber, milletlerin inanç ve yaşayış tarzına dayalı olarak kendi halk kültürü içinde yarattığı bir çok efsane ve öyküde kendileriyle beraber yaşamaya devam eder.

 

Varlıklarını uzun süre devam ettirmeyi başaran ulusların bu başarılarında ki en büyük etkenin ise kendi öz kültürlerinin geniş bir tabana yayılması ve çok zengin bir kültür varlığına sahip olmalarıdır.

 

Giresun Halk Kültürünün günümüzde yaşayan en güzel örneklerinden sadece biri olan ‘’Gelin Kayası’’ aynı zamanda Anadolu Halk Kültürü içinde de geniş biçimde yer almaktadır.

 

Mitelojik yapıda olmasa da, Halk Kültürü içinde sözlü olarak hem Giresun Kırsalında, hem de Anadolu’da değişik şekilde devamlı olarak gelecek nesillere aktarılan ‘’Gelin Kayası’’çoğu defa hep aynı sonla bitmektedir.

 

Halk Kültürümüz içinde yirmiye yakın versiyonu bulunan ‘’Gelin Kayası’’ öyküsünün ilk kez mübadele yıllarında yaşanan zaman dilimi içerisinde yorumlanarak geniş şekilde öyküleştirilmesi ve bu haliyle okuyucu tarafından ilgi çekmesi oldukça sevindiricidir.

 

Giresun’a ait bir çok kültürel zenginliğin günümüzde araştırılarak günyüzüne çıkarılması için yapılan bu tür çalışmaların taktirle karşılanacağını özellikle ifade etmek isterim. Geniş bir zaman dilimi içerisinden süzülerek günümüze kadar gelen Giresun yöresine ait başta Karadeniz Bölgesinin tek Dünya Kültür Mirası olan Kuşdili ve  Kolbastıdan sonra Gelinkaya Öyküsünün de geniş bir biçimde okuyucuya sunulması bu çalışmalardan sadece birkaçıdır diyebiliriz.

 

Eserin içinde yer alan Gelinkaya Öyküsünün yanı sıra, değişik deniz hikayelerinin de okuyucunun dünyasına ayrı bir renk ve heyecan katacağını umuyorum.

 

Giresun Sözlü Halk Kültürünün günümüzde sadece küçük bir parçasını oluşturan bu çalışmaya emek veren ve katkıda bulunarak yayınlanmasını sağlayan herkese sonsuz  teşekkürlerimi iletirim.'

 

 
 

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir