Bir proje kapsamında yurtdışından ithal edilerek Giresun’da yetiştiricilere dağıtımı gerçekleştirilen Romanov koyunu hakkında İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın şu bilgileri vermiştir:
“İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen ‘Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi’ kapsamında; 480 baş anaç koyun ve 20 baş damızlık koç olmak üzere toplam 500 adet Saf Romanov ırkı koyun ithal edilmiştir. Bu koyunlar, 20 yetiştiricimizin her birine 24’er baş anaç koyun ile 1’er baş damızlık koç olacak şekilde dağıtımı yapılmıştır.
Menşei Ukrayna ve Rusya olan Romanov koyunu, değişik iklim koşullarına adapte olabilmektedir. Yerli ırklarımızın aksine mevsime bağlı kızgınlık göstermez, yılda 2 doğum yapar ve doğum ortalaması % 250’dir. Yılda ortalama 4-5 kuzu vererek, kırmızı et üretimi açısından büyük değer taşımaktadır. Nitekim halk arasında bu koyun ırkının yetiştirildiği çiftlikler ‘kuzu fabrikası’ olarak tabir edilmektedir. Örneğin; 2016 yılında bir ilçemizdeki yetiştiricimiz, Romanov ırkı 4 baş anaç ve 1 baş koça üretime başlayıp 3 yıl sonra 130 başlık sürüye ulaşmıştır.
Erkek Romanovların ortalama ağırlığı 55-80 kg iken dişilerde ortalama ağırlık 40-50 kg’dır. 6-7 aylık kuzularda kesim ağırlığı ortalama 35 kg’dır. Analık kabiliyeti en yüksek koyun türüdür. Et verimi çok yüksektir. Etinde koyunlarda genelde görülen koku yoktur. Az yağlı ve lezzetli olup Türk damak tadına oldukça uygundur. Yünü de değerli olup, gri renkli yün ve siyah dış post kılı; halı,kilim,battaniye,hasır vb. yapımlarında kullanılmaktadır.
Romanov koyunu dağıtımı yapılan işletmeler, İl Müdürlüğümüzce yakın takip edilerek gerekli teknik destek verilecektir. Giresun ilimizde uygulanan bu önemli proje sayesinde, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve kırmızı et üretiminin artırılması suretiyle çiftçilerimizin gelirinin yükseltilmesi hedeflenmektedir” dedi.