Haberin Tarihi :   03 Ocak 2013 - 14:28

Giresun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Basın Açıklaması

Giresun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Basın
Giresun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Yapılan Asılsız Haberler

GİRESUN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ VE HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ HAKKINDA YAPILAN ASILSIZ HABERLER

24.12.2012 ve 25.12.2012 tarihlerinde yazılı ve görsel basında gerek Birliğimizin çalışmaları gerekse Birliğimiz aracılığı ile dağıtılan hayvancılık desteklemeleri hakkında asılsız, mesnetsiz ve yeteri kadar araştırma yapılmadan haber yapıldığı görülmüştür. Söz konusu haberler Birliğimizin çalışmalarını aksatmaya, hayvancılığı zor şartlarda yapan üyelerimizi psikolojik olarak yıpratmaya, İlimizde son yıllarda gelişme gösteren hayvancılığa zarar vermeye yönelik olduğundan ivedilikle kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Haberde bahsi geçen destekleme tutarları ve desteklemeden yapılan kesintilerin büyük bir bölümü yanlış olup, haberde geçtiği şekli ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürlüğü tarafından doğrulandığı ve İl Genel Meclisi tarafından kabul edildiği de tamamen asılsız ve mesnetsizdir.
Söz konusu habere kaynak gösterilen CHP Piraziz İl Genel Meclisi üyesi Köksal ÖZDEMİR’in buzağı desteklemesini 50,00TL olarak belirttiği görülmüştür. Her ne kadar Tarım ve Orman komisyonu üyesi olsa da tarım ve hayvancılık konusunda bilgi sahibi olmadığı gibi hayvancılık konularına vakıf olmadığı destekleme tutarları ve kesintilerden haberdar olmamasından anlaşılmaktadır. Desteklemeler ve desteklemelerden yapılan kesintilerin doğrusu aşağıda belirtildiği şekildedir.
Desteklemeler:
- Anaç Sığır Desteklemesi : İnek Başına 225,00TL
- Suni Tohumlamadan Doğan Buzağı Desteklemesi : Buzağı Başına 75,00TL
- Soy Kütüğü Farkı : İnek Başına 60,00TL
Desteklemelerden Yapılan Kesintiler:
- Yıllık Aidat :%15 (YÜZDEONBEŞ) Genel Kurul Kararı ile üyeler kendisi tespit etmektedir.
- Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme :%02 (BİNDEİKİ) Bakanlar Kurulu Kararı İle tespit edilmektedir.
- Gelir Vergisi :%2 (YÜZDEİKİ) Gelir Vergisi Kanununa göre kesilip Vergi Dairesine yatırılmaktadır.
- Kooperatif Ortakları :Kooperatif tek işletme sayıldığından Hayvan sayısı toplamı 200 başı geçerse Bakanlar Kurulu Kararına istinaden hayvan başına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından %25 kesilip, kalan %75’ Birliğimiz hesabına aktarılmaktadır. Bu uygulama 2012 yılında kaldırılmıştır. Kooperatif ortakları 5 başın altında olduğu için kooperatife ortak oldukları takdirde destekleme alabilmektedirler
.
Desteklemelerden faydalanan üyemizin eline geçen tutarda yanlış beyan edilmiş olup 225,00TL + 75,00TL + 60,00TL = 360,00TL -%15 – %2 – %02 = 289,80TL’dir. Bunun haricinde yazılan bütün kesintiler yalandır. Üyelerimize 17,00TL kaldığı yazılmaktadır üyelerimizin bize borcu varsa 17,00TL kalabilir, hiç kalmayabilir veya borçlu da kalabilir. Birliğimizin yukarıda belirtilen yıllık aidat haricince ayriyeten soy kütüğü hizmet bedeli alması gerekirken kesinti çok olmasın, üyelerimizin eline daha çok para geçsin diye soy kütüğü hizmet bedeli alınmamaktadır.
İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonunu’ na CHP Piraziz İl Genel Meclisi üyesi Köksal ÖZDEMİR’in verdiği soru önergesi komisyonda incelenmiş yapılan tetkiklerde herhangi bir usulsüzlük olmadığı, mevzuata uygun kesintilerin yapıldığı tespit edilmiş olup, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden de gerekli bilgiler alınarak dosya kapatılmıştır.
Bu şahıs Birliğimize üye değildir. Biz bütün toplantılarda yapılan kesintileri üyelerimize anlatıyoruz. Üyemiz olsaydı zaten bu kesintileri bilirdi. Çamur at izi kalsın politikası uygulamaktadır. Köksal ÖZDEMİR seçim yaklaştıkça gündemde kalmak için bu tür oyunlar içine girmektedir. Bu tür oyunlar da kendi partisine de zarar vermektedir. Bu tamamen siyasi oyun olup biz Birliğimizi hiç bir zaman siyasi oyunlar içine sokmadık, sokmayacağız. Birliğimizin yönetiminde ve üyelerimizin için de her siyasi görüşten insanlar bulunmaktadır. Birliğimiz dürüst inançlı ciddi ve hızlı bir şekilde çalışmaktadır. Benim başkanlığa geldiğim 2009 yılında Birliğimizin üye sayısı yaklaşık 800 iken bugün yaklaşık 2.500′e ulaşmıştır. Birliğimiz tarafından 2009 yılında 427.000,00TL, 2010 yılında 812,000,00TL, 2011 yılında 1.287.000TL destekleme dağıtılmış olup, 2012 yılında ise yaklaşık 2.000.000,00TL olması beklenmektedir. Böyle olsaydı Birliğimiz büyümezdi. Birliğimiz hayvancılık için ciddi projeler yapmakta olup 2012 yılında 10 İlçemize şube açmış olup, bütün İlçelerdeki üyelerimize suni tohumlama hizmeti vermeye başlamıştır. Birliğimiz, bünyesinde 15 personel istihdam etmektedir. Bu tür ikilemlerle Birliğimizin harcayacak zamanı yoktur. Ayrıca Birliğimizin kimsenin siyasi çıkar ve emellerine alet edilmesine de kesinlikle müsaade edilmeyecektir.
Söz konusu haber içeriğinin hepsi çirkin bir iftiradan ibaret olduğu kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Giresun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği
Yönetim Kurulu Adına