· BAŞBAKAN ERDOĞAN, 112 TESİSİN AÇILIŞINI YAPTI
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapılan 16 milyar TL yatırım bedelli 112 tesisin açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından yapıldı.
112 tesis 12.12.2012 tarihinde Ankara’da yapılan toplu açılışla hizmete alındı. Bu kapsamda Giresun ilindeki 5 hidroelektrik santrali, 6 taşkın koruma tesisi, 6 otomatik meteroloji gözlem istasyonu yatırımlarının da açılışı yapıldı.
Başbakan Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, söz konusu eserlerin kazandırılmasında başta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Hizmete açılan eserler hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, ''Bütün bu eserlerle beraber ülkemiz yeni bir dönemi yaşıyor. Ağaçlandırma projeleriyle yeni bir dönemi yaşıyor. Biz yeşili iddialı bir şekilde korumanın ötesine geçiyoruz. Derdimiz şu: Ülkemiz beton yığınlarına mahkum olmasın. Bir taraftan betonarme binalar yükselirken ne olursa olsun bir diğer taraftan da yeşili ülkemizde artıralım diyoruz. Evlerimizin pencerelerinden baktığımızda sadece beton yığınlarını değil, yeşili de görelim; o havayı teneffüs edelim” diye konuştu.
112 tesisle 2 milyon 345 bin dekar tarım arazisinin suya kavuştuğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, “Toprakların o çatlak dudaklarına su veriyoruz, bunu başarıyoruz. Bu projelerle yılda yaklaşık 8,5 milyar kilovat.saat hidroelektrik enerji üretimini Türkiye'ye kazandırıyoruz. İstanbul, Trabzon, Sinop, Karabük, Aydın, İskenderun ve Kars'ta 8 milyon nüfusa yılda toplam 614 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyunu bu tamamladığımız projelerle temin ediyoruz. Şanlıurfa ile 10 ilçe, 20 yerleşim birimi ve bin 540 dekar araziyi taşkınlardan koruyoruz” dedi.
Giresun Yatırımları
112 açılışları kapsamında Giresun’da özel sektör tarafından kurulan 5 hidroelektrik santrali açıldı. Yağlıdere üzerinde kurulan Akköy, Espiye Regülatörü ve HES Projesi ile yıllık toplam 57,5 milyon kilowatt.saat enerji üretimi gerçekleştirilecek. Projenin maliyeti 66 milyon 605 bin TL olarak gerçekleşti.
Çırakdamı Regülatör ve HES projesi Giresun’da Aksu Deresi üzerinde enerji amaçlı olarak kuruldu. Projeyle yılda toplam enerji üretimi 166 milyon kilowatt.saatlik enerji üretimi hedefleniyor. Çırakdamı HES Projesi’nin Maliyeti 125.5 milyon TL olarak ortaya çıktı. Kayaköprü Regületörü ve HES projesi Yağlıdere deresi üzerine inşa edildi. Projenin yıllık toplam enerji üretiminin 33 milyon kilowatt.saat olması beklenirken, maliyeti de 40 milyon TL’yi aştı. Kıran Regülatörü HES projesi yine Yağlıdere İlçesi, Yağlıdere Deresi üzerinde enerji amaçlı olarak kuruldu. Maliyeti 51.5 milyon TL’ye ulaşan projeyle yıllık toplam 40 milyon kilowatt.saat saat enerji üretimi hedefleniyor. Akköy hidroelektrik santrali projesi diğer projelerden farklı olarak hem Giresun’a hem de Gümüşhane’ye enerji sağlayacak. 730 milyon TL’ye mal olan projeyle yıllık 690 bin kilowatt.saat enerji üretilecek.
Taşkın Koruma Tesisleri
Ülkemizin en fazla yağış alan illerinden Giresun’da olası sel baskınıyla su taşkınlarının önlenmesi için 6 taşkın koruma tesisi de hizmete alındı. Espiye ilçe merkezinde bulunan Giresun Espiye Boncuklu ve Portal Dereleri taşkın koruma inşaatıyla ilçenin Boncuklu ve Portal dereleri taşkınlarından korunması amaçlanıyor. Maliyeti 1 milyon 271 bin TL olan tesisle birlikte Boncuklu ve Portal derelerinin ıslahı da gerçekleşmiş olacak. Görele ilçesinde merkez Çeşmebaşı, Hürriyet ve Ünlüce Mahallelerinin yerleşim yerleri ve arazilerinin taşkın koruma tesisi ile söz konusu bölgeler taşkınlardan korunurken, Çanakçı Deresinin ıslahı da gerçekleştirilmiş olacak. Projenin toplam maliyeti ise 2 milyon 400 bin TL’yi buldu. Proje çerçevesinde dere üzerine 3 köprü de yapılacak.
Giresun Keşap Yolağzı Deresi Ve Düzköy Killik Deresi taşkın koruma inşaatıyla ilçe ve köylerin Yolağzı deresi ve Killik deresi taşkınlarından korunması amaçlanıyor. Maliyeti 3 milyon 626 bin TL’yi bulan tesisle birlikte Killik Deresi ıslah edilecek ve 3 köprü yapılacak.. Keşap Karabulduk Belde Merkezinin Karabulduk Deresi taşkınından korunması için yapılan tesisin maliyeti 573 milyon TL’yi bulurken, tesisle ayrıca Karakuz deresi ve Büyük Dere taşkınlarından da korunma amaçlandı. Bulancak Pazarsuyu ve Domuz dereleri taşkın koruma inşaatıyla Bulancak ilçesi Pazarsuyu, Yıldız, Süme, Yeşilhiser Hisarkaya, Şeyhmusa Büyükada ve Küçükada Köylerini taşkından korunacak. Pazarsuyu, Yıldız, Süme, Yeşilhiser Hisarkaya, Şeyhmusa Büyükada ve Küçükada Köyleri yerleşim birimleri ve tarım arazilerinin Pazarsuyu deresi, Bostanlı deresi, Celderesi ve Domuz dereleri taşkınlarından korunması amaçlanıyor. Maliyeti 15 milyon 676 bin TL olan projeyle 5 araç köprüsü ve bir de yaya köprüsü yapılarak ulaşıma açılacak.
Giresundaki taşkın koruma tesislerinin sonuncusu Of, Dernekpazarı, Çaykara Solaklı Vadisi Haldizen ve Koşan dereleri ıslahını içeriyor. Projenin maliyeti 9 milyon 252 bin TL oldu. Proje taşkın korumanın yanı sıra dinlenme ve mesire alanı olarak planlandı.
İl genelinde ayrıca 6 Otomatik Meteroloji Gözlem İstasyonu da hizmete alındı.