Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7217 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   24 Eylül 2012 - 10:06

Giresun'daki Mantar Türleri

Büyüt
Küçült
Giresundaki Mantar
Giresun yöresi ormanlarında doğal olarak yetişen mantar türlerinin teşhisi yapılıyor.

GİRESUN FLORASINDAKİ MANTAR TÜRLERİ ARAŞTIRILIYOR

 

Giresun yöresi ormanlarında doğal olarak yetişen mantar türlerinin teşhisi, kimyasal ve moleküler analizleri ile envanterinin yapılması projesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Akademik Personelleri, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Akademik Personelleri, Orman Genel Müdürlüğü, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü personelleri ve yüklenici firmanın katılımı ile arazi çalışmalarına başladı.

 

Giresun yöresi ormanlarında doğal olarak yetişen mantar türlerinin teşhisi, kimyasal ve moleküler analizleri ile envanterinin yapılması projesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Emin Zeki Başkent, Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Salih Terzioğlu, Araştırma Görevlisi Derya Mumcu Küçüker, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji  Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Silici,  Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Orman Ürünleri Daire Başkanlığı Şube Müdürü İsa Sertkaya, Giresun Orman Bölge Müdür Yardımcısı Erdem Karaağaç, Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Orman Ürünleri Başmühendisliği, Giresun Orman İşletme Müdürlüğü personelleri ve yüklenici firmanın katılımı ile arazi çalışmalarına başladı.

 

Projede Giresun yöresinde doğal olarak yetişen tüm mantar türlerinin tespiti ve teşhisi gerçekleştirilecektir. Ayrıca Ayı mantarı (Boletus) ve Tavuk mantarı  türlerinin yöredeki yetişme miktarı tespiti çalışmalarının arazi çalışmaları başlamış olup yıl sonuna kadar bitirilecektir.

 

Envanter yöntemi, örnek alanların alana dağılımı, her bir örnek alanda ölçülmesi gereken verilerin tayini, envanter karnesi hazırlanması, oluşturulan veri tabanı sayesinde CBS’den yararlanılarak mantarların konumsal dağılımlarının haritalandırılması ve ilgili türün yıllık hasılat değerinin tespiti gibi konularda Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Emin Zeki Başkent, Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Salih Terzioğlu ve Araştırma Görevlisi Derya Mumcu Küçüker tarafından danışmanlık yapılacaktır. Envanterin oluşturulması için saha denemelerinin kurulması ve yönlendirilmesi çalışmaları.

 

Arazi çalışmalarını gerçekleştirecek ekipler kendilerine verilen örnekleme alanlarını GPS yardımıyla tespit etmiş olup, daha önceden belli olan koordinatları bulan ekipler bulundukları noktada 10x10 metre büyüklüğünde kare şeklinde devamlı örnek alanları belirlemişlerdir.

 

Belirlenen Ayı mantarı (Boletus) ve Tavuk mantarı türlerinin hasılatının tespit edilmesine yönelik hasılat tayini için en az birbirini izleyen iki yıl aynı devamlı örnekleme alanlarından ürün miktarı tespiti  yapılacaktır. Ayı mantarı ve Tavuk mantarı ürün miktarının yıllara göre değişimi belirlenecektir. Aynı zamanda her iki tür için de ortalama ürün miktarı belirlenmiş olacaktır.

 

Mantar türlerinin teşhisi, kimyasal ve moleküler analizlerinin yapılması, sonuçların yorumlanması, zehirli, yenilebilir, “red list” ,endemik, farmakolojik önemi olan türlerin listelerinin hazırlanması, mantar gen haritasının oluşturulması gibi konularda Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Silici ve ekibi danışmanlık yapacaktır.

 




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir