ihracata yönelik devlet destekleri -GİŞHAD
Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu’nun (KASİF), yürüttüğü 'KOBİ’lerin Rekabet Gücünü ve Dış Ticaret Kapasitesinin Artırılması Projesi' kapsamında, KASİF ve Giresun İş Hayatı Dayanışma Derneği (GİŞHAD)’ın ortaklaşa düzenlediği 'İhracata Yönelik Devlet Destekleri' konulu seminer Giresun’da yapıldı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Teşvik ve Uygulama Şube Müdürü Ekrem Altun’un konuşmacı olarak katıldığı seminer GİŞHAD toplantı salonunda yapıldı.
Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatçı firmalara 500 bin dolara kadar, yüzde 60 ile yüzde 80 arasında değişen oranlarda destek verdiğini altını çizen Altun, İhracatın geliştirmesi amacıyla devletimizin ihracata yönelik 12 kalem desteği bulunuyor. İhracat yapan veya yapmak isteyen firmalarımız bu desteklerden yararlanabilirler. Bölgemizde bulunan firmalar maalesef bu desteklerden yeterince yararlanmıyor. Hâlbuki bu desteklere ulaşmak ve desteklerden yararlanmak çok kolay. Desteklerden yararlanmak için limitet veya anonim şirket olmanız yeterli. Örneğin ; yurt dışına iş gezisi düzenliyorsunuz, ekonomi bakanlığının verdiği destekten kaçınız yararlanıyorsunuz. Ekonomi Bakanlığı yurt dışı pazar araştırması desteğiyle; yurtdışı iş gezilerinizin ulaşım ve konaklama masraflarının yüzde 70 geri alabiliyorsunuz. Bir yılda 10 farklı ülkeye, en az iki en fazla 10 günlük gezi düzenleyebiliyor ve gezi başına maksimum 7 bin 500 dolar destek alabiliyorsunuz. Üstelik bu destekten yararlanmak için grup halinde yurt dışına çıkmanız gerekmiyor. Tek başınıza da yurt dışına iş gezisi yapsanız destekten yararlanabiliyorsunuz” dedi.
Seminere katılanlara desteklerle ilgili ayrıntılı bilgiler veren Altun, “Devletin ihracata verdiği destekleri şu başlıklar altında toplayabiliriz: Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®’nin Desteklenmesi, Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi, Uluslararası Nitelikteki Yurt İçi İhtisas Fuarlarının Desteklenmesine, Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Tasarım Desteği, Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları, Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına, Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi “ şeklinde sıraladı.
Hedef ve öncelikli ülkelerde yapılan faaliyetler için ve gelir ortalaması düşük olan illerde faaliyet gösteren şirketlerin faaliyetleri için ilgili destek oranı 10 puana kadar artırıldığını söyleyen Altun, “Kira desteğinden 15 birim için ve her birim için de 4 yıl süreyle faydalanılabilir. Desteklenecek tanıtım faaliyetlerini; görsel ve yazılı medyada reklam, sponsorluk, web tasarımı, reklam panolarında yapılan reklam, yabancı dilde hazırlanmış katalog, eşantiyon broşür ve tanıtım malzemeleri, web sayfalarında yapılan reklamlar şeklinde sıralayabiliriz” diye konuştu.
Seminer sonunda değerlendirme yapan GİŞHAD Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Bülent Gülen, devletin üreticilere sağlamış olduğu bir çok destek ve kolaylık bulunmaktadır. Fakat üreticiler olarak bizler bu bilgilere ulaşmakta yeterince özen göstermeyebiliyoruz ya da yapılamayacağına dair ön yargılar besleyebiliyoruz. Gişhad’ın yapmış olduğu bu ve bunun gibi programlarla bir farkında oluşturulmakta ve bilgiye daha kolay ulaşılmaktadır. Dedi.