Derneğimiz GİSHAD’ ın bağlı bulunduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu TUSKON, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Parlamenterler Asamblesi KEİPA ve doğu Karadeniz kalkınma ajansı DOKA İŞ Birliği ile Trabzon'da 650 yatırımcının katıldığı ve iki bine yakın iş görüşmesinin gerçekleştirildiği Trabzon iş forumunu düzenledi. Giresun’dan yaklaşık 45 iş adamı ve yatırımcı ile ikili görüşmelere iştirak eden GİŞHAD, uluslar arası bir organizasyonda daha etkin bir şekilde varlığını hissettirdi.
Karadeniz İş Forumu'nda buluşan 650 yatırımcı, 1 trilyon doları aşan bölge ticaretini masaya yatırdı. Türkiye, 2 bine yakın iş görüşmesi neticesinde 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefledi.
Forumun açılış töreninde konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Karadeniz havzasının 2 kıtayı birleştirme noktasında stratejik bir konumu olduğunu vurguladı. Bölgenin geniş ekonomik imkânlara sahip olduğunu söyleyen Mehmet Ali Şahin, tüm dünyanın gözünün Karadeniz Bölgesi'nde olduğunu söyleyerek, "Tam da bu noktada bu gelişmeden faydalanmamız gerekmektedir." dedi.
Organizasyonun diğer bir konuğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 2023 yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olma yolunda hedefleri bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu, ilk bakışta zor gibi görülse de, aslında bir o kadar da kolay olacaktır. Hükümet olarak bizler KEİ ülkeleri olan Rusya, Sırbistan ve Arnavutluk ile vizelerin kaldırılması konusunda adımlar atmış bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte diğer bölge ülkeleri ile de benzer başarılara imza atacağız." dedi. Bülent Arınç, artık vizelerin kaldırıldığı, dostluğun egemen olduğu Karadeniz havzasında, 335 milyonluk potansiyeli bir kinetik enerjiye çevirme zamanının geldiğine dikkat çekti.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, "Büyük bir ticaret hacmine sahip olan bölge ülkelerinin Karadeniz'e komşu olma avantajını Türkiye olarak yeteri kadar kullanamıyoruz." dedi. 2009'da Türkiye'nin ihracatının yüzde 15,8'ini bu bölgeye yaptığını ve ithalatının ise yüzde 21,6'sının bu bölge ülkelerinden elde edildiğini söyleyen Rızanur Meral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaşanan global krizden dolayı gerileyen ticaret rakamlarımızın önümüzdeki dönem içerisinde artacağını düşünüyor ve Türkiye'nin yakın bir zaman içerisinde Karadeniz havzası ülkeler ile ticaretini 100 milyar doların üzerine çıkaracağına inanıyoruz. 8 bin 350 kilometre kıyı şeridine sahip, Ortadoğu'dan sonra en büyük enerji kaynaklarının bulunduğu ve dünyanın en önemli enerji taşıma ve enerji geçiş koridoru olan Karadeniz havzası, tarıma elverişli geniş ve verimli topraklarıyla, maden, demir-çelik, orman, orman ürünleri ve gelişime açık sanayi ve endüstriyel yapısı ile Avrupa ve Uzakdoğu arasında her zaman önemli bir çekim merkezi konumundadır. 2000-2009 yılları arasında Karadeniz Bölgesi yılda yüzde 6 büyüme göstermiştir."dedi.
Giresun’dan Gishad bunyesinde katılan katılımcılar açısından da çok verimli geçen organizasyon, yöre iş adamlarımıza yeni fırsatlar sunmuş, kendilerini daha farklı ortamlarda ifade edebilecekleri imkanlar sağlamıştır.
Mehmet selim KİTAPÇI
GİŞHAD YÖN. KUR. BAŞKANI