Giresun Medya Platformu Başkanı Ali Şükrü Kara 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kara yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Bilindiği üzer 10 Ocak 1961 yılında 212 sayılı yasa ile gazetecilere iş güvenliği ve bazı sosyal haklar tanındı. Bu haklara 9 gazete patronu itiraz ederek 3 gün gazete çıkartmadılar. Fakat bu 3 gün boyunca gazeteciler BASIN adı altında kendi gazetelerini çıkarttılar. O gün çıkan bu yasa ile 10 Ocak tarihi “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı. Fakat 12 Mart 1971 müdahalesi sonrası basına getirilen kısıtlamalardan dolayı bugün “Bayram” olmaktan çıkartılarak 'Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaya başlanıldı.
212 ile gelen haklar kalktı
Gazetecilere verilen bu sosyal haklar zaman içinde hep geri alınmaya çalışıldı. Nitekim 1 Ekim 2008 tarihinde 5510 sayılı yasa ile Ak Parti hükümeti tarafından çalışan gazetecilerin -yıpranma payı adı ile bilinen- itibari hizmet süresi kaldırıldı. Gazeteciler 212 sayılı yasa ile normalde % 20 olan yaşlılık, emeklilik primleri, % 22 olarak ödeniyor; ¼ oranında yıpranma payı kazanıp erken emekli oluyorlardı. Yani yılda 90 gün ilaveten gün kazanıyorlardı. Bu ortadan kaldırıldı.
Yerel medya 212'den zaten faydalanamıyordu
Fakat ne acıdır ki Yerel Medya mensuplarının çoğu bu haktan yararlanamıyor pozisyonda idi. Bir çok yerel medyada çalışan arkadaşım, gazetesi ile kendi ilgilenmekte, personel çalıştırmakta zaten zorlanmaktadır. Ayrıca işyeri açtığında Bağ-Kur şartlarına tabidir. 212 zaten SSK'da geçerli idi. Bugün bölgemizde yayın yapan yerel gazetelerin sahip ve çalışanlarından belki 1-2 kişi 212 den faydalanıyordu. Ama zaten artık oda yok!