GÜNDEM DEMİRYOLUYDU
Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Genel Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesi Dekanı ve TİRDEF Başkanı Prof. Dr. Halit Keskin' i ziyaret etti. Prof. Dr. Halit Keskin’ in İşletme Fakültesi Dekanlığına atanması nedeniyle gerçekleşen ziyaret bölgesel sorunlarında ele alındığı bir değerlendirme toplantısı halinde gerçekleşti. Geçtiğimiz günlerde GÜSİAD Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın demiryolu güzergâhı ve bununla ilgili değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşmıştı.
Prof. Dr. Keskin’ i ziyaretinde Doç. Dr. Aydın, Gümüşhane sivil toplum kuruluşlarının devam etmekte olan ve sonucu kamuoyuyla paylaşılmamış olan çalışmayı etkilememek için girişimde bulunmamıştır. Yalnız devam eden süreç içinde Trabzon’ un belirli kesimlerini temsil ettiğini düşündüğümüz sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarından oluşan platformun açık şekilde güzergâh ile ilgili lobi faaliyetleri yaptığı gözlenmektedir. Bu platform Yüksel Domaniç firmasının çalışmalarını da dikkate almayarak kendilerince uygun olan güzergâhı belirlemişlerdir. Bu noktada hazırladıkları raporları ulaştırma bakanlığı ile de paylaşacaklarını ve siyaseti harekete geçireceklerini belirtmişlerdir.
Doç. Dr. Aydın, bu haliyle yapılan çalışmanın objektiflikten uzaklaşacağını ve siyasi bir içeriğe doğru yönelebileceği vurgusunu yaptı. Yapılan çalışmaların subjektif düşünceye yer bırakmayacak şekilde teknik içeriğe sahip, ekonomik ve fizibil bir çalışma olması gerekmektedir dedi. Subjektif değerlendirmelerle belirlenecek bir güzergâhın bölgeye yeterince yarar sağlamayacağı bilinmelidir. Bunu bölge halkının kabul etmesinin mümkün olmayacağını belirtti. Doç. Dr. Aydın, rasyonel olmayan yollarla siyaseti etkilemeye çalışmanın sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Bölgenin yararına olacak güzergâh, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinin de daha çok çıkarına olacak ve Karadeniz’i Orta Anadolu’ya bağlayacak olan güzergâh Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon güzergâhıdır. “Siyaseti harekete geçirmek” amaçlı rasyonel olmayan güzergâh belirleme çalışmalarının yarar getirmeyeceğini ve karşı olduğumuzu tekrar belirtmek istiyorum. Bu konuyla ilgili inisiyatif kullanmaya çalışan Trabzon-Erzincan demiryolu platformunun da rasyonel çerçeve içinde değerlendirmeler yapmasını bekliyoruz.
Prof. Dr. Keskin de yaptığı açıklamada Harşit vadisi yoluyla iç kesimlere bağlanacak olan Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon demiryolu güzergâhının tarihi temellerinin olduğunu belirtti. Prof. Dr. Keskin, Osmanlılar döneminde 1800’ lü yıllarda bu projeyle ilgili çalışmaların yabancı uzmanlara da yaptırıldığı ve en uygun güzergâhın Harşit vadisi yoluyla Tirebolu’ya bağlanan güzergâh olduğunu belirtti. Bu güzergâhın neredeyse 150 yıllık bir proje olduğunu ve bölge halkının rüyası olduğunu belirten Prof. Dr. Keskin, objektif kriterler doğrultusunda yapılacak değerlendirmelerin Tirebolu’nun içinde olacağı Harşit vadisi güzergâhını tekrar ortaya çıkaracağından şüphesi olmadığını belirtti.
Prof. Dr. Keskin açıklamasında, projenin sadece coğrafi şartlar açısından değil, aynı zamanda bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine olacak katkıları açısından da değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. TİRDEF olarak konuyu sürekli olarak gündemde tuttuklarını söyleyen Prof. Dr. Keskin, Tirebolu Limanının açılışında konuyu Ulaştırma Bakanının gündemine taşıdıklarını ve İstanbul’da Altunizade Kültür Merkezinde gerçekleştirdikleri Harşit Vadisi Demiryolu Panelinde takipçiliklerini sürdürdüklerini ifade etti. Prof. Dr. Keskin, Panelistler arasında Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Master planını hazırlayan komisyon üyeleri Prof. Dr.
Mustafa Ilıcalı ve Prof. Dr. Bahri Şahin hocaların olmasının konuya verdikleri önemin somut bir göstergesi olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Keskin, Etüt-Fizibilite çalışmaları devam eden Erzincan-Tirebolu-Trabzon güzergâhı için hemşerilerini destek olmaya çağırdı ve özellikle Giresunluluk ve Tireboluluk ortak paydasında buluşarak bölgeyi temsil eden tüm siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının proje etrafında kenetlenmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Keskin açıklamasını, Bölgenin neredeyse bir buçuk asırlık rüyası ve objektif ölçülere göre de hakkı olan demiryolunun güzergah çalışmalarının Tireboluların beklentileri doğrultusunda sonuçlanacağını kuvvetle ümit ediyorum şeklinde tamamladı.
Not: Bilindiği gibi Temmuz 2010’ da TİRDEF Ulaştırma Bakanına demiryolu talebini içeren ve 7500 imzadan oluşan bir dosyayı teslim etmişti. Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım Tirebolu Limanının açılışında yaptığı konuşmada, “Giresun’ a iki gündemle (Tirebolu Limanı ve OR-Gİ) gelmiştik. Ama şimdi önümüze üçüncü bir gündem (Tirebolu Demiryolu) daha çıktı” şeklinde görüş beyan etmişti.