Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 12407 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   07 Mayıs 2012 - 14:31

Hacı Hafız Mustafa Zeki Kurdoğdu Anma Töreni

Büyüt
Küçült
Hacı Hafız Mustafa Zeki Kurdoğdu Anma
Milli mücadele kahramanı Hacı Hafız Zeki KURTOĞLU için, ölümünün 58.yılında Bulancak Küçüklü köyünde 9. anma töreni yapıldı.

Milli mücadele kahramanı Hacı Hafız Zeki KURTOĞLU için, ölümünün 58.yılında Bulancak Küçüklü köyünde 9. anma töreni yapıldı.

Kurtuluş Savaşı’nda bir elinde silah, bir elinde Kur’an ile düşmana karşı çarpışan, Gönüllü Alay Müftüsü Hacı Hafız KURDOĞLU 06.05.2012 Pazar günü yapılan törenle anıldı.

          Anma töreni saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Törene, Belediye Başkanı Av. Kadir AYDIN, Başkan Yardımcısı Niyazi KARAİBRAHİM,Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Orhan KURT, İlçe Müftüsü Şaban SADAN, Eski Belediye Başkanı Öner ERİŞ, Emekli Kur’an Kursu Hocası Nuri GENÇ, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.      

Kurtoğlu ailesinin düzenlediği anma programında hacı hafız Kurtoğlu’nun torunu Gültekin KURTOĞLU’nun; “bu programı biz yine kurtoğlu ailesi olarak elimizden gelen gayreti göstermek üzere, Belediyenin yapmasını talep ediyoruz” sözü üzere kürsüye gelen Belediye Başkanı Av. Kadir AYDIN; “Öncelikle hepiniz bu programa hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Bu programı kurtoğlu ailesi düzenliyor ama, hacı hafız kurtoğlu sadece bu ailenin bir büyüğü bir önderi değildir. Bütün Giresun’un, bütün Bulancak’

ın, hatta bütün Türkiye’ye önderlik etmiş isimlerden bir tanesidir. Bizim de bir ailenin geleneğine müdahale etmeyelim diye, bu zamana kadar bir talebimiz olmamıştır. Ama Gültekin bey’in bu talebi üzere, bundan sonra bu programı düzenlemeyi seve seve kabul edeceğimizi bildiriyoruz. Bundan sonra bu kutlamalar, Bulancak Belediyesi adına gerçekleştirilecektir. Hepinize teşekkür ediyorum.” Dedi.

HACI HAFIZ MUSTAFA ZEKİ KURDOĞLU

Giresun yöresi eşrafından Kurdoğlu ailesinden Küçüklü köyü nüfusuna kayıtlı Ömer Ağanın oğlu olan Mustafa Zeki Efendi, 1882 doğumlu olup Hafız Mahmut Efendi’den hafızlık icazeti almıştır. 1900 yılında tahsil için İstanbul’a gitmiş, ancak hastalanınca geri dönmüştür. Üç yıl sonra tekrar gittiği İstanbul’da Çarşambalı Ahmet Hamdi Efendi’den Arapça dersleri almaya başlamıştır. Tahsilini tamamladıktan sonra Kosova, Edirne ve Selanik şehirlerinde vaizlik görevine getirilmiş; sonra da Serez, İzmir ve İstanbul’da çeşitli görevlere getirilmiştir.

Mahmut Şevket Paşa’nın, Şeyhülislamlık makamına yazdığı takdir yazısına istinaden Hicaz vaizliğine atanmıştır. Burada iken Mekke, Medine ve Şam havalisini gezmiş, halkı etkileyici konuşmalarıyla dikkat çekmiş ve bu yüzden mütehassıslık anlamına gelen Devriye Müderrisliği payesiyle ödüllendirilmiştir.

II. Meşrutiyet döneminde siyasî faaliyet içinde bulunmuş, bir grup arkadaşıyla Talebe-i Ulum Cemiyeti’ni kurmuş ve cemiyet başkanı olmuştur. 31 Mart olayı sırasında, bir sivil toplum temsilcisi olarak, istikrarın sağlanmasına çalışmış, bu yüzden de Harbiye Nazırı Ethem Paşa’nın isteğiyle o vakitler “heyet-i nasiha” imlasıyla tanına arabulucular grubunu kurmuştur. Ancak iyi niyetli çabalarına rağmen, dönemin kargaşası içinde Divan-ı Harp’te (sıkıyönetim mahkemesi) yargılanarak 7 yıl kürek cezasına çarptırılmıştır. Mahkûmiyetinin üçüncü yılında, Balkan Savaşları nedeniyle çıkarılan aftan yararlanarak 1912 yılında tahliye olmuş ve memleketine geri dönmüştür.

Kurdoğlu Hafız Efendi bundan sonraki yaşamında, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında gönüllü bir kanaat önderi durumundadır. 1914’de Doğu’da Kafkas Cephesi’nde bulunmuş, Murgul’daki alayda müftülük görevi yapmıştır. Bu cephedeki görevi sırasında Batum Muharebesi’nde gösterdiği yararlık nedeniyle, bir gümüş harp madalyası almaya hak kazanmıştır. Mustafa Zeki Efendi, buradaki görevinden sonra Filistin Cephesine gönderilmiş, eski görevlerinden bu defa farklı olarak bir komutanı haline getirilmiş, hatta bir ara Dimdar Muharebesi’ni de sevk ve idare etmiştir.

1918’de Şam’ın elden çıkması üzerine, emrindeki kuvvetlerle birlikte bir huruç harekâtı yapmış ve meşhur Rağbi Boğazı’nı aşarak birliğini düşman imhasından kurtarmıştır. Mondoros Ateşkes Anlaşması üzerine, birliklerini terhis ederek Giresun’a dönmüştür.

Giresun’da iken bir yandan vaz u nasihat ile halka moral vermeye çalışırken, diğer yandan da Milli Mücadele için birlikler oluşturulması çabalarının içinde bulunmuştur. TBMM tarafından yeni kurulan orduya katılmak üzere Giresun Gönüllü Alayları’nın teşkilinde öncü rol üstlenmiştir. Hatta 17 Nisan 1921’de, yeni oluşturulan Giresun Alayı’nın içinde Samsun’a kadar gitmiş, askerlere moral motive etmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında Konya, Kayseri, Adana ve Niğde havalisinde vaizlik yapmıştır. Konya’da çıkan Öğüt Gazetesi’nde neşredilen bir beyannamesi Anadolu’da iki yüzden fazla kazada, bu arada Giresun’da camilerde okunmuş, gazetelerde yayınlanarak halka umut dağıtılmasına vesile olmuştur.

Kurdoğlu Hafız Efendi, Kurtuluş Savaşı’nda Batı Cephesinde görev alan ve Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan Bey’in komuta ettiği 42.Giresun Alayı içinde, alay müftsüsü sıfatıyla görev almış, askerlerin manevi motivasyonunu artırmıştır. Bu hizmetinden dolayı da “Garp Cephesi Fahri Nâsihliği” payesi ile ödüllendirilmiştir.

Bulunduğu her ortamda çevresindekilere bilge kişiliği ile nasihat eden, ufuk açan, yol gösteren Kurdoğlu Hafız Efendi, uzun yıllar halkın gönlünde oluşturduğu mevkii korumuş, her yerde hatırda kalabilmiş, saygıyla yâd edilmiştir.

1954 yılında vefat etti. Mezarı Bulancak İlçesi Küçüklü Köyü’ndedir. Ve her yıl anma töreni yapılmaktadır.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir