Ülkemizde şap hastalığını yok etmek ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından verilen statüyü elde etmek için; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ‘Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı’ hazırlanmıştır. Giresun ilimiz 78 il ile beraber şap hastalığından aşılı ariliği hedeflenen iller arasına alınmıştır.
Bu nedenle 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren, hayvan sevklerinde bazı özel kurallar getirilmiştir. Yetiştiricilerimizin mağdur olmaması için hayvanlarını sevk etmeden önce yapacağı işlemler ve dikkat edeceği hususlar aşağıda belirtilmiştir;
A-İller arasında Besilik ve Damızlık Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevkleri ile ilgili Özel Şartlar:
1-Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.
2-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış ve varış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.
3-Sevk yapılacak büyükbaş hayvanlarda son bir yılda iki kez şap aşısı ile aşılanmış olmalı ve ikinci şap aşısını son 6 ay içinde yapılmış olmalıdır.
4-İlk defa aşılanmış sığır cinsi hayvanlar, rapel şap aşısı ile aşılama yapılmasından 21 gün sonra sevk edilecektir.
5-Sığır cinsi hayvanların son aşılama tarihinden sonra 21 gün geçmesi koşulunu sağlayan hayvanların sevklerine izin verilecek, aşısız büyükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.
B-İller Arasında Doğrudan Kesimhaneye sevk edilecek Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevkleri ile İlgili Özel Şartlar:
1-Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.
2-Kesimhanelere gidecek olan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şap aşısı şartı aranmayacaktır.
3-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış işletmesi, şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış, koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.
Aşılı ari ve Aşılı ariliği hedeflenen bölgede bulunan 81 il, Bakanlık tarafından şap hastalığı ile mücadele kapsamında korunmuş bölge ilan edildiğinden, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında, sevk edilen hayvanlar 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir.
Ayrıca Aşılı Ariliği hedeflenen iller, Bakanlık tarafından şap hastalığı ile mücadele kapsamında korunmuş bölge kabul edildiğinden korunmuş bölge kabul edilen hayvancılık işletmelerinde bulunan hayvanların tamamı veri tabanına kayıtlı olmalıdır. Bakanlık veri tabanına kayıtlı olmayan hayvanlar, belirlenen usul ve esaslar dışında, korunmuş bölgeye sevk edilmiş kabul edileceğinden, 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen yetiştiricilerimizin İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.
Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü