*** Tirebolu Dernekler Federasyonu ( TİRDEF ) tarafından bu yıl 7.si düzenlenen Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri, 3 Aralık Pazar Günü Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.
*** Karadeniz’in şirin ilçesi Tirebolu’nun kültürü ve sanatı İstanbul’da sergilenirken, etkinliğe Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve İstanbul Milletvekili Hasan Turan da katıldı.
*** 7. Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri’nde Tirebolu’nun yetiştirdiği değerlerden ebediyete intikal eden Tirebolu Eski Belediye Başkanı Domaçoğlu Hasan Ağa ve “insanlar yaşarken anılmalı” bölümünde Araştırmacı- yazar Ayhan Yüksel anıldı.
TİRDEF (Tirebolu Dernekler Federasyonu) tarafından İstanbul’da geleneksel olarak organize edilen Kültür ve Sanat Günleri’nin 7’incisi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde 3 Aralık Pazar günü gerçekleşti.
İstanbul’da yaşayan Tireboluluları bir araya getiren etkinliğin sunumunu Genel Başkan Vekili İsmet Rizeli yaparken, açılışta konuşan TİRDEF Genel Başkanı Haldun Domaç, TİRDEF’in faaliyetlerinden söz etti. Domaç, “Amacımız Tirebolu Kültür ve Sanatını İstanbul’da tanıtmak, hemşerilerimizi böyle anlamlı günde bir araya getirmek” dedi. Domaç, konuşmasında Tirebolu’nun değerlerini gelecek kuşaklara aktarma görevini de yaptıklarını belirterek şunları söyledi; “ TİRDEF ‘in sloganını ‘Tirebolu için çalışıyoruz’ olarak belirledik. Bu bağlamda Çöp, liman, gölet gibi ilçemizi ilgilendiren hayati konularda Tirebolu’nun yararına olacak girişimler yapıyoruz. Projelerle ilçemizin gelişimine katkıda bulunma gayreti içindeyiz. Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz Tirebolulu Akademisyenler toplantısı ile Tirebolu için düşünen akademisyenlerin de görüşlerini aldık, onları değerlendireceğiz.”
YOĞUN İLGİ VE KATILIM
Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlikte konuşan Giresun Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Giresun Üniversitesi ile ilgili bilgiler aktarırken, üniversitenin bölgeye kazandırdığı güçten söz etti. Coşkun şöyle konuştu; “ Üniversitemizde 1564 personel görev yapıyor. Öğrenci sayımız ise 31. 425 ulaşarak 2006 ile 2017 yılları arasında 5 kat büyüdü. Giresun Üniversitesi yüzde 86 doluluk oranı ile en çok tercih edilen üniversiteler arasına girdi. Üniversitemiz 2011-2018 yılları arasında Devlet Üniversiteleri başarı sıralamasında 34. Sıraya yükseldi.” Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Tirebolu İletişim Fakültesi’nin öneminden bahsederken, üniversite için bir radyo ve televizyon istasyonu kurulması çalışmalarının devam ettiğini, bu konuda Tirebolu Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak’ın üniversitenin karşısında bulunan 3,5 dönüm yeri kendilerine tahsis edilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Rektörün ardından kürsüye gelen Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Tirebolu’nun hem genel tarihimizde, hem de Giresun için önemini vurgularken, fındık ve çay gibi özel konularda yaptıkları çalışmalardan söz etti.
TURAN: NE DERDİNİZ VARSA GELİN
İstanbul Milletvekili Hasan Turan ise İstanbul Milletvekili olmasına karşın, “aklımız fikrimiz Giresun” dedi. Turan, bireysel istekleri saygıyla karşılayıp, çözüm aradıkları, İstanbul’daki tüm sivil toplum kuruluşlarına destek olmaya çalıştıklarını vurgularken,” önemli olan proje üretmek” dedi. Hasan Turan sözlerini, “Ne derdiniz varsa gelin, yardımcı olacağım” diye tamamladı.
Tirebolu Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak, Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri organizasyonu nedeniyle TİRDEF’e teşekkür ederken, Tirebolu’da yapılan çalışmalardan bilgiler sundu. Karapıçak, Harşıt’ta gerçekleşen düzenleme, tarihi evlerin restorasyonu ve Adliye binası konusunda Tirebolulara bilgi aktardı. Başkan Karapıçak, Tireboluspor’un başarılı bir sezon geçirdiğini Tirebolulardan bu konuda maddi ve manevi destek beklediklerini vurguladı.
Başta Giresun Federasyonu Başkanı Mehmet Kuğu olmak üzere Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan, yönetim ve temsilcilerinin katıldığı etkinlikte konuşmaların ardından Fotoğraf Sanatçısı Kadriye Aydın’ın “Fotoğraflarla Tirebolu” sunumu ekrana yansıtılırken, Osman Altay, Salih Hanoğlu, Kadir Can Çamur tarafından hazırlanan “Tirebolu için söylüyoruz” klipi yayınlandı.
UNUTMA, UNUTTURMA
Tirebolu’nun yetiştirdiği değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlayan “Unutma, unutturma” bölümünde ilk olarak Tirebolu eski Belediye Başkanı, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli rol oynayan yararlı cemiyetlerden Muhafaza-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti Tirebolu Başkanı Domaçoğlu Hasan Ağa anıldı. Hasan Ağa’nın özgeçmişi İsmet Rizeli tarafından aktarılırken, plaketi Başkan Karapıçak tarafından torunu Emekli 1. Sınıf Emniyet Müdürü Çetin Domaç’a verildi. Domaç törende yaptığı konuşmada Hasan Ağa’nın anılmasından duyduğu mutluluğu vurgularken, “Böyle bir dedenin torunu olmak, böyle bir ecdada sahip olmak gurur verici” dedi.
“İnsanlar yaşarken de hatırlanmalı ve onurlandırılmalı” ilkesinden hareketle anılan Araştırmacı Yazar Ayhan Yüksel de İsmet Rizeli tarafından eserleri ile katılımcılara tanıtıldı.
Ayhan Yüksel yaptığı konuşmada yerel tarih araştırmalarının öneminden söz ederken, bir uyarı yaptı ve “Herkes tarihi gerçek kaynağından öğrenmeli” dedi. Yüksel, Tirebolu’nun yetiştirdiği iki büyük değer, Amiral Şükrü Okan ve Hüseyin Avni Alpslan’dan da söz ederken, “Tarih bilinci mensubiyet duygusunu geliştirir” diye konuştu. Yüksel’e plaketi Prof. Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu tarafından verildi.
İKİ ÖNEMLİ KONFERANS
7. Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri’nde iki Tirebolulu konferans verdi. Türkiye’nin en önemli gezi yazarı ve turizm rotaları oluşturan ismi Ersin Demirel, “Turizm” konulu bir konferans gerçekleştirdi. Demirel, Tirebolu ve Giresun için kalelerin ve yaylalarda gezi rotalarının öneminden söz etti. Demirel’e plaketi Giresun Turizm ve Kültür Müdürü Kemal Gürgenci tarafından verildi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretin üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz ise “Fındık ve Ötesi “ başlıklı bur sunum gerçekleştirdi. Karadeniz, fındık konusunda dünyadaki gelişmeleri anlatırken, fındığın değerli bir ürün olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini, bunun için İspanya’da olduğu gibi yerel dernekler kurulmasının, üreticilerin bir araya gelmesinin şart olduğunu belirtti. Karadeniz’e plaketini TİRDEF eski Başkanı Prof. Dr. Halit Keskin verdi.
SAVAŞ KARAMAN COŞTURDU
Kültür ve Sanat Günleri’nin önemli bir bölümünde Tirebolu Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan “Dünden Bugüne Tirebolu’da kıyafetler” defilesi gerçekleşti. Defilede Kavram Meslek Yüksek Okulu öğrencileri mankenlik yaptı. Ayrıca Tirebolu Halk Eğitim merkezi el işleri sergisi ile de büyük beğeni topladı. Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin kemençe sanatçısı Emre Sarıcı önderliğinde gerçekleştirdiği Halk Oyunları gösterisinin ardından Savaş Karaman yönetimindeki Grup Türküyem’in seslendirdiği Giresun ve Tirebolu yöresi türküleri büyük coşkuyla izlendi.
7. Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri etkinliğinde Tirebolu ve Giresun’un yemek kültürünü gösteren yemek ikramı (hamsili pilav, su böreği ve burma tatlısı vs.) yapılırken, fuayede Yaşar Dikmen’in hazırladığı “Fotoğraflarla Tirebolu” eserleri sergilendi. Ayrıca Tirebolulu Yazar Ali Karadeniz imza günü gerçekleştirdi.