“1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren ve 815 sayılı Kabotaj Kanunu’nun kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın, ulusal egemenliğin sağlanması açısından büyük önem arz ettiği bilinmektedir.
Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hâkimiyeti son bulmuştur.
Kabotaj Kanunu denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır.
Üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde, denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, denizin nimetlerinden yararlanmak ve bu alanda rekabet gücümüzü yükseltmek dünyada etkinliğimizi ve varlığımızı daha da artıracaktır.
Denizlerden ve denizlerin bizlere sunduğu imkanlardan çevreye zarar vermeden yararlanmalı, bu alanda milli politikalar oluşturarak gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek ortamı yaratarak her alanda denizciliğimizin gelişmesi için çaba göstermeliyiz.
Denizlerimizin korunması ve bizden sonraki kuşaklara sağlıklı, çevre kirliliği açısından bozulmamış şekilde aktarılması hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız ve kuzeyi tamamen denizle çevrili İlimizde deniz ticaretinin gelişmesi en büyük dileğimizdir.
Bu duygu ve düşüncelerle, deniz şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlerimizi bir kez daha minnet ve saygıyla anarken, denizcilerimiz ve tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlar, sevgi ve saygılar sunarım”
GİRESUN MİLLETVEKİLİ SELAHATTİN KARAAHMETOĞLU’NUN 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI MESAJI
1 Temmuz 1926 tarihinde Kabotaj hakkını elde ettiğimiz günden bu güne kutladığımız Kabotaj Bayramı 1 Temmuz 1928 tarihinden bugüne de denizcilik bayramı olarak kutlanmaktadır. Kendi karasularımızda egemenlik ve bağımsızlığımızın 87. yılının mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik temellerinin atıldığı 1923 Birinci İzmir İktisat kongresinde köklü bir geleneği ve büyük bir geçmişi olan Türk denizciliği, ekonomideki vazgeçilmez yerini yeniden almış, gücünü yitiren Osmanlı İmparatorluğunun Kapitülasyonlarla yabancılara terk ettiği deniz varlığına yeniden sahip olmuştur. 19 Nisan 1926 tarihinde TBMM de kabul edilen ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj kanunu, bir anlamda Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferidir. Yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hâkimiyeti bu yasanın yürürlüğe girmesi ile son bulmuştur. Kabotaj Kanunu denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk Milletine en büyük armağanlarından biriside Kabotaj Kanunudur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, millî ekonomi gereğince yabancıların Osmanlı Döneminde kapitülasyonlardan yararlanarak kurdukları ticaret işletmelerini satın alarak devletleştirme girişimlerinde bulunmuştur. Ancak, Kabotaj Kanunu ile kazandığımız avantajı, denizcilik sektörümüzün her alanında layıkıyla kullandığımızı söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Gerek yük taşımacılığında, gerekse yolcu taşımacılığında denizyollarını gerektiği gibi kullanamamaktayız. Hâlbuki 8333 km'lik sahil şeridi ve üç yanının denizlerle çevrili olması açısından ülkemiz, en ucuz ve en çevre dostu taşımacılık türü olan deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir. Ülkemizin sahip olduğu potansiyeli değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri alması gerekmektedir. Dünyanın geldiği nokta göstermiştir ki, artık denizler yalnızca ulaşım imkânları ve turizm yapılan alanlar değildir. Enerji sektörünün temelini oluşturan doğal gaz ve petrol rezervlerinin önemli bir bölümü denizlere yer almaktadır. Denizlerimizden çevreye zarar vermeden, bu alanda milli politikalar oluşturarak yararlanmalı ve gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek ortamı yaratarak her alanda denizciliğimizin gelişmesine katkı sağlamalıyız. Deniz ve limanlarımızda tam denetim hakkına sahip olmamızı sağlayan Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girişinin yıldönümünde, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükranla anar, başta denizcilerimiz olmak üzere tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutlar, saygılar sunarım.01.07.2013
Selahattin Karaahmetoğlu
Giresun Milletvekili