İçişleri Bakanlığına iletilen sorular:
Giresun Valiliği 40 metrekare üzerindeki oyun, eğlence ve istirahat mekanlarına görüntülü kamera sistemi kurulmasını zorunlu tutmuştur. Tebliğ tarihinden itibaren 6 ay içerisinde belli standart ve donanıma sahip kameraların temin edilmesi gerektiği esnaf ve işyeri sahiplerine bildirilmiştir. Hal bu ki Balıkesir İdare Mahkemesi benzer uygulamanın sebep, maksat ve yetki yönlerinden hukuka, hakkaniyete ve anayasaya uygun olmadığına oybirliği ile karar vermiştir. Giresun ilinde 2012 yılı ilk üç ayında 1.ve 2. İcra müdürlüklerin’ de icra takipli dosya sayısı 1539 ve 1477 olmuştur. Giresun Merkez İlçede 2011 yılında 1204 işyeri kayıt ve 1005 işyeri terkin görülmektedir. 1700 üyesi bulunan Giresun Esnaf Kefalet Kooperatifinin üyelerinin büyük çoğunluğu aldığı kredileri ödeyememektedir. Giresun esnafının bu zor koşullarda, bir de güvenlik maksadı ile tavsiye niteliğinde olması gereken bir uygulamaya zorunlu tabi tutulması söz konusudur. Buna ilişkin olarak;
1. Giresun ilinde, suç oranlarında diğer yıllara göre bir artış mı söz konusudur?
2. Benzer uygulama yapılan illerimiz hangileridir? Bu uygulamanın zorunlu tutulduğu iller suç oranlarının yüksek olduğu iller midir? Bu illerimizde ki suç oranları ile Giresun’da ki suç oranları karşılaştırılmış mıdır?
3.Güvenliğin sağlanması bir kamu hizmeti olduğuna göre, bunu yapması gereken kamu kurumlarının, alacağı tedbirlerin finansmanının, zaten kapanma noktasına gelen işletmelere yüklenmesini doğru buluyor musunuz?
4. Giresun ilinde bu uygulamaya zorunlu kılınan işyeri sayısı kaçtır? Bu işyerlerine kurulacak kamera sistemlerinin, belirtilen nitelikteki kameralar ile montaj ve işçiliği göz önüne alındığında ne kadara mal olacağı hesaplanmış mıdır?
5.Eğlence, dinlenme amaçlı olarak halkımızın faydalandığı mekanların sürekli kamera gözetimine tabi tutulmasını insanların hak ve özgürlüğünü kısıtlayıcı bir tedbir olarak değerlendiriyor musunuz?İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü
Sayı : B.05.l.EGM.0.12.48287(91250) 18/06/2012
Konu : Yazılı Soru Önergesi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
İlgi : 02/05/2012 tarihli ve A.Ol.O.KKB.0.10.00.00-64127 sayılı yazı.
Giresun Milletvekili Sayın Selahattin KARAAHMETOĞLU'nun TBMM Başkanlığına sunduğu ve tarafımdan cevaplandırılmasını talep ettiği 7/6539 esas numaralı yazılı soru önergesine ilişkin Giresun Valiliğinin cevabi yazısı ekte gönderilmiştir.
Bilgilerinize arz ederim.
T.C.
GİRESUN VALİLİĞİ
İl Emniyet Müdürlüğü
14.05.2012
Sayı :B.05.1.EGM.4.28.15053.
(15151)-345
Konu :Yazılı Soru Önergesi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA
(Emniyet Genel Müdürlüğü)
İlgi : 10.05.2012 tarih ve B.05.1.EGM.0.12.48287(91250)-2859-3614/97400 sayılı yazınız.
Giresun Milletvekili Selahattin KARAAHMETOGLU’nun TBMM Başkanlığına sunduğu ve Sayın Bakanımız tarafından cevaplandırılmasın talep ettiği 7/6539 esas numaralı soru önergesinde yer alan Valiliğimizi ilgilendiren konularla ilgili bilgilerin derlenerek gönderilmesi ilgi sayılı yazı ile istenmektedir.
Soru önergesinde belirtilen hususlarla ilgili olarak yapılan değerlendirmede;
İlimiz sınırlan içersinde faaliyet gösteren genel kolluğun denetimine tabi umuma açık istirahat ve eğlence işyerlerinde hırsızlık, yankesicilik, kapkaç olaylarıyla birlikte alkol içiminden kaynaklı kavga, kargaşa, yaralama ve hatta ölümle sonuçlanan olayların vukuu bulduğu, bu suretle vatandaşımızın mal ve can güvenliğinin ciddi şekilde tehlikeye düştüğü, genel kolluk birimlerine yapılan vaki müracaat ve şikâyetlerden anlaşıldığından, İl İdaresi Kanunu hükümleri uyarınca, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzen ve güvenliğinin korunması için gereken tedbirlerin alınması, huzur ve güvenlik ile kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması, olay vukuunda suç ve suçluların tespiti ve yakalanması, can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. ( c ) bendini atfen, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32.Maddesi gereğince öngörülen idari para cezası uygulanması için Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda; hali hazır ruhsatlı ve yeni ruhsatlandırılacak alanı 40 metrekarenin üzerinde bulunan "Kahvehane, oyun salonu, bar, birahane, meyhane, gazino, disko, diskotek, pavyon, otel, motel, pansiyon ve dernek lokallerinde görüntülü kamera sistemi tesis edilmesi ve sistemlerin kurulmasının tebliğ tarihinden itibaren 6 (altı) ay içerisinde tamamlanması uygun görüldüğü, Bu bağlamda;
1) Kahvehane ve dernek lokali işyerlerinde kamera sistemi dışarıyı ve iş yeri giriş çıkışını görecek şekilde konuşlandırılması,
2) Kurulacak kameraların;
a) İşyeri giriş/çıkışı için; (en az) 420 TV Line gece görüş özellikli donanımlı,
b) İşyeri dışarısı (dış mekan) için; (en az) 540 TV Line gece görüş özellikli donanımlı,
3) En az (10) gün kayıt yapma teknik kapasiteye sahip olması gerektiği hususları, 03.02.2012 tarihli Valilik Makamından alınan Olurla uygulamaya başlanmıştır.
Suç ve suçlularla mücadele kolluğun en öncelikli görevi önleyici tedbirlerle suçun oluşmasma engel olmak, kamu düzenin ve güvenliğinin en üst seviyede temini sağlayarak halkımızın huzur ve güven içerisinde yaşanmasını temin etmektir. Bu nedenle kanunlar çerçevesinde gerekli idari tedbirleri alarak uygulamak suç ve suçlularla mücadelede önemli bir yer işgal etmektedir. Bu çerçevede alınan karar, ilimizdeki suç oranlarının artmasından ya da kolluk kuvvetlerinin yetersizliğinden kaynaklanmamakta, benzer illere göre huzurlu bir kent olan ilimizdeki suçların daha da azalmasını ve aynı zamanda meydana gelen olayların faillerinin tespit edilerek en kısa zamanda yakalanmalarını amaç edinmektedir. Zaten karar, Adana, Afyon, Aydın, Bilecik, Burdur, Çankırı, Erzurum, İsparta, Kırşehir, Kütahya, Kahramanmaraş, Samsun, Siirt, Aksaray, Bartın ve Yalova gibi illerde de alınmış ve halen uygulanmaktadır. İlimizdeki bu karar alınırken Balıkesir İdari Mahkemesinin iptal kararının gerekçesi de incelenerek bu yönde düzenleme yapılmış ve uygulamaya konulmuştur. Alınan kararda işyerlerinin sadece giriş ve çıkışlarına kamera takılması zorunluluğu getirilmiş, halkımızın faydalandığı, dinlenip eğlendiği bölümlere kamera takılması ile ilgili bir yaptırım konulmamıştır.
Bu işyerlerinin giriş ve çıkışlarına kamera konularak hem halkımızın hem de bu yerlerde rahat ve huzur içerisinde eğlenip dinlenmeleri amaç edinilmiş hem de meydana gelebilecek herhangi bir olayda (işyerinin zarar görme ihtimaline binaen) olayın faillerinin kesin olarak tespit edilebilmesi amaçlanmıştır. Zaten kamera kayıtları işyerleri tarafından tutulmaktadır. Herhangi bir olay meydana gelmediği sürece de kayıtların incelenmek için talep edilmesi mümkün değildir ki bu görüntülerin günlük alınıp tüm işyerlerinin kayıtlarının izlenmesini (ilimizdeki işyerlerinin göz önüne alındığında) imkansız olduğu da aşikar olup her hangi bir şekilde de insanların hak ve özgürlüklerine müdahaleyi de içermemektedir. Hem alan olarak küçük (40 m2 den) olanlar muaf tutulmuş hem de bu işyerlerine 6 ay süre verilmiştir. Kararda belirtilen işyerlerine takılacak sistemin de yaklaşık 700.00 TL civarında olduğu değerlendirilmektedir.( Bu fiyata bilgisayar da dahildir.) Ayrıca esnafımızın birçoğunun işyerinde bilgisayar mevcuttur.
Bilgilerinize arz ederim.
Ahmet YILMAZ
Vali V.
Vali Yardımcısı