Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu;
2012 Kamu Personeli Seçme Sınavına ilişkin kopya, sızdırma şüphelerinin 2010 yılında gerçekleştirilen KPSS Sınavı sorularının çalınması ve konunun aydınlatılmaması sonrasında yapılan sınavların güvenirliğinin kaybolduğunu, bu hususlardaki soruşturmaların neden neticelendirilemediğini Başabakan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde dile getirdi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini bilgilerinize saygılarımla arz ederim.
Selahattin KARAAHMETOĞLU
Giresun Milletvekili
81 il merkezi ile Lefkoşa’da ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavına yönelik sızdırma, kopya iddiaları ve şüpheleri kamuoyunu rahatsız etmektedir. 2012 KPSS sorularının çalındığına ilişkin iddialar vatandaşlarımızın, geleceği için en önemli engellerden birini aşmak üzere alın teri döken on binlerce gencimizin, ÖSYM’ye ve dolayısı ile devletimize olan güveni zedelenmektedir.
1. Daha önceleri KPSS ve YGS sınavlarında yaşanan skandallara ilişkin soruşturma neticelerini bilmeyen, konunun faillerinin ortaya çıkarıldığını görmeyen vatandaşımızın, yaşanan yeni kopya tartışmalarından sonra devletin kurumlarına inanmasını ve yenisi yapılan KPSS Sınavının güvenilirliğine itibar etmesini nasıl bekleyeceksiniz?
2. Geçmiş sınavlarda yaşanan kopya skandalı faillerinin bulunması için Emniyet, Savcılık, Mit ve DDK çalışma yürütmüş müdür? Bu soruşturmalar niçin neticelendirilememiştir?
3. 2010 KPSS Sınavı failleri ele geçirilememiş ise, 2012 KPSS Sınavı ve sonraki sınavlarda mevcut tedbirler ile güvenilir bir sınav gerçekleştirmek nasıl mümkün olabilecektir? İptal edilen KPSS Sınavı sonrası bu tartışmaların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirler niçin alınmamıştır? Yandaş sınav çetesi mi söz konusudur?
4. Sınav salonu tedbirleri illere, bölgelere göre suiistimal mi edilmektedir? Cep telefonu ile sınava giren, sınavın terk edilemeyeceği süre dilimlerinde sınav salonundan ayrılan adayların tespiti yapılmış mıdır? Sınav bitmeden dışarıya çıkarıldığı iddia edilen kitapçıklar ile çıkan kişilere ilişkin yeni bir soruşturma neticesini mi bekleyeceğiz? Böyle bir olay yeniden vuku bulmuş ise bunun ancak bir çete vasıtasıyla mümkün olduğu ortaya çıkmaz mı? Sınavın güvenliğinden sorumlu kişilerin açık ihmali söz konusu değil midir?
5. Sınavın ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası salondan çıkılamıyorken, Eğitim Bilimleri Sınavı sorularının, sınav bitmeden 65 dakika önce yayınlanması nasıl izah edilebilir?