KARAAHMETOĞLU- Giresun Valiliği'nin Zorunlu Tuttuğu Kamera Uygulamasını Meclise Taşıdı
Giresun Milletvekili Selahattin KARAAAHMETOĞLU Giresun Valiliği'nin oyun, eğlence mekanlarına zorunlu tuttuğu kamera sisteminin finansmanının neden esnafa yüklendiğini ve niçin zorunluluk taşıdığını sordu. İçişleri Bakanı İdris Naim ŞAHİN'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde ayrıca bunun insan hak ve özgürlüğünü kısıtlayıcı bir tedbir olup olmadığını ve bu uygulamaya zorunlu tutulan işyeri sayısını, kurulacak sistemin maliyetinin hesaplanıp hesaplanmadığını da sordu. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NAAşağıdaki sorularımın anayasa ve meclis içtüzüğü gereğince İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
Selahattin KARAAHMETOĞLU
Giresun Milletvekili
Giresun Valiliği 40 metrekare üzerindeki oyun, eğlence ve istirahat mekanlarına görüntülü kamera sistemi kurulmasını zorunlu tutmuştur. Tebliğ tarihinden itibaren 6 ay içerisinde belli standart ve donanıma sahip kameraların temin edilmesi gerektiği esnaf ve işyeri sahiplerine bildirilmiştir. Hal bu ki Balıkesir İdare Mahkemesi benzer uygulamanın sebep, maksat ve yetki yönlerinden hukuka, hakkaniyete ve anayasaya uygun olmadığına oybirliği ile karar vermiştir. Giresun ilinde 2012 yılı ilk üç ayında 1.ve 2. İcra müdürlüklerin’ de icra takipli dosya sayısı 1539 ve 1477 olmuştur. Giresun Merkez İlçede 2011 yılında 1204 işyeri kayıt ve 1005 işyeri terkin görülmektedir. 1700 üyesi bulunan Giresun Esnaf Kefalet Kooperatifinin üyelerinin büyük çoğunluğu aldığı kredileri ödeyememektedir. Giresun esnafının bu zor koşullarda, bir de güvenlik maksadı ile tavsiye niteliğinde olması gereken bir uygulamaya zorunlu tabi tutulması söz konusudur. Buna ilişkin olarak;
1. Giresun ilinde, suç oranlarında diğer yıllara göre bir artış mı söz konusudur?
2. Benzer uygulama yapılan illerimiz hangileridir? Bu uygulamanın zorunlu tutulduğu iller suç oranlarının yüksek olduğu iller midir? Bu illerimizde ki suç oranları ile Giresun’da ki suç oranları karşılaştırılmış mıdır?
3.Güvenliğin sağlanması bir kamu hizmeti olduğuna göre, bunu yapması gereken kamu kurumlarının, alacağı tedbirlerin finansmanının, zaten kapanma noktasına gelen işletmelere yüklenmesini doğru buluyor musunuz?
4. Giresun ilinde bu uygulamaya zorunlu kılınan işyeri sayısı kaçtır? Bu işyerlerine kurulacak kamera sistemlerinin, belirtilen nitelikteki kameralar ile montaj ve işçiliği göz önüne alındığında ne kadara mal olacağı hesaplanmış mıdır?
5.Eğlence, dinlenme amaçlı olarak halkımızın faydalandığı mekanların sürekli kamera gözetimine tabi tutulmasını insanların hak ve özgürlüğünü kısıtlayıcı bir tedbir olarak değerlendiriyor musunuz?