Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5558 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   30 Kasım 2012 - 18:38

Karaahmetoğlu: "ABD'den Fındık İthal Ettik Mi?"

Büyüt
Küçült
Karaahmetoğlu: ABDden Fındık İthal Ettik
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu TBMM Başkanlığına sunduğu önergelerde

...kamuoyunda tartışılan ABD'den fındık ithaline, Karadeniz İhracatçılar Birliğinin sezonun iki aylık dönemindeki fındık ihracat değerlerine ve fındık tarımındaki maliyetleri düşürmek amacıyla toplama kurutma vs. ekipmanlarının devlet tarafından desteklenmesi hususlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına sorular yöneltti.

Sözlü olarak yanıtlanmasını istediği sorusunda Sayın Bakan’a “Kamuoyunda tartışılan ABD'den fındık ithaline ilişkin bilgi sahibi misiniz?” şeklinde soru yönelten Karaahmetoğlu, “Bunun hangi firma tarafından ne miktarda ithal edildiğini açıklamasını ve dünyanın en kaliteli fındığını üretip en büyük üretici olduğumuz ürünün ithal edilmiş olması sizce de akla zarar bir durum değil midir?” diyerek yanıtlamasını istedi.

Diğer soru önergesinde ise Karadeniz İhracatçılar Birliğinin açıkladığı 2 aylık dönemde fındık ihracat rakamlarını hatırlatarak fındık üretim maliyetlerinin taban arazilere göre çok yüksek olduğu Giresun ve Giresun kalite fındığın üretim alanlarında çiftçinin mağdur olduğunu hatırlattı. Toprak Mahsulleri Ofisi ile buğdaya Çay-Kur vasıtası ile çaya devletin haklı olarak müdahalesini hatırlatan Karaahmetoğlu fındık konusunda serbest piyasa koşullarının insafına terkedilen üreticiye devletin sahip çıkması gerektiğini hatırlattı. Karahmetoğlu sözlü olarak yanıtlanmasını istediği diğer bir soru önergesinde ise,  “Fındıkta üretim maliyetinin asgari % 60'ını oluşturan işçilik maliyetlerinde sağlayacağı düşüş göz önünde bulundurularak, fındık tarımında ki tarımsal mekanizasyon araçlarından olan fındık toplama, kurutma son zamanlarda geliştirilen diğer makinelerin, Kırsal Kalkınma Destekleme Programı Kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliği kapsamına dahil edilmesi husussunda bir talimatınız olabilir mi?" diye bir soru daha yöneltti.

Soru önergelerin detayları ise şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Aşağıdaki sorularımın, Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü Gereğince Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından sözlü olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Selahattin KARAAHMETOĞLU

       Giresun Milletvekili

Kamuoyunda tartışılan ABD’den fındık ithaline ilişkin bilgi sahibi misiniz? ABD’den fındık ithal edilmiş ise hangi firma tarafından ne miktarda olduğunu biliyor musunuz? Dünyanın en kaliteli fındığını üretmekle övündüğümüz ve en büyük üreticisi olduğumuz fındığı ithal ediyor olmamız sizce de akla zarar bir durum değil midir?

X X X

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Aşağıdaki sorularımın, Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü Gereğince Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Selahattin KARAAHMETOĞLU

       Giresun Milletvekili

Karadeniz İhracatçı Birliğinin açıklamasına göre, 2012-2013 sezonunun ilk iki ayındaki fındık ihracatında, geçen sezonun aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 30 artış, gelir yönünden ise yüzde 5 azalma meydana gelmiştir.  2012-2013 ihraç sezonunun ilk iki ayında 72 bin 305 ton iç fındık karşılığı 402 milyon 965 bin dolar gelir elde edildiğini belirtilmektedir. Geçen sezonun aynı dönemde 55 bin 563 ton iç fındık karşılığı 424 milyon 572 bin dolarlık ihracat gerçekleştiği hatırlatılmaktadır. Fındık üretim maliyetlerinin taban arazilere göre çok yüksek olduğu bilinmektedir. Giresun kalite fındığın yetiştirildiği bölgelerde yaşlı bahçeler, hasat gideri maliyetleri düşünüldüğünde fındık üreticisinin mağduriyeti artmaktadır.

1.         Önceki yıl aynı dönem dikkate alındığında İhraç ettiğimiz iç fındık artış göstermiş,  fındık ihracat gelirlerinde ise düşüş meydana gelmiştir.  2009 yılında uygulamaya konulan yeni fındık stratejisi ile fiyatların serbest piyasa kuralları içerisinde oluşmasına yönelik uygulama başlatılmış fakat ülkemizdeki üretim maliyetleri düşünülmeden serbest piyasa koşullarının özellikle rekoltenin yüksek olduğu dönemlerde üreticinin aleyhine olacağı göz ardı edilmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi ile gerektiğinde buğdaya müdahale edilmekte, Çay-Kur vasıtası ile çaya müdahale edilmekte ve haklı olarak çiftçimizin alın terinin acımasız piyasa koşullarının insafına bırakılmayacağı gösterilmektedir. Peki, bu durumda konu fındık ürünü olduğunda dengeleyici bir unsur olarak devletin müdahalesini yanlış göstermek üreticimize haksızlık değil midir?

X X X

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Aşağıdaki sorularımın, Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü Gereğince Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından sözlü olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Selahattin KARAAHMETOĞLU

       Giresun Milletvekili

Fındıktaki üretim maliyetinin asgari yüzde 60'ını oluşturan işçilik maliyetlerinde sağlayacağı düşüş göz önünde bulundurularak, fındık tarımındaki tarımsal mekanizasyon araçlarından olan fındık toplama, kurutma ve son zamanlarda geliştirilen diğer makinelerin, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliği kapsamına dahil edilmesi hususunda bir talimatınız olabilir mi?






Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir