'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' kapsamında oluşturulan Kamu Hastaneler Birliği 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile hayata geçirilmiştir. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu hastane birliklerini kurmak, işletmek, faaliyetlerini izlemek, gerektiğinde hastaneleri birleştirmek, ayırmak, nakletmek, kapatmak, hastane ve birliklerin performans değerlendirmelerini yapmak, personelin atama, nakil, özlük, ücret, emeklilik gibi işlemlerini yürütmek amacıyla geniş yetkilerle donatılmıştır. Fakat toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bu hususta üniversitelerin, sağlık alanında örgütlü sendikaların, meslek örgütlerinin, derneklerin, sosyal güvenlik uzmanlarının görüşleri dikkate alınmamıştır. Hastanelerde kaynakların verimli kullanılması, sağlık giderlerinin azaltılarak vatandaşa daha kaliteli hizmet verilmesi iddiası ile hayata geçirilen sistem görülmektedir ki hasta ve çalışan memnuniyeti bahanesiyle holding, şirket mantığıyla bir yönetim anlayışına dönüştürülmektedir.
Bu hususlarda:
1.Kanun Hükmünde Kararname ile ülkemiz genelinde kaç kamu hastanesi Kamu Hastane Birliklerine bağlanmıştır? Böylelikle kaç kamu hastaneler birliği oluşturulmuş ve kaç genel sekreter, başkan, hastane yöneticisi, başhekim ve başhekim yardımcısı ile sözleşme imzalanmıştır? Eski sistemde hastaneleri yönetmek üzere istihdam edilen personel sayısı, ödenen maaş ve tazminatlarla, yeni oluşturulan sistem ardından sözleşme imzalanan personel sayısı ve ödenen ücretin katlanması nasıl izah edilebilir?
2.Bakanlığınız bünyesinde üst düzey yönetici olarak görev yaparken ya da bakan, milletvekili yakını olan kişilerin genel sekreter, başkan ve hastane yöneticisi olarak görevlendirilerek yüksek maaşlarla sözleşme imzalanması kamuoyunu rahatsız etmeye devam etmektedir. Bu kişilerin daha önceki görev ve makamlarından dolayı aldıkları maaş ve tazminatlarının çok üzerinde maaşlarla sözleşme imzalamaları sağlık emekçilerinin ise daha düşük ücretlerle daha fazla çalıştırılması nasıl açıklanabilir? Sağlık çalışanlarının emeği ile yüksek ücretlerin finanse edilmesi söz konusu değil midir? Yandaşa kıyak maaş bağlamak üzere sağlıkta reform adı altında yeni bir rant kapısı mı yaratılmıştır?
3.Yeni sistem ile birlikte hastane yönetimini titizlikle yürüten, il sağlık müdürlerinin, hastane idarecilerin
uzaklaştırılması, siyasi iktidarın sağlıkta reform adı altında yürüttüğü bir kıyıma örnek değil midir?
4.Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan’ın vurguladığı ehliyet, liyakat sahibi olan
kişilerin yönetici ve idareci
görevlerinden alınarak yerine yüksek ücretlerle iktidara yakın yeni
yüzlerce kadro oluşturulması Bakanlığınızın sağlıkta yeni bir rant
kapısı yarattığı düşüncesini pekiştirmiyor mu?
5.Hastaları müşteriye ve sağlık emekçilerini köleye çevirmenin adı olan, Kamu Hastaneleri Birlikleri ile kamu hastanelerinin tümünün özelleştirilmesi sürecini ne kadar zamanda tamamlamayı düşünüyorsunuz?