Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5301 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   03 Ocak 2013 - 11:21

Karaahmetoğlu' nun Soru Önergesine Cevap

Büyüt
Küçült
Karaahmetoğlu nun Soru Önergesine
Esendere Gümrük kapısında yaşanan kaçakçılık olaylarında sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle Gümrükler Genel Müdürü ile Personel Dairesi Başkanının aralarında bulunduğu bürokratların soruşturulmasını isteyen Gümrük Başmüfettişlerinin hakkında soruşturma başlatılmıştı.


Esendere Gümrük kapısında yaşanan kaçakçılık olaylarında sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle Gümrükler Genel Müdürü ile Personel Dairesi Başkanının aralarında bulunduğu bürokratların soruşturulmasını isteyen Gümrük Başmüfettişlerinin hakkında soruşturma başlatılmıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bahsi geçen yolsuzluğu ve sorumluları ortaya çıkarmak yerine  haberlere konu olan raporları basına kimin sızdırdığının peşine düştüğü görülmektedir. Konu ile ilgili olarak 14 kasım 2012'de TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcıya şu soruları sormuştu;

Basından takip ettiğimiz üzere Esendere Gümrük Sınır Kapısı’nda 400 milyon dolarlık hayali ihracatı ve buradan elde edilen kara paranın terörün finansmanında kullanıldığını ortaya çıkaran Gümrük Başmüfettişleri Murat Şanlı, Ali Ortapolat ve Ahmet Ünal hakkında soruşturma başlatılmıştır.Bu hususlarda;

1.Başmüfettişlerin gerekli tedbirleri almadıkları gerekçesi ile bakanlık bürokrasisini hedef almaları sonucunda soruşturmaya tabi tutulmaları, yetkilerinin alınması  söz konusu mudur?

 2.Kaçakçılığa karşı gerekli tedbirleri almayan Bakanlığınız bürokratlarının yerine devleti ve milletine karşı üstlendiği görevin gereği olarak bunu ortaya çıkarmakla sorumlu müfettişlerin cezalandırılması nasıl izah edilebilir? Bu konuda yürütülen soruşturma bilginiz dahilinde midir? Yoksa bakanlığınız bürokrasisi hizaya getiremediği memurundan intikam hevesiyle mi müfettişlerini cezalandırma ihtiyacı duymaktadır?

3.Gümrük Bakanlığı Bürokratlarının soruşturulması için gerekli izni vermeme nedeninizi de açıklar mısınız?

4.Esendere Gümrük Sınır Kapısında 400 milyon doları bulduğu iddia edilen kaçakçılık soruşturmasının akıbeti konusunda ne düşünüyorsunuz?

24 Aralık 2012 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcının soru önergesine verdiği yanıt ise şu şekildedir:

 

 T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

 

Giresun Milletvekili Sayın Selahattin KARAAHMETOĞLU’ na ait 7/12624 Sayılı Yazılı Soru Önergesine İlişkin Cevaplar:

 

 

1-4) Esendere Gümrük Müdürlüğü'nden İran'a yapılan ihracatlar, sınır ticareti kapsamında gerçekleştirilen işlemler ile bazı firmaların Esendere. Hakkari. Ambarlı ve Atatürk Hava Limanı Gümrük Müdürlüklerinden yaptıkları ihracatların incelenmesi amacıyla başmüfettiş ve müfettişlerden oluşan bir çalışma ekibi görevlendirilmiş, konuya ilişkin farklı tarihlerde alınmış onaylar birleştirilmiş ve böylelikle denetimin etkinliği arttırılmıştır.

Konuyla ilgili olarak düzenlenen 1 sayılı 07.02.2011 günlü Soruşturma Raporunda, inceleme soruşturma konusu firmalar adına Esendere, Halkalı, Ambarlı ve AHL Gümrük Müdürlüklerince tescilli ihracat beyannameleri ile ihracat beyannamelerinde kayıtlı bedeli yaklaşık 400 milyon TL olan ihracat için 23 milyon TL haksız KDV iadesinden yararlandıklarının tespit edildiği belirtilmiştir.

Anılan soruşturma raporu gereğinin yapılması için; Ankara, Yüksekova ve Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılıklarına; Kalkınma, Ekonomi ve Milli Savunma Bakanlıklarına; Bakanlığım birimlerine; haksız alınan KDV'nin takip ve tahsili için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına; suç gelirlerinin aklanması mevzuatı açısından değerlendirilmek üzere Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına; ayrıca Hakkari Valiliğine gönderilmiştir.

Müfettişlerce, ihracatlar sonucu elde edilen bu kazanımın terörün finansmanında kullanıldığı yönünde kesin bir tespitte bulunulmamış; terörün finansmanında kullanıldığı yönünde yorum yapılmıştır. Anılan soruşturma raporu bu açıdan değerlendirilmek üzere MİT Müsteşarlığına gönderilmiştir.

Sözü edilen soruşturmada görevli farklı müfettişlerden alınan yazılardan uyumlu bir çalışma yapılamadığı anlaşıldığından muhtemel sorunların önlenmesi amacıyla mezkûr incelemenin devamını yürütmek üzere 6 müfettiş görevlendirilmiş olup; yeni görevlendirilen müfettişler tarafından İran'a gidilip ihracatların gerçek olup olmadığının araştırılması dahil geniş çaplı inceleme araştırma devam etmektedir.

Ayrıca, konuya ilişkin 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Gümrük ve Ticaret Müfettişlerince bir inceleme yürütülmekte olup; inceleme halen devam etmektedir.

Bakanlığımızın yeniden yapılandırılması kapsamında işin niteliği ve etkin iş üretimi amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde oluşturulan 3 ayrı çalışma grubunda müfettişlerimiz görevlendirilmiş, konuya ilişkin yönetmelikte de söz konusu gruplarda görevli müfettişlerin çalışma ve görev kapsamı ile yetki ve sorumlulukları açıkça belirlenmiştir. Dolayısıyla anılan müfettişler bu kapsamda çalışmalarını sürdürmekte olup; yetkilerinin alınması söz konusu değildir.

Memuriyet görevini icra eden her kademedeki kamu görevlisinin yapmış olduğu iş ve işlemlerin zaman zaman incelenmesi olağan olup; anılan müfettişlerle ilgili olarak bu kapsamda bir inceleme, söz konusudur.





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir