Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7294 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   26 Aralık 2011 - 18:48

Kaya ERDEMİR' den Em. Milletvekili Maaş Zammına Tepki

Büyüt
Küçült
Kaya ERDEMİR den Em. Milletvekili Maaş Zammına
GİRESUN HAS PARTİ İL TANITMA BAŞKANI Kaya ERDEMİR' in basın açıklaması

Biliyorsunuz bundan 3 gün  önce TBMM den bir yasa geçti. Bu yasaya göre 3–5 bin lira arasında değişen emekli milletvekili maaşları önce eşitlendi ardından yapılan zamla 7,7 bin TL. Ye çıkarıldı. Bu rakamlar Cumhurbaşkanının maaşına endekslendi. Bu durum da hem emekli hemde milletvekili olanlar 19,7 bin TL alacaklar. Sadece milletvekili olanlar 12 bin TL alacaklar.

 Yapılan başka bir düzenlemeyle de siyasete erken veda eden ve emeklilik hakkını elde edememişlere de prim desteği geldi. Bu eski vekillerin en üst basamaktan ödemeleri gereken primleri, 4 yıl boyunca Meclis bütçesinden karşılanacak.

Gözümüz yok sayın vekillerin maaşında ama adında adalet olan bir parti devletimizin başında ve bu ayarlamaları yaparken ana muhalefeti de yavru muhalefetide destek veriyor. Çünkü söz konusu kendileri olunca hak, adalet, eşitlik unutuluyor.

Sayın Meclis Başkanımız da yapılan düzenlemeyi; İHTİYAÇTAN DOLAYIDIR. KİŞİLERE SAĞLANMIŞ BİR İMKÂN DEĞİL, BİR STATÜYLE İLGİLİ İMKÂNDIR. SİZ DE TBMM'NİN İÇİNDESİNİZ. MİLLETVEKİLLERİNİN NASIL ÇALIŞTIĞINI, GİDERLERİNİN NELER OLDUĞUNU BİLİYORSUNUZ. BUNLARA BAKARAK DEĞERLENDİRİN... SADECE MİLLETVEKİLLERİYLE İLGİLİ OLDUĞU ZAMAN KALEMİNİZDEN KAN DAMLAMASIN. BU BİR İHTİYAÇTIR, İNTİBAK DURUMU SÖZ KONUSUYDU. YAPILAN BUNDAN İBARETTİR. 4 GRUBUN DA BİRLİKTE KARAR VERDİĞİ BİR İŞTİR diyerek savunuyor. Dedim ya vekillerimizin maaşında gözümüz yok. Sayın vekillerimizin giderleri bu kadar önemlide emeklinin, memurun, işçinin, asgari ücretlinin giderleri cokmu önemsiz.  Ülkemizde bir çalışan en az 3 kişiye bakar durum da. Yani aldığı maaş üç kişiye bölünüyor.   Birde hem emekli olup hem de halen vekil olanların durumu.  Bu durum da olan sayın vekillerimize sesleniyorum; vekilliğiniz süresince emekli maaşı almayın en azından. Şimdi yılbaşından sonra uygulanacak asgari ücrete ne kadar zam yapacaklar onu göreceğiz. Halen şu an asgari ücret 658,95 kuruş.  Yani bu duruma göre emekli milletvekilinin bir ayda aldığı maaşı kazanabilmesi için asgari ücretli yaklaşık bir sene çalışmak zorunda. Emekli memur, işçi ise 6–7 ay da alabiliyor. . "Türkiye maalesef bir taraftan gelişiyor kalkınıyor gibi görünsede bu kalkınmada halka yansıyan bir taraf yoktur. Türkiye'de nüfusun en zengin yüzde 20'si bütün gelirin yüzde 49'unu, en yoksul yüzde 20'si ise 
sadece yüzde 4,5’ini almaktadır. Bu kadar adaletsiz gelir dağılımının olduğu bir ülke asla barış, esenlik ve kardeşlik yurduna dönüşemez".

 "2012 yılında uygulanacak asgari ücreti tespit etmek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına devam etmektedir. Fakat basına çıkan haberlerden anladığımız, asgari ücretliler için ümitler yine başka bir bahara kalmaktadır. Halen 16 yaştan büyük olanlar için brüt 837 TL, net 658,95 TL olarak uygulanan asgari ücrete % 3 + % 3 artış yapılacakmış.

Öncelikle Asgari ücret tespit komisyonu oluşumundaki adaletsizlikten bahis etmemiz gerekiyor. Komisyon 5 hükümet, 5 İşveren ve 5 işçi temsilcisinden oluşmaktadır. Fakat biliyoruz ki devlet en büyük işveren pozisyonunda. Şu anda kamuda, sadece asgari veya buna yakın ücret alan 500.000 civarında taşeron işçi çalışmaktadır. Dolayısıyla komisyon esas olarak işverenleri temsil etmektedir. Bu komisyonda temsildeki adaletsizlik derhal düzeltilmeli işçi temsilcisi sayısı artırılmalıdır.

Asgari ücret tespit edilirken esas alınan kriterler belirsizliğini korumaktadır. Süreç  şeffaf işletilmemektedir. Türkiye de 4 kişilik bir aile için açlık ve yoksulluk sınırı Kasım 2011 tarihi itibari ile Türk İŞ' göre 927 ve 3018 TL, DİSK' e göre 992 ve 3136 TL, Memur Sen' göre ise 1026 ve 2613 TL' dir. Bu rakamlar ortada iken 659 lira olan asgari ücret tespitin de adalet ve vicdan nerededir! Tespitte yoksulluk sınırlarının ve çekirdek aile yapısının mutlaka hesaba alınması gereklidir.

Asgari ücret konusundaki en büyük haksızlık ise açlık sınırındaki bu ücretten hala vergi alınmasıdır. Bilindiği gibi Türkiye'de vergi gelirlerinin % 70'i en adaletsiz vergi türü ("namert vergisi") olan dolaylı vergilerdir. Gelir vergisi tüm vergilerin % 22' sidir ve bunun da % 60'ı ücretlilerden alınmaktadır. Yani karlardan, servetten vergi almak diye bir şey yok! 10 yıllık AK Parti döneminde dolar milyarderleri sayısı 5'ten 38'e çıkmış, toplumsal servetin yaklaşık yarısı 30.000 civarında zadegânın elinde birikmiş iken asgari ücretten vergi almaya devam etmek adaletsizliğin, haksızlığın, sömürünün tam kendisidir!

Halkın Partisi olan HAS Parti iktidarında, 2011 seçim beyannamemizde belirtildiği gibi asgari ücret belirlenirken sendikalarca hesaplanan yoksulluk sınırı esas alınacaktır. Asgari ücret vergiden muaf tutulacaktır. Bunun kamuya maliyeti yıllık yaklaşık 4 Milyar TL'dir ve bu ülke kaynakları bunu karşılamaya yeterlidir."

Saygılarımla.                                                                  

                                                               Kaya ERDEMİR

                                                                GİRESUN HAS PARTİ 

                                           İL TANITMA BAŞKANI

Tarayıcınız bu resmin gösterilmesini desteklemiyor olabilir. 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir