Meyve yetiştiriciliğinin amacı kaliteli ve yüksek verimli ürün elde etmektir. Bunun gerçekleşebilmesi içinde tozlanma ve döllenme olayının iyi bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Kivi bitkisinde de bal arılarının tozlaşmaya olan etkisi çok önemlidir.
Kivide bal arılarının polinasyona (tozlanma-döllenme) olan etkisinin üreticilerimize gösterilmesi için Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığının desteği ile Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde bir yayım projesi hazırlanmıştır.
Proje kapsamında Espiye ilçesi Demircili Köyünde ve Merkez İlçe Sayca köyünden olmak üzere iki üreticimizin bahçelerinde deneme alanları tespit edildi ve bu bahçelere arı kolonisi bırakıldı. Deneme bahçelerinde bulunan kivilerden bir kısmı çiçeklenme döneminden önce arı girişine müsaade etmeyecek şekilde kafes ile kapatıldı. Böylece kafes içerisindeki bitkilerin arı ile tozlaşması engellenmiş diğer kivilerin ise arı ile tozlaşması için uygun ortam hazırlanarak bal arısının tozlaşmadaki etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
08 Kasım 2016 tarihinde Espiye ilçesi Demircili Köyünden Nejdet KARAL’a ait proje bahçesinde İl Müdürlüğümüz ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden teknik elemanların yanı sıra Espiye Kaymakamı Mesut ÇOBAN, Espiye Belediye Başkanı Mustafa KARADERE, Ziraat Odası Raif UÇAR, muhtarlar ve davetlilerin katılımı ile tarla günü düzenlenmiştir.
Tarla gününde Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Proje yürütücüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet KUVANCI proje hakkında bilgi vermiştir; kafes ile kapatılarak bal arısının girişinin engellendiği bölgede birkaç adet ufak meyve olmakla birlikte polinasyonun arı sağlandığı bahçenin diğer bölümlerinde ise yoğun meyve tutumu olduğu gözlenmiştir.
Tarla günü etkinliği, kivi bahçesinin gezilmesi ve Proje yürütücüsünün üreticilerin sorularını cevaplamasının ardından sona ermiştir.