Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 6850 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   18 Şubat 2024 - 23:53

Koramiral Şükrü Okan ölümünün 67. yılında mezarı başında anıldı.

Büyüt
Küçült
Koramiral Şükrü Okan ölümünün 67. yılında mezarı başında
Koramiral Şükrü Okan'ın ölümünün 67. yılında Tirebolu'da bulunan anıtı başında ve İstanbul'da Sahrayıcedit'te mezarı başında anıldı. İstanbul'da Kadıköy Tirebolulular Derneği tarafından organize edilen programa, TİRDEF Başkan Yardımcısı Sn. Salim Palaz, Sn. İsmail Yılmaz, Genel Sekreter, Sn. Erdal Karadeniz, Emekli Denizaltıcılar Birliği derneği, Sn. E. Dz. Kur. Kd. Alb. Bülent KUL katıldı. Tirebolu Dernekler Federasyonu (TİRDEF) tarafından organize edilen anma programının sunumunu Düzköy Dernek Başkanı ve TİRDEF Eğitim Komisyon üyesi Necati Yılmaz yaptı.

Tören çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. TİRDEF Genel Başkanı Sn. Necdet Demirel yaptığı açılış konuşmasında; "Değerli Tirebolulular, bu soğuk havaya rağmen burada bulunmak, değerlerimize verdiğimiz önemin göstergesidir. Tirebolu'muzun değeri Cumhuriyetin ilk Donanma Komutanı Koramiral Şükrü Okan'ın ölümünün 67. yıl dönümü münasebetiyle toplanmış buluyoruz. Merhum komutanımıza Allah'tan rahmet diler, katılımınız için hepinize çok teşekkür ederim. Hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

Koramiral Şükrü Okan'ın hayatından kısa bir bölüm sunumu için TİRDEF Basın Yayın ve Sosyal Medya Birim Sorumlusu Recep Karakoç kürsüye gelerek tören konuşması yaptı. Törene katılanlar arasında; AK Parti Tirebolu İlçe Başkanı Sn. Tayyip Çamur, MHP Tirebolu İlçe Başkanı Sn. Asım Akça, CHP Tirebolu İlçe Başkanı Sn. Cemil Çalık, AK Parti Tirebolu Belediye Başkan Adayı Sn. Ömer Hıdır, MHP Milletvekili Adayı Sn. Fatih Meşe, İl Genel Meclis Üyesi Sn. Av. Mehmet Şener, Sn. Murat Aslan, Sn. Ömer Cebeci, Tirebolu Yeniköy Mahallesi Muhtarı Sn. Osman Altay, Tirebolu Özlü Köyü Muhtarı Sn. Bahtiyar Küçük katıldı.


TİRDEF Basın Yayın ve Sosyal Medya Birim Sorumlusu Recep Karakoç'un Açıklaması
Atatürk’ün amirali Şükrü Okan, 1880 Tirebolu’da doğdu. 18 Şubat 1957 yılında İstanbul’da vefat etti. Baba adı Mehmet, anne adı Azizedir. Amiral Şükrü Okan’ın bahriye hayatı 1901 yılında Gv. Tğm olarak deniz harp okulundan mezuniyetiyle başlamış, donanma gemilerinde görevlerini müteakip 1910 yılından itibaren denizaltıcı Şükrü Okan kimliği ön plana çıkmıştır. 1910 yılında Avusturya, Almanya, Fransa ve İtalya’ya denizaltıcılık tetkik ve eğitimleri için gönderilen heyet içerisinde yer almıştır. Fransa’dan iki adet denizaltı alım kararı sonrası 1914 yılında gemi komutanı olarak Fransa’ya gitmiş ancak gemi transferleri Birinci Dünya Savaşı nedeniyle gerçekleşmemiştir.

Müteakiben, 1915 yılında denizaltı teknolojisi alanında ihtisas sahibi olmaları amacıyla Almanya’ya gönderilen 6 subay arasında yer almış nüve denizaltıcı olarak denizaltıcılık tarihimize geçmiştir. Eğitim ve kurslara müteakip eylemli görev almak üzere Alman denizaltılarında göstermiş olduğu başarı büyük takdir toplamıştır. Cumhuriyetin ilanı sonrası denizaltı bilimi konusunda Fransa, Hollanda ve İsveç’e gönderilen heyette heyet başkanı olarak yine Binbaşı Şükrü Okan yer almıştır. 1928 yılında donanmaya katılan birinci ve ikinci denizaltı gemilerinden oluşan Denizaltı Gemileri Komutanlığı’na atanarak 12 Şubat 1929 tarihinde kurulan Denizaltı Filo Komutanlığı’nın ilk filo komutanı olarak tarihe geçmiştir. Süreç içerisinde vekâleten harp filo komutanlığı ve Yarbay rütbesinden itibaren Koramiralliğe yükselmiş, emekli olana kadar 14 yıl donanma komutanlığı yapmış, amiral rütbesi ile ilk donanma komutanı olarak deniz kuvvetleri tarihinde mümtaz yerini almıştır.

Cumhuriyetin büyük kurucusu Atatürk, bir deniz bayramında Amiral Şükrü’ye Okan soyadını vermiştir. Atatürk bu hareketi ile donanma komutanını ve Türk bahriyesini yaradılışı ve itidali itibariyle olduğu kadar ismen de muzaffer ve ebedi kılmış ve Okan adında bahriyelilerin yüreklerinde kahramanlık heyecanı uyandırmıştır. Atatürk’ün amirali Ata’ya: “Atam biziim donanmamız azdır fakat özdür. En büyük yangınlar çıkarabilecek bir kıvılcımdır.” demiştir. Donanma komutanlığı görevinde Atatürk’ün direktifleri ile cumhuriyetin genç donanmasının eriştiği gücün gösterilmesi fırsatı olarak gördüğü Malta ve Yunanistan ziyaretlerini 6 gemi ile gerçekleştiren navarin baskınından sonra, birlik halinde Akdeniz ile buluşturan, Atatürk’ün amirali Şükrü Okan olmuştur. Bu süreçte Atilay denizaltısının Çanakkale Boğazı girişinde mayına çarparak batmasının acısını ve Refah’ın İtalyan denizaltısı tarafından batırılışı ile kaybettiğimiz seçkin ve kahraman denizaltıcıların derin üzüntüsünü yaşamıştır. Atatürk’ün naaşını Dolmabahçe’den alarak Yavuz’a getiren Zafer Muhribinde yer alarak donanma komutanı olarak atasına son görevini tamamlamıştır. Amiral Şükrü Okan genç Cumhuriyet donanmasındaki bahriye hayatını, 38 sene 5 ayı deniz, 7 sene 7 ayı kara görevlerinde olmak üzere şerefle geçen 46 yıl sonunda 1945 yılında emekli olarak tamamlamıştır.

Koramiral Şükrü Okan’ın donanma komutanlığından ayrılışı münasebetiyle donanmanın deniz mecmuasında yayınlanan uğurlama yazısı onun kişiliği, liderliği ve değerini gözler önüne sermektedir. Amiral Şükrü Okan bahriyelilere iyi bir denizci olmanın şartlarını özveri ile çalışmayı, vatan ve vazife severliğin en üstün örneklerini bir meslek ananesi olarak bırakmıştır. Koramiral arkasında en küçük donanma parçasından en büyük komuta yerine kadar geçen dürüst, faziletli ve başarılı bir hayat örneği bırakmış, donanma bu değerler üzerinden gelişmiştir. Ömrünün bütün gençlik yıllarını imparatorluğun son savaş felaketleri arasında geçirmişti. İtalya, Balkan ve Birinci Dünya Harplerinden alınan derslerin büyüklüğünü ve olgunluğunu bütün hayatında görmek mümkündür.

Bütün bu milli acılar amiralin yurtseverlik duygusunu derin bir şekilde işlemişti. Emrindeki donanmayı ve personeli daima bu ders ve ibretlere göre uyanık tutarak yetiştirmiştir. Türk donanmasının, Cumhuriyet döneminde gelişmesinde Amiral Okan’ın büyük rolü ve katkısı vardır. Yarbaylığından koramiralliğe kadar 14 sene aralıksız geçen donanma komutanlığı onun gıpta edilecek meziyetlerinin örnekleriyle doludur. Şükrü Okan’ın, Cumhuriyet donanmasına hizmetleri her zaman büyük şükran duygularıyla anılacaktır. Kişiliği, liderliği, bilgi birikimi ve mesleki tecrübesiyle kurduğu ve geliştirdiği Türk donanmasındaki milli gemileri, savaş yönetim sistemleri, silahları ve Cumhuriyet donanması ruhuyla yetişen personeli ile Akdeniz’in en güçlü donanması haline gelmiştir.

Mavi vatanın savunmasında hak ve menfaatlerimizin korunmasında gösterdiği kararlılık milletimizin gururu olmuştur. Saygıdeğer Amiralim, Aziz hatıranızın önünde şükran duygularımla ve saygı ile eğiliyorum. Ebedi istirahatgahınızda rahat ve huzur içinde yatın, ruhunuz şad olsun.”



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir