KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN VE KESERKEN
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLARKurbanlık Hayvan Alımlarında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir ?
-Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe Şahadetnamesi olmayan,
-Kulak Küpesi ve Pasaportu bulunmayan,
-Çok zayıf olan,
-Gebe yada yeni doğum yapmış olan,
-Yüksek ateşi, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal ve pis kokulu burun akıntısı olan,
-Kılları karışık ve mat halde olan ve bakışları ve dış görünümü canlı olmayan
hayvanların satın alınmaması gerekmektedir.
Kurban Kesim Yerleri Nasıl Olmalıdır ?
1- Hayvan kesimleri Belediye mezbahalarında veya Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenmiş geçici kesim yerlerinde hayvan kesimi konusunda deneyimli ve ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Hastalık şüphesi olan et ve iç organlar bir veteriner hekime kontrol ettirilmelidir.
2- Kesim yapılacak yerler kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalıdır.
3- Zeminde su ve kanın birikmemesi sağlanmalıdır.Kesim yerlerinde kullanılacak sular yeterli ve içilebilir özellikte olmalıdır.
4- Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olanlar kişisel temizliklerinde titizlik göstermelidir.
5- Kesim sonrası oluşan atık ve artıkların depolanması ve bertarafı için gerekli çevre sağlığı düzenlemeleri yapılmalıdır.
6- Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesim ve yüzüm işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanmış olacaktır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır.
7- Deriler usulüne uygun olarak tuzlanıp, toplamakla yetkili görevliler gelinceye kadar muhafaza edilmelidir.
Kurban Etleri Nasıl Muhafaza Edilmelidir ?
1- Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.
2- Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.
3- Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.
Ayrıca, kurban olarak kesilen hayvanların bilgisayar sisteminden kayıtlarının düşülebilmesi için büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sarı renkli ve numaralı kulak küpelerinin kesim yerindeki görevlilere, Belediyelere,Muhtarlıklara veya kurban bayramından sonra İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir.Kurban bayramı öncesi ve bayram süresince nöbetçi veteriner sağlık personellerimiz tarafından hayvan pazarlarında ve kesim yerlerinde ilgili kurumlarla birlikte kontrol ve denetim çalışmalarına devam edilecektir.
İlgililere duyurulur. 10/11/2010
Giresun Tarım İl Müdürlüğü