KURBANLIK HAYVAN NAKİLLERİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, ilimizde ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana gelmektedir. Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynamaktadır.
Bu sebeple, kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek için, aşağıda belirtilen hususların hayvan yetiştiricilerine, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerine ve kurbanlık alacak vatandaşlarımıza duyurulmasında fayda görülmüştür :
Yönetmelikler gereğince; il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde; menşeine en yakın yerdeki İl Gıda,Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi veya İlçe Müdürlüklerinden “Veteriner Sağlık Raporu” alınması mecburidir. Aynı İlçe içinde yapılacak (köyden köye veya hayvan pazarına/mezbahaya) hayvan nakillerinde ise bağlı köy muhtarından ve Belediyelerden alınacak Menşe Belgesinin bulundurulması gerekmektedir.
Şap aşısı ile aşılanmış olmaları gerekmektedir. Şap aşısı olmayan hayvanlara aşı yapılarak, aşı tatbik tarihinden sonraki 15. günden itibaren sevklerine izin verilecektir. Küçükbaş hayvanların (koyun-keçi) ise en fazla 6 ay, en az 15 gün önceden Şap aşısı ve hayatları boyunca en az bir kez de Koyun-Keçi Vebası aşısı yapılmış olmalıdır. Ayrıca hayvanların “Kulak Küpesi” ve “Hayvan Pasaportunun” bulunması gerekmektedir. Trakya bölgesine hayvan nakillerinde ise bunların yanı sıra Bakanlığımız tarafından geçen yıl yayımlanan Genelgelerde belirtilen ilave özel şartlarında yerine getirilmesi zorunluluğu vardır.
Üreticilerimizin, İl / İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri durumunda bu konularda kendilerine her türlü yardım yapılmaktadır. Belirtilen bu şartları haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecektir. Kaçak sevk durumlarında ise 5996 sayılı kanunun 36. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Ayrıca yine aynı kanun maddesi gereğince “tanımlattırılmamış yani numaralı kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması hâlinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilerek, sahibine teslim edilmektedir”.
İlgililere duyurulur. 17/10/2011
Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü