Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7888 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   21 Nisan 2011 - 10:54

Lisanslı Depoculuk

Büyüt
Küçült
Lisanslı
TOBB tarafından düzenlenen ve 9 Nisan 2011 C.tesi günü Ankara'da ikiz kulelerde gerçekleştirilen LİSANSLI DEPOCULUK gündemli toplantıya, Türkiye de bulunan Ticaret Borsalarının tamamı katılmıştır.

     TOBB tarafından düzenlenen ve 9 Nisan 2011 C.tesi günü Ankara'da ikiz kulelerde  gerçekleştirilen LİSANSLI DEPOCULUK gündemli toplantıya, Türkiye de bulunan Ticaret Borsalarının tamamı katılmıştır. Toplantıda mevcut Lisanslı  Depoculuk  A.Ş ( LİDAŞ ) dışında yeni bir sistem ve  şirket ile ilgili olarak görüşme açılmış, sonucunda  yapılan oylama ile  TOBB ortaklığında TEK ÇATI  altında bir şirket olması görüşü kabul  edilmiştir. 

            Borsamızın da içinde bulunduğu Fındık Borsaları ise BÖLGESEL ÇATI altında ÜRÜN  BAZINDA  ve TOBB ile birlikte bir lisanslı depoculuk şirketinin kurulmasını  talep etmişlerdir. 

            Mevcut Lisanslı Depoculuk A.Ş ( LİDAŞ )  05.02.2010 Tarihinde kurulmuştur.

Toplam sermayesi  52.000 TL dir. Bu Sermayenin  % 49  u TOBB , % 48 TMO  % 2 ORDU özel İdaresi

%0.5  UMAT AŞ  %0,5 Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş  ne aittir. 

            5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı  Depoculuk kanunu 17.02.2005 Tarihinde yürürlüğe girmiştir. TOBB Lisanslı Depoculuk şirketi için 120. Milyon  dolar Bütçe ayırmıştır. Lisanslı depoculuk konusunda  İzinleri çıkan Tarım ürünleri Hububat, Pamuk, Fındık, Zeytin ve Zeytinyağı  ‘dır. 

            TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada  Lisanslı Depoculuk faaliyeti olmadan ÜRÜN İHTİSAS BORSACILIĞININ olamayacağı gerçeğini dile getirmiş ve  Lisanslı depoculuğun  artık  kaçınılmaz olduğunu en kısa zamanda  gerekli adımların atılacağını  beyan etmiş ve  Ticaret Borsalarının da görüşleri  alınmıştır. 

            TOBB un  bu işi hizmet için yaptığını  beyan  eden Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kar amacı gütmediklerini , öncelikle  Borsalara ilk etapta % 50 Nakdi  ortak olacaklarını, daha sonrasında ise  bu hisseyi % 10 na kadar çekmeyi  hedeflediklerini ve isteyen Borsalara talepleri doğrultusunda  devredebileceklerini  ifade etmiştir. 

            TEK ÇATI altında faaliyet için ortaya konan yaklaşım ; TOBB ile birlikte ortak olmak isteyen Ticaret Borsaları  şeklindedir. BÖLGESEL ORTAKLIK ise  ; TOBB ve Bölge Borsalarının katılımı olarak tasarlanmıştır. FINDIK ürünü işlemi gerçekleştiren Ticaret Borsalarının Talep ettiği BÖLGESEL ORTAKLIK modelinde ; % 50 pay TOBB ve kalan kısmın  Ticaret Borsaları  ve Borsaların üyeleri arasında 

Paylaştırılması  olarak  önerilmiştir. 

            Bu Yapının içerisinde  1-TRABZON TB 2-ORDU TB 3-SAMSUN TB  4-DÜZCE TB

5- SAKARYA TB 6- AKYAZI TB  7-ÜNYE TB 8-FATSA TB 9- ÇARŞAMBA TB 10-TERME TB nın yer alacağı öngörülmektedir. GİRESUN TB  Bağımsız Lisanslı Depoculuk AŞ ni kurarak faaliyette bulunacağından bu yapılanma içerisinde yer almamaktadır. 

            Bu çalışma sırasında projelendirme ve fizibilite  bütün bölge için yapılırken yatırımın seçilecek iki veya  üç  İlde acil olarak başlaması düşünülebilir. Fındık ürünü işlemlerini ağırlıklı olarak yapan Ticaret Borsalarının yaklaşımı  ;  TOBB ile birlikte  Fındık işlemi ağırlıklı olan TİCARET BORSALARI nın içinde olacağı LİSANSLI DEPOCULUK AŞ olarak  ortaya konmuştur.  Yapılan Bu toplantıya Trabzon, Giresun, Ordu, Çarşamba, Düzce, Sakarya ve Akyazı  Ticaret Borsalarının  Başkanları  katılmıştır.

14.04.2011  

          NURETTİN KARSLIOĞLU

   DÜZCE TİCARET BORSASI BAŞKANI



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir