İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli mera teknik ekip başkanlarının katılımıyla ‘Mera Islah ve Amenajman Projesi’ saha çalışmaları değerlendirme toplantısı yapılmıştır.
İl müdür yardımcısı Adnan Temür yaptığı açılış konuşmasında; “Ülkemiz ve bölgemiz hayvancılığının gelişmesinde mera ve yaylakların önemine değinerek, en ucuz ve en kaliteli kaba yem kaynağı olduğunu, bu alanların bakım ve ıslahlarının yapılarak verimliliklerinin artırılması, sürdürülebilir olması, kullanımlarının sürekli olarak denetlenmesi ve korunması gerektiğine” dikkat çekmiştir.
Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğünde görevli konu uzmanlarınca; “Giresun ilimizde 3 bin 684 hektar alanda Mera Islah ve Amenajman Projesinin yürütüldüğünü, 2018 yılında 16 bin 589 hektar alan daha ilave edilerek ıslah çalışması uygulama alanının ciddi miktarda artırıldığı ifade edilmiştir. Proje uygulamaları ile hayvanların içme suyu ihtiyaçlarının karşılanması, ot verim ve kalitesinin artırılması, erozyona maruz kalmış alanlarda önleyici tedbirlerin alınmasının hedeflendiği belirtilerek, bunun yanı sıra mera ve yaylaklara hayvanların çıkış ve iniş tarihlerine ve otlatma planlarına uyulmasının önemine değinilmiştir. Bilinçsiz ve aşırı otlatma ile birlikte mera ve yaylakların verimsizleştiği, ot kalitesinin düştüğü, tahribatların oluştuğu hususları vurgulanmıştır.”
Ayrıca, 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında, Giresun’da yürütülmekte olan tespit, tahdit, tahsis ve ıslah çalışmaları ile işgal ve tecavüzlerin önlenmesi hakkında teknik ekiplere bilgilendirme yapılmıştır. Uygulamalarda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgi alış verişinde bulunularak toplantı tamamlanmıştır.