Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Giresun Şube Başkanı Recep YAĞCI bir basın bildirisi yayınlayarak, ''Milli Eğitim Bakanlığı'nın, isminde - Milli Piyango - ibaresi bulunan 40 okulun isimlerini değiştirme kararı alması, 'okul isimleri' konusunda hukuka aykırı olan farklı bir konuyu gündeme taşımamızı zorunlu kılmıştır'' dedi.
“Türkçe Olmayan Okul isimleri de Kaldırılsın”
ÖĞ-DER Şube Başkanı YAĞCI, “İsimleri Türkçe olmayan ve icraatları da kamuoyunca pek tanınmayan Lions ve Rotary kulüpleri, farklı illerdeki yaklaşık 15 tane ilköğretim okulu ve lisenin yapımına maddi destek sağlayarak bu okullara kendi isimlerini verdirdi. Oysa, yönetmeliğe göre, okul isimlerinin Türkçe olması şart. Ancak Lions ve Rotary kulüpleri için bu yönetmelik yıllardır çiğneniyor. Türkçe olmayan ve yönetmeliğe uymayan okul isimleri mutlaka değiştirilmeli ve bu okullara isim olarak, yönetmelikte önerilen, Atatürk'ün yanı sıra yerleşim birinin adı, tarihimizde ün yapmış kişiler, zaferlerin kazanıldığı yerler, şehit isimleri, önemli olaylar, başarılı kişiler, Türk toplumlarına ait kişi ve yer adları, eski cumhurbaşkanı, başbakan ve milli eğitim bakanlarının adları verilmeli” dedi.
“Bu İsimler Yönetmeliğe Uygun mu?”
ÖĞ-DER Şube Başkanı YAĞCI, “Okul isimleri Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1993 tarihli yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre veriliyor. 'Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Kurumlara Ait Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği', okullara verilecek ve verilemeyecek isimlerin çerçevesi açık şekilde çizmiş. Yönetmeliğin üçüncü kısmında bulunan 7. Maddede okullara verilecek isim için, "....kurumun amacına, seviyesine, bulunduğu çevrenin özelliğine ve şartlarına uygun olması, belli bir anlam taşıması, Milli Eğitim temel amaçlarına aykırı düşmemesi ve Türkçe olması gerekir" şartı yer alıyor. Bu hükme göre, Türkçe olmayan bir ismin verilmesi yönetmeliği aykırı”,dedi.
“Eğitim Örgütlerinin ve Sendikaların Çoğu tepkili”
ÖĞ-DER Şube Başkanı YAĞCI, “ En son, Lionsların maddi katkı yaptığı gerekçesiyle isminin verildiği ilköğretim okulu Gaziantep'te açıldı. 2009 yılında eğitime başlayan Şehitkamil Lions ilköğretim Okulu'nun ismi o dönemde büyük tartışmaya neden oldu. Eğitim camiasından ve sendikalardan gelen tepkilere rağmen, okulun ismi değiştirilmedi. Bir Şans oyunu adı olan Milli Piyango adını okul tabelalarından kaldırarak doğru bir iş yapan Milli Eğitim Bakanlığını, yönetmeliğe uymayan ve Türkçe olmayan Lions ve Rotary isimlerini de değiştirmeye davet ediyoruz”,dedi.