CHP GİRESUN MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU, ŞEBİNKARAHİSAR’IN İL OLMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ. STK’LARLA MECLİSTE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYEN BEKTAŞOĞLU, “ŞEBİNİN İ L’LİK HAKKI İADE EDİLMELİ” DEDİ
BEKTAŞOĞLU: 82 NUMARALI PLAKA ŞEBİNLİLER’İN HAKKI
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun’un 1933’e kadar il olan Şebinkarahisar ilçesinin il hakkının yeniden iade edilmesi için kanun teklifi verdi. Kanun teklifinde gerekçeler sıralayan Bektaşoğlu, o zaman ilçe yapılan 6 ilçenin daha sonraki dönemlerde il yapıldığını hatırlatarak,” Cizre ve Yüksekova’nın il olmasına bir itirazımız yok. Ama Türkiye’de bir ilçe il yapılacaksa, önce Şebin yapılmalı. 83 yıl önce il olan, 83 yıldır mücade eden yöre halkına Giresun’un rakamlarının da olduğu 82 rakamı plaka olarak verilmeli” dedi.
ŞEBİNKARAHİSARLILAR DESTEK VERDİ
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TBMM’de, Giresun, Bursa, İstanbul, Koceli ve Ankara’dan gelen vakıf ve derneklerden oluşan Şebinkarahisar STK temsilcileri, Giresun Medya Platformu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, kanun teklifinin gerekçelerini anlattı.
“İlçe halkının 83 yıllık mücadelesine destek veriyorum” diye sözlerine başlayan Bektaşoğlu, “Hükümetin il sayısını artırmaya yönelik bir çalışma yaptığı sırada, bu teklifimin de dikkate alınacağını ve milletvekili arkadaşlarım tarafından da kabul göreceğine inancım tamdır. Şu anda imza sayısı 70’i aştı. Bu partiler üstü bir konu. Bu tarihi görev ve sorumluluk bugün TBMM çatısı altında görev yapan bütün milletvekillerindir.”dedi.
14 uygarlığın yaşadığı yörenin tarihinin 3 bin 300 yıl önceye kadar gittiğini ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Anadolu’nun en eski uygarlık merkezi olduğunu söyleyen Bektaşoğlu, ilçeye Şarki-Karahisar adını Fatih Sultan Mehmet, şimdiki adını da Atatürk’ün verdiğini hatırlatarak, “Ancak bu ilçemiz, 1933 yılında, vilayetlerin yeniden düzenlenme çalışmaları çerçevesinde şimdi neden ve sonuçları ortadan kalkmış olan gerekçelerle (örneğin; geliri giderinden az olduğu gibi) masa başında alınan kararlarla ilçe yapılmış ve bir zamanlar ilçesi olan Giresun iline bağlanmıştır. Ama ondan sonraki süreçte, Şebinkarahisar’la birlikte ilçe yapılan; Artvin, Rize, Aksaray, Osmaniye, Hakkari ve Mersin yıllar içinde yeniden il olurken, Şebinkarahisar bu haktan mahrum bırakılmıştır”ifadesini kullandı.
BÜTÜN BAŞBAKANLAR, BAKANLAR “İL YAPACAĞIZ” DİYE SÖZ VERDİ.
Bektaşoğlu, geçmişte Başbakanlık görevlerini yürütürken, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, siyasi partilerin genel başkanları, bakanların son dönemde de siyasi iktidar temsilcilerinin Şebinkarahisar’ın il olması sözü verdiğini, belirterek, “ hatta törenlerle araçlara plakalar bile takılmıştır. İl kararnamesi, hükümet teklifleriyle hazırlanan ancak meclise getirilmeyen kanun taslakları bir dönemin akılda kalanlarıdır. Bugüne kadar çeşitli partilere mensup milletvekillerinin de TBMM’ye verdikleri kanun teklifleri vardır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üst düzey yöneticileri, bakan, hatta başbakan yardımcılarının da ‘Kelkit vadisinin ili Şebinkarahisar olmalı’ şeklinde açıklamaları da arşivlerde mevcuttur. Yani son 40 yılda devleti yönetenler Şebinkarahisar’ın il olması gerektiğini vurgulamışlar, böylece Türkiye’de Şebinkarahisar’ın il olması kabul görmüş, yaratılan algıyla bir beklenti oluşmuştur.
O yöreden olan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de her seçim döneminde halkımıza vaatleri vardır”diye konuştu.
“İLÇE HALKI İL OLMANIN BÜTÜN ALTYAPISINI, KAMU BİNALARINI BİLE HAZIRLADILAR”
Şebinkarahisarlılar’ın hemşerilerinin katkılarıyla ekonomilerini birleştirerek il olma yönündeki bütün alt yapı hazırlıklarını tamamladığını söyleyen Bektaşoğlu, “5 katlı hükümet konağı, adliye sarayı ve lojmanlarının, ağır ceza mahkemesi binası, öğrenci yurtları, kültür merkezi, salonlar, sağlık kuruluşları gibi il olduklarındaki ihtiyaçlarını önceden gidermişlerdir.
Özellikle eğitim alanında büyük bir atılım gerçekleştirilmiştir” dedi .
İL MERKEZİNE 120 KİLOMETRE UZAKLIĞI VE 2.200 METRE RAKIMLI EĞRİBEL GEÇİTİ NEDENİYLE HİZMETLER AKSIYOR
CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, 25 bin dolayında bir nüfusa sahip olan Şebinkarahisar’ın, Giresun İline uzaklığına da değinerek,şunları söyledi:” Bu ilçemiz, Kelkit vadisinde bulunan Alucra, Çamoluk, Suşehri, Akıncılar, Gölova, Koyulhisar, Şiran ilçelerinin de merkezindedir. Bu ilçeler, Giresun’a 2 bin 200 rakımlı Eğribel geçidi, Ordu’ya 1940 rakımlı Harçbeli geçidi, Sivas’a 1925 rakımlı Karabayır geçidi ile bağlandığından kış aylarında bu ilçelerinde illeri ile bağlantıları kesilmekte, ulaşım sağlanamamakta,500 bin dolayında bir yurttaşlarımızın illeriyle olan bağlantıları tamamen kesilmekte, resmi, ticari iş ve işlemlerini gecikmelerle gerçekleştirmektedirler.
Ayrıca sadece kış mevsimi değil normal zamanlarda bile il idaresinin sağlık, eğitim, ulaşım gibi devlet hizmetlerini ulaştırması da mümkün olamamaktadır. Özellikle terör örgütünün yakın noktadaki Erzincan, Gümüşhane, Sivas üzerinden Karadeniz’e açılımı bu ilçe kırsalı üzerinden gerçekleştiği bilinmesine rağmen, ilçe güvenliğini sağlayan güvenlik gücüyle yürütülen mücadele yetersiz kalmaktadır.
Şebinkarahisar’ın eski idari bütünlüğündeki ilçelerin bugün bağlı oldukları illere uzaklığı ortalama 146 kilometre iken Şebinkarahisar tekrar il yapıldığında bu ilçelerin Şebinkarahisar’a olan uzaklığı ortalama 45 kilometreye inecektir.
Bu coğrafi özelliği ile Şebinkarahisar ilçemizin il idaresi yönetimine kavuşturulması gerektiğini ortaya koymaktadır”.
Bektaşoğlu konuşmasının sonunda “o yörede yetişen ve Şebin’i çok iyi bilen bir Başbakanın da görevdeyken, diğer partilerin de destek olacağı bir dönemde İlçemizin bu talebinin dikkate alınmasını umuyorum” dedi.