CHP GİRESUN MV. SELAHATTİN KARAAHMETOĞLU YENİ YASAMA YILINDA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR:
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu TBMM’nin Yeni Yasama Yılına başlaması ile TBMM'deki çalışmalarına devam ediyor. Karaahmetoğlu Giresun’un çözüm bekleyen sorunlarının takipçisi olduğunu gösteriyor.
Son olarak verdiği soru önergeleriyle köylerde ortaya çıkan kanalizasyon sorunları ile beton ve asfalt çalışmalarını gündeme getirdi. Milletvekili diğer soru önergesinde ise köylerimizde su sorununa yönelik Bakanlığın verdiği yanıtı hatırlatarak su sorunu yaşayıp İçişleri Bakanlığının haberdar olmadığı köylerimizin de tespit edilip yatırım programına alınmasını istedi.
Önergeler
Karaahmetoğlu köylerimizde su sorununa ilişkin soru önergesinde İçişleri Bakanına şu soruyu yöneltti:
Giresun’un İlçelerinde içme suyunun yetersiz olduğu ya da su şebekesinin bulunmadığı köylerimize ve yapılan çalışmalara yönelik soru önergelerimize verilen yanıtta yaklaşık 40 köyün KÖYDES projesi kapsamında 2013 yılı yatırım programında ayrılan ödenek miktarları belirtilerek sorunlarının çözüleceğini ifade ettiniz. Fakat:
Bahsi geçen köyler dışında, yeterli suyu olmayan ya da sağlıklı içme suyu bulunmayan birçok köyümüzün olduğunu gerek ziyaret ettiğim köylerdeki gözlemlerim ile gerek sorunların köy sakinleri ve muhtarlarca tarafıma iletilmesi neticesinde tespit etmekteyim. Bu köylerin yol ve su sorunlarının ilçeler bazında, siyasi ayrım gözetmeksizin belirlenerek yatırım programına dâhil edilmesi hususunda bir çalışma yürütmeyi düşünür müsünüz?
Selahattin Karaahmetoğlu köylerimizde kanalizasyon altyapısına ilişkin sorunları verdiği diğer soru önergesinde İçişleri Bakanı Muammer Güler’e iletti:
Nüfusu fazla olan köylerimizde, yaylalarımızda artan yapılaşma ile birlikte kanalizasyon alt yapı ihtiyacı da artmaktadır. Kanalizasyon altyapısı olmayan köy, yayla ve mahallelerimizde sağlık yönünden ciddi sıkıntılar da ortaya çıkmakta ve bu sorun gittikçe büyüyecek gibi görünmektedir. Örneğin Giresun Güce İlçesinin 580 nüfuslu İlit Köyünde gittikçe artan kanalizasyon ihtiyacı beraberinde, çevre koşulları ve içme suları üzerinde ciddi tehditler ortaya çıkarmaktadır. Giresun geneli dikkate alındığında bu örneğin sayısının çoğaldığı, sıkıntının yıllar itibariyle katlanarak arttığı görülmektedir. Buna ilişkin olarak:
1. Giresun’un İlçelerinde sağlıklı kanalizasyon alt yapısı bulunan köy ve yaylaları hangileridir? Bunların içinde artan nüfusa paralel olarak mevcut kanalizasyon altyapısının yetersiz kaldığı yerler hangileridir?
2. Kanalizasyon alt yapısı bulunmayan yüksek nüfuslu, yapılaşmanın arttığı ve ihtiyacının çözümlenmesi aciliyet gerektiren köy ve yaylalarımız hangileridir? Bu köylerimizde kanalizasyon alt yapı işi 2013 programına alınanlar ve bunun için ayrılan ödenek miktarı nedir?
3. Hangi İlçemizde hangi köy ve yaylamızın kanalizasyon yapım işi programa alınmıştır? Bu köylerin tespiti ne şekilde yapılmaktadır? Köylerimizde ve yaylalarımızda nüfus ve artan yapılaşmaya paralel olarak kanalizasyon alt yapı çalışmaları yürütülmekte midir? Nüfus ve yapılaşmanın hızla arttığı köy ve yaylalarımızda kanalizasyon atıklarının sağlıklı içme suyu kaynaklarına ve çevreye verdiği zararın tespitine yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?
4. Giresun İl Özel İdaresi bütçesinden kanalizasyon alt yapı işi için ayrılan ödenek miktarı nedir?
Karaahmetoğlu’nun asfalt ve beton yolu olmayan ya da beton yolu olup 20-25 yıldır hiçbir çalışma yürütülmemiş köylerimize yönelik soruları ise şu şekilde:
Giresun İlinde asfalt ve beton yolu olan fakat; üzerinden 20-25 yıl geçmesine rağmen hiçbir çalışma yapılmamış köylerimiz bulunmaktadır. Bu hususta:
1. Her bir İlçemiz ayrı olmak üzere asfalt ya da beton yolu bulunmayan köyler hangileridir?
2. Beton ya da asfalt yolu bulunup kullanılamayacak oranda bozulmuş köyler hangileridir?
3. İlçelerimiz ayrı ayrı değerlendirilerek; hangi ilçemizin, hangi köyünde, hangi yıllarda betonlama ve asfalt çalışması yapıldığını ve bunun ardından yapılan iyileştirme çalışmalarını açıklar mısınız?