Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Giresun’da yaşanan ölümlü trafik kazalarına dikkat çekerek İçişleri Bakanı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanının yanıtlaması için 26 Ağustosta TBMM Başkanlığına iki soru önergesi verdi. Giresun’da ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının belirli güzergâhlarda yoğunlaştığına dikkat çekerek bunun tespitinin, sebeplerinin bu güne kadar hangi tedbirlerin alınıp yapılan iyileştirme çalışmalarının neler olduğunu sordu. Karaahmetoğlu yaya alt ve üst geçiti olmayan noktalarda araçların yayaya çarpması sonucu yaralanmalı ve ölümlü kazaların sıkça yaşandığını ifade ederek İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlamasını istediği sorular şöyledir:
Ülkemizde olduğu gibi Giresun ilinde de ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları maddi ve manevi büyük kayıplara sebep olmakta, birçok vatandaşımızda bu sebeple hayatını yitirmekte ya da yaşamının geri kalan kısmını engelli geçirmek zorunda kalmaktadır. Hal bu ki Karadeniz sahil yolunun hizmete girmesi ardından bu konuda can kayıplarımızın maddi ve manevi zararlarımızın azalması beklenmektedir. Giresun da meydana gelen kazaların büyük bölümünün belirli güzergâhlarda yoğunlaştığı dikkat çekmektedir. Yaya üst geçidi yahut yaya alt geçişi bulunmayan güzergâhlarda araçların yayaya çarpması sonucu yaralanmalı ya da ölümlü kazalar sıkça görülmektedir. Bu hususta:
1- 2007-2013 yılları arasında, Giresun İlinde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısı kaçtır? Kazalar sonucunda hayatını kaybeden, yaralanan ve engelli kalan yurttaşımızın sayıları yıllara göre nedir?
2- Giresun ilinde trafik kazalarının yoğunlaştığı bölgelerin tespiti yapılmakta mıdır? Bu bölgelerde meydana gelen kazaların sebepleri araştırılmakta mıdır? Bu sebeple uzman kişi ve mühendislerden faydalanılmakta mıdır?
3- Bu bölgelerdeki kazaların zaman aralıkları, sıklıkları ve maddi hasar miktarları ne kadardır?
4- Bu bölgelerde trafik kazalarını önlemeye yönelik hangi tedbirler, iyileştirme çalışmaları yapılmış ve yapılmaktadır?
5- Bakanlığınız bünyesinde Giresun genelinde trafik kazalarının önlenmesi konusunda alınan önlemler ve yapılan çalışmalar nelerdir?
Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binal Yıldırım’a ise Giresun İlinde planlanan yaya alt ve üst geçitlerini hangilerinin gerçekleştiğini ve 2013 yılı için bunlara devlet bütçesinden ayrılan payı sordu. Giresun ilinde meydana gelen kazalarda yol kusurundan kaynaklanan kaza olup olmadığını devletin bu sebeple ödediği tazminat bulunup bulunmadığını soran Milletvekili Ulaştırma Bakanına şu soruları yöneltti;
1- Giresun ilinde trafik kazalarının yoğunlaştığı bölgelerin tespiti yapılmakta mıdır? Bu bölgelerde meydana gelen kazaların sebepleri araştırılmakta mıdır? Bu sebeple uzman kişi ve mühendislerden faydalanılmakta mıdır? Bu bölgelerde trafik kazalarını önlemeye yönelik hangi tedbirler, iyileştirme çalışmaları yapılmış ve yapılmaktadır?
2- Bu hususta 2013 yılında Giresun ilinde yaya alt geçiti ve üst geçiti dâhil olmak üzere hangi çalışmalar planlanmıştır? Bu projelerden bu tarihe kadar kaçı ve hangileri hayata geçirilmiştir? Yapılması planlanan geçitler hangi noktalara düşünülmektedir? Bu çalışmalar için ayrılan devlet bütçesi ne kadardır?
3- Bakanlığınız bünyesinde Giresun genelinde trafik kazalarının önlenmesi konusunda alınan önlemler ve yapılan çalışmalar nelerdir?
4- Giresun ili sınırlarında meydana gelen kazalardan kaç tanesi yol kusurlarından kaynaklanmıştır? Yol kusurlarından kaynaklanan kazalar yüzünden devletin ve sorumlu kurumların, kazada mağdur olan vatandaşlara ya da yakınlarına ödediği tazminatlar var mıdır? Varsa miktarları ne kadardır?