Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7599 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   17 Mart 2011 - 19:04

Nevruz/ Yenigün Çoşkusunu Hep Birlikte Yaşamalıyız

Büyüt
Küçült
Nevruz/ Yenigün Çoşkusunu Hep Birlikte
Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü basın Açıklamasıdır...

NEVRUZ / YENİGÜN COŞKUSUNU HEP BİRLİKTE YAŞAMALIYIZ 

      Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değeriyle özdeşleştirilip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı  bir gündür. 

      Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve “yeni gün” anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

      Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta güneş, göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

      Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü kabul edilerek, Nevruz / Yenigün bayramı adıyla kutlanır.

      Orta Asya da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki yeni gün anlamına gelir. Gece gündüzün eşit olduğu 21 Mart Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

      Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bu günün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayram olarak kutlana gelmiştir. Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

      UNESCO tarafından kabul edilen ve ülkemizin de 2006 yılında taraf olduğu “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” ile İran’ın koordinasyonunda yürütülen ve ülkemizin de içinde yer aldığı çalışmalar sonucunda “NEVRUZ” İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine, 7 ülke ile ortak olarak dâhil edilmiştir.

      Nevruz bir bayram olup; bayram havası içersinde ve amacına uygun bir şekilde kutlanmalıdır.

   İlimizde 21 Mart 2011 Pazartesi günü Giresun Üniversitesinde Güre Yerleşkesinde Valiliğimiz ve Giresun Üniversitesince Nevruz programı gerçekleştirilecektir. 

10.00 da  ağaç dikimi yapılacaktır. 11.00 da Nevruz Konuşmaları Örs Üzerinde Demir Dövme Töreni. Nevruz Ateşinin Yakılması. Nevruz Pilavı İkramı. Nevruz Konseri. (Yerel Sanatçılar)  

Yıllardan beri bayram sevinci içersinde kutlanan Nevruzun İlimizde ve Türk Dünyasında bir bayram sevinci içersinde geçmesini diliyor ve tüm halkımızı davet ediyoruz. 

                                                İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir