Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 6259 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   24 Mayıs 2012 - 19:04

Nüfus Memurları Mı Hatalı Biz Mi Hatalıyız?

Büyüt
Küçült
Nüfus Memurları Mı Hatalı Biz Mi
İnsanın varlığının resmi belgesi nüfus cüzdanlarıdır. Basit tabirle nüfus cüzdanları insanların kafakağıtlarıdır. Türk Dil Kurumunun sözlüğünde ''kişinin kim olduğunu tanıtan belge, kimlik belgesi, tanıtma kartı, hüviyet'' olarak tanımlanmaktadır.

NÜFUS MEMURLARI MI HATALI BİZ Mİ HATALIYIZ? 
 
     İnsanın varlığının resmi belgesi nüfus cüzdanlarıdır. Basit tabirle nüfus cüzdanları insanların kafakağıtlarıdır. Türk Dil Kurumunun sözlüğünde “kişinin kim olduğunu tanıtan belge, kimlik belgesi, tanıtma kartı, hüviyet” olarak tanımlanmaktadır.        

Dünyaya gelen her insan nüfus müdürlüğünde kendisine çıkarılan kimlik kartı ile kayıt altına alınır ve vatandaş statüsüne kavuşur. Nüfus Müdürlüğüne giden ebeveynler  belirledikleri isimleri nüfus müdürlüğünde çalışan memura bildirirler ve kimlik kartı çıkartmak isterler. 
  
        Nüfus memurunun bir takım sorularını cevaplayan ebeveynlerin bu noktada çok dikkatli olmaları gerekir. Çünkü ebeveynin bildirdiği isim kimliğe değişik şekilde aksedebilir. Ülkemizde nüfus müdürlüğünde çalışan memurların bu konuda gerek ebeveynlerden ve gerekse kendilerinden kaynaklanan birçok hatalar yaptığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir.  Bazıları çocuklarına verecekleri ismi günlük konuşma diliyle nüfus memuruna yanlış telaffuz ederek söylemektedirler. Nüfus memurlarının bu yanlışa mahal vermemesi, yanlışı anında farkedip vatandaşı uyarması ve vatandaşın yanlışını o an düzeltme yoluna gitmesi gerekmektedir.  Ancak bazen de bunun tam tersi bir durum söz konusu olabilmektedir. Yani ebeveyn belirlediği ismi nüfus memuruna bildirirken nüfus memuru isimleri yanlış olarak algılayıp kaydedebilmektedir.  
 
        Gerek ebeveynin beyanından gerekse nüfus memurunun yanlışlığından kaynaklanan hatalara ülkemizin her köşesinde rastlamak mümkündür. Doğankent ilçemizde de böyle yanlışların olduğunu görebiliyoruz. Süttaşı Mahallemizde Kasım Durmuş adlı vatandaşımızın isminin kimliğine Gasim Durmuş olarak yazıldığını görüyoruz. Yöresel konuşmayla Gasim olarak ifade edilen bu isim kayda da aynı şekilde geçmiştir. Doğankent’te yıllarca esnaflık yapmış olan ve şimdilerde bu işi çocuklarına bırakan Dursun İmamoğlu’nun ismi nüfus cüzdanında “Tursun İmamoğlu” olarak geçer. Yeniköy mevkiinden Abdullah Durmuş’un ismi “Apdullah Durmuş” olarak yazılarak yanlış yapılmış isimler arasında yer almaktadır. Süttaşı İlköğretim Okul Müdürü Cevdet Bayram’ın kızı da bu yanlışlardan nasibini almış kişiler arasındadır. Onun ismi de Sümeyye Bayram olacakken Sümeyya Bayram olarak kayıtlara geçmiştir. Yine Yeniköy İslam mevkiinden İbrahim Işık’ın eşinin ismi Muhammet adlı çocuğunun kimliğinde Nazmiye Işık olması gerekirken Hazmiye Işık olarak yazılmıştır. Şevket Kabadayı’nın eşi Fadime Kabadayı’da da harf hatası yapılarak Fadime yerine Fatime yazılmıştır. Söğütağzı Köyü’nden Kubilay Bayram adlı vatandaşımızın ismi nüfus cüzdanında Kubulay Bayram şeklindedir. Ayşe isminin Ayşa, İsmail isminin İsmayil şeklinde olduğu isimlere de bölgemizde rastlanılmaktadır. 
  
     
       
Nüfus memurlarının yaptıkları yanlışlar bazen resmiyette soy değişikliğine bile sebep olmaktadır. Soyadında yapılan değişikliler onun sülalesini farklı kılabilmektedir. Süttaşı Mahallemizde yaygın olarak kullanılan Kahraman soyadı bazı vatandaşlarımızın kimliğine kahrıman olarak yansımış ve görünürde az olsa da resmiyette büyük yanlışlıklar yapılmıştır. Yine Süttaşı Mahallemizde Çavuşoğlu sülalesinin soyadı Çekiç iken Fatma Çekiç’in soyadı kimliğinde Fatma Çegiç şeklinde yazılmıştır. Yeşiltepe Çöcen mevkiinde de Araz soyadı bazı ailelerde Aras şekline dönüştürülmüştür ki bu da aynı aileyi ikiye bölmek zorunda bırakmıştır. Çatalağaç Köyü nüfusu içersinde yer alan Kudu soyadları da bazı ailelerin nüfus cüzdanlarına Kudi olarak yansımıştır.Süttaşı Mahallemizdeki Türkan soyadının ise kısa garip bir hikayesi var. Türkan soyadının aslında turhan olduğu, Doğankent ve Süttaşı’nın Gümüşhaneden Giresun'a bağlanırken memurların"h" harfini "k" şeklinde yazdıkları ve turkan şeklini aldığı fakat daha sonra turkan olamayacağı düşünülerek Türkan’a dönüştürüldüğü anlatılır. Bu yüzden Karabey Türkan vefat ettiği zaman eşi ile soyadı farklı imiş. Bu sebeple eşi bir süre Karabeyin emekli maaşını alamamış. 

 
       
Yer adlarında da yazım yanlışlıklarının yapıldığına şahit oluyoruz. Süttaşı Mahallemiz belediye olmadan önce Dandı Köyü olarak geçmekteydi. Bazı kimliklerde doğum yeri olarak Dandi ismi yer almıştır ki bu da hatalara örnektir. Harşıt-Harşit farklılığı da söz konusunudur. 
 
        Kısa bir araştırmayla çevremizde bu tür hatalara çok fazla örnek bulabiliriz. Peki bu hataları en aza indirgemek için ne yapılmalıdır? İnsanın varlığının resmi belgesi olan kimlikler nüfus müdürlüğü tarafından düzenlendiğine göre nüfus müdürlüğünde çalışan memurların  belirli bir eğitim seviyesinde kişiler arasından seçilmesi, hizmet içi eğitim ile seminerlere çağrılması, kendilerini yetiştirmeleri gerekmektedir. Türk dil yapısına, isimler sözlüğüne, yer adlarına hakim olmaları, yazdıkları kimlik bilgilerini ayrıca defalarca süzgeçten geçirmeleri gerekmektedir. Ayrıca bizler vatandaş olarak bu konuda duyarlı ve dikkatli olmalıyız. 24/05/2012       

Kaynak:  Adnan YAZICI - www.adnanyazici.net




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir