OR-Gİ BEKLEMEDE AMA IĞDIR'A HAVAALANI…
27 Mayıs 1992 tarihinde Kars’tan ayrılarak il olan Iğdır’a havaalanı için temel atma töreni yapılırken, 1 buçuk milyon nüfuslu Ordu ve Giresun’un ortak kullanmayı düşündüğü kısa adı OR-Gİ olan Ordu-Giresun Havaalanı projesinin uygulanmaması Ordu ve Giresun halkının tepkisini çekecektir.
Iğdır’ın toplam şehir nüfusu 185 bin civarında. 4 ilçe, 8 belediye ve sadece 157 köyden oluşuyor. Yani Ordu’yu bir kenara bıraksak bile Giresun’un yarısı bile etmeyen bir şehre havaalanı yapılırken; Ordu ve Giresun şehirlerini yok sayan zihniyet büyük tepki çekecektir.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yapımının 2011 Nisanı’nda tamamlanması hedeflenen havaalanının temel atma töreninde konuştu.
Karayollarından sonra havayollarında da Türkiye önemli adımlar atıyor. 1996 yılında başlatılan 2001 yılında yapımı tamamen durdurulan Iğdır Havaalanı’nın inşasına tekrar başlandı. Bu arada OR-Gİ Havaalanı da 1995’de proje aşamasındayken 2001 yılında durdurulmuştu. Çalışmalarının ne zaman başlayacağı konusunda da bir tarih verilmedi.
14 yıl aradan sonra yeniden temeli atılan Iğdır Havaalanı 2011 Nisan ayında tamamlanacak.
Temel atma töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yapılacak olan havaalanının sadece Türkiye için değil çevre ülkeler için de faydalı olacağını söyledi.
Yıldırım; "Yıllık 500 bin insana hizmet edecek, Iğdır’ın köyleriyle, şehirleriyle, ilçeleriyle, beldeleriyle nüfusu 185 bin. Demek ki 3 tane Iğdır kadar kapasitede bir havaalanı yapıyoruz" diye konuştu. Iğdır’a yapılacak havaalanı ile Türkiye’nin doğuya açılan havayolu kapısı genişleyecek” şeklinde konuştu.
Ancak Ordulular, Samsun Havaalanı’na; Giresunlular da, Trabzon Havaalanı’na uzun süre gitmeye devam edecek gibi gözüküyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, OR-Gİ Havaalanı için; ‘Köye havaalanı mı yapacağız?’ demişti. Anlaşılan Erdoğan, ‘Büyük Köylere!’ değil; ‘Küçük Köylere!’ havaalanı projelerine öncelik vermiş.
Haber: Fatma Uğurlu