Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8052 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   04 Nisan 2011 - 11:26

Osman Ağa Ve Şehitlerimizi Andık

Büyüt
Küçült
Osman Ağa Ve Şehitlerimizi
Milli Mücadele Kahramanı Osman Ağa ve silah arkadaşları bugün bir kez daha anıldı

Osman Ağa Ve Şehitlerimizi Andık 

      Milli Mücadele Kahramanı Osman Ağa ve silah arkadaşları bugün bir kez daha anıldı. Anma Törenleri “Osman Ağa ve Giresun Uşakları  Heykeli'nin bulunduğu Bulancak Durağı’ndaki anıt önünde başladı, Osman Ağa’nın Kale’deki Anıt Mezarında sona erdi. 

 

      Basın mensuplarının sorusu üzerine Osman Ağa ile ilgili düşüncelerini açıklayan Vali Dursun Ali Şahin, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasında temel taşı olanlardan biri olduğuna inanıyorum. Ülke topraklarının işgalden kurtarılmasında büyük gayretleri olmuş, gözü kara, düşmanlara karşı hiç düşünmeden riskleri alabilen büyük şahsiyettir. Sadece Giresun’un değil Türkiye’nin yüce şahsiyetidir” dedi. 

      Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından “Osman Ağa ve Giresun Uşakları” Anıtı’na çelenkler sunuldu. Çelenklerin sunumundan sonra Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Bozalioğlu, Birinci Dünya Savaşı sonrası durum ve Osman Ağa ile ilgili bilgiler vererek, milletimizle iç içe yaşayan azınlıkların sömürgeci devletler tarafından kışkırtıldığını, Osman Ağanın çeteler karşı verdiği mücadeleyi anlattı.  

      Bozalioğlu konuşmasının devamında şunları kaydetti; Osman Ağa'ya "topal" lakabı Balkan savaşlarından yadigar kaldı. Kırk yaşına kadar adı ile birlikte bu lakabı gururla taşıdı.Bu lakap onu halkın gözünde adeta gazi ve mareşal sıfatı gibi yüceltiyordu-Çünkü bacağı,vatan uğrunda çarpışırken sakat kalmıştı. 

      Birinci Dünya savaşma gönüllü katıldı. Kafkas cephesinde mücadele etti.Batum'a ilk kez O girdi. Ruslara karşı Harşıt savunmasında bulundu. 

      İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali üzerine 17 Mayıs 1919 da Giresun mitingini düzenleyen O idi. 

      5 Haziran 1919 da Taş kışlaya Pontus bayrağını asma cüretini gösterenlere gereken dersi verip, oraya ay yıldızlı Türk bayrağını asan Gazi Osman Ağa'dır. 

      Sakarya Meydan Muharebesinde, Dumlupmar ve Afyonkarahisar'da en başta yürüyordu. Düşmana arkasını hiç dönmedi. Yıllarca savaşmasına rağmen bir defa olsun "of demedi. 

      Giresun'da Gedikkaya isimli bir gazete çıkartarak, Milletin milli şuurunun oluşmasını sağlamaya çalıştı. 

      Atatürk'ü  dahili ve harici bedhahlara karşı O korudu. 

      Pontus hayallerini Karadeniz'de boğan O idi. 

      Giresun’lu Osman Ağa. Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimiyle,"hizmet ve vatanseverliği takdire değer" şahsiyetti. 

      Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kuruluşunda, Pontus hayallerinin söndürülmesinde ve Karadeniz'de Türk'ün var oluşunda emeği geçen kırk yaşında hayata veda eden Osman Ağa,gözü pek,Türk'ü seven cesur bir yiğitti.Allah nur içinde yatırsın. 

      Osman Ağa ve Giresun Uşakları Anıtı’nın bulunduğu yerdeki tören, Belediye Başkanı Kerim Aksu’nun konuşması ile sona erdi. 

      Belediye Başkanı Kerim Aksu şunları söyledi; Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı sürecinde kanıyla, canıyla, malıyla mücadeleye katılan, işgallere karşı ilk tepkisini büyük bir mitingle veren ve cephelere iki gönüllü alayla koşan tek ilin; Giresun'un çocuğu olmanın onur ve gururuyla karşınızdayım. 

      Yer-gök  şahittir ki; onların uğruna toprağa düştüğü, vatan toprağımızı, namusumuz ve şerefimizle eş değer tutuyoruz. Her 2 Nisanda, Cumhuriyet uğruna, millet uğruna, vatan uğruna ödenen bedelleri hatırlama ve hatırlatmayı geleceğimize karşı bir görev, geçmişimize karşı da bir vefa borcu olarak görmekteyiz. Ve ülkesi, şehri uğruna bedel ödeyenlerin şehrin hafızasında her zaman hatırlandığını ve büyük bir saygıyla anıldığım unutmamanızı rica ediyoruz. 

      Bulancak Durağı’ndaki “Osman Ağa ve Giresun Uşakları” Anıtı’ndaki törenin ardından, Osman Ağa’nın Kale’deki kabri başına geçildi. Buradaki törende dualar okundu. 

      Vali Şahin törenin hazırlanmasında emeği geçen Giresun Belediyesi, Osman Ağanın torunu Cem Feridunoğlu ve diğer görevlilere teşekkür etti. 

      Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Muhafız Alay Komutanı, 47. Giresun Gönüllü Alay Komutanı Milis Kahraman Yarbay Osman Ağa’nın ölümünün 88. Yılı ve Giresun Milli Mücadele Şehitlerini Anma Törenine Vali Dursun Ali Şahin, Sağlık Eski Bakanı ve Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Giresun Milletvekilleri Hacı Hasan Sönmez, Ali Temur, Eşref Karaibrahim ve Murat Özkan, Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Jandarma Garnizon ve Bölge Komutanı Tuğgeneral Erhan Güder, Belediye Başkanı Kerim Aksu,Vali Yardımcıları Osman Demir, Ahmet Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Ufuk Özsoy, Baro Başkanı Av. Gültekin Uzunalioğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Öden, bazı daire müdürleri, siyasi partilerin İl ve İlçe Başkanları, Osman Ağa ailesi, İstanbul’da bulunan Giresun Dernekleri Konfederasyonu yöneticileri, Samsun ve Bursa Giresunlular Derneği yöneticileri, İlimizdeki Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Şahin Kale’de İncelemelerde Bulundu 

      Sayın  Valimiz Dursun Ali Şahin, bugün Giresun Kalesinde incelemelerde bulundu. 

      İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Yılmaz ile Belediye Başkan Yardımcısı  Ömer Cinel’den Kale ile ilgili bilgiler alan Vali Şahin, yapılan restorasyonu olumlu buldu ve mevcut proje doğrultusunda çalışmaların hız verilerek devam edileceğini, Kale’ye teleferik kurulması için de gerekli çalışmaların başlatılacağını söyledi. 

           Tarihi dokuya uygun olarak yapılan çevre düzenlemesi ve restorasyonun örnek olduğunu belirten Vali Şahin, amaçlarının Kale ve Yaylalarımız başta olmak üzere Giresun’u en iyi şekilde turizme hazırlamak olduğunu kaydetti. 

      Vali Şahin, Kale’de karşılaştığı vatandaşlarla da sohbet ederek, hatırlarını sordu. 

      Kaledeki Sehitlik ve Mezarlıkta da incelemelerde bulunan Vali Şahin, buraların da proje kapsamında Giresun’a yakışır şekilde düzenlenmesi talimatını verdi. 

      Gezi ve incelemelerin son bölümünde Kale Restaurant’ta basın mensuplarının sorularını cevaplayan Vali Şahin, Giresun yaylalarının ülkemizde ve Ortadoğu’da tanıtımının sağlanacağını, yaylalarımıza çeki düzen vererek ve natürel duruma dönüştürerek kısım kısım turizme kazandırılacağını açıkladı. 

      Küresel ısınmadan dolayı insanoğlunun yönünü yaylalara çevirdiğini ve yayla turizminin önem kazandığını dile getiren Vali Şahin, Giresun’u her alanda olduğu gibi turizmde de hak ettiği yere getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

      Öncelikle çevre konusu üzerinde duracağını belirten Vali Şahin, Giresun için son derece önemli olan katı atık depolama alanları meselesini çözüme kavuşturacağını, katı atık tesisiyle ilgili Bakanlık onayının çıkmasının ardından ihalesinin en kısa zamanda yapılacağını ve bu sorununun halledileceğini ifade etti. 

      Vali Şahin ayrıca, Giresun’a ivme kazandıracak havaalanı ve limanın işletilmesi gibi konular üzerinde de  hassasiyetle duracağını sözlerine ekledi.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir