AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, referandum gezileri kapsamında il merkezinde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.
İlk olarak Giresun Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nı ziyaret eden Öztürk, burada oda üyeleri ile bir araya gelerek ‘Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlattı. Öztürk, il merkezinde esnaf ve vatandaşlarla da sohbet ederek, vatandaşların yeni sistemle ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Öztürk, ziyaretlerini AK Parti İl Gençlik Kollarının Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesinde düzenlediği ‘Kantin Buluşması‘ etkinliğine katılarak ve Kredi Yurtlar Kurumunda kalan öğrencilerle ‘Kariyer Buluşması’ etkinliğinde bir araya gelerek sürdürdü.
‘Yönetimde Çift Başlılık Ortadan Kalkıyor’
Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte siyasette birlikteliğin artacağını, kutuplaşmanın ise azalacağını ifade eden AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk;’’Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları ve Başbakanlar arasında geçmişte yaşanan türden siyasi gerilim ve krizler tarihe karışıyor. Daha istikrarlı bir yönetim sistemi geliyor. Daha hızlı karar alan, daha hızlı icraat ve reform yapan bir yönetim modeli oluşuyor. Hükümeti Cumhurbaşkanı kuruyor. Cumhurbaşkanı yüzde 50’nin üzerinde bir oy ile doğrudan halk tarafından seçileceği için, siyasette birliktelik artacak, kutuplaşma azalacak. Hükümet ve Meclisin uyumu önem kazanacak. Karşılıklı seçim yenileme yetkisi, hem Cumhurbaşkanı’nın hem Meclisin birlikte seçimleri yenilemesi anlamına geliyor. Birlikte seçimleri yenileme ihtimali, krizlerin uzlaşma yolu ile çözümünün yolunu açacak. Geçmişteki hükümet krizleri tarihe karışacak. Siyasette daha sorumlu, daha akılcı, daha uyumlu bir anlayış hâkim olacak.’’diye konuştu.
‘Cumhurbaşkanı’na Kararname Çıkarma Yetkisi Veriliyor’
Yeni sistemde çift başlılığın ortadan kalkmasıyla kararname çıkarma yetkisinin hükümetin başı olan Cumhurbaşkanı’na devredildiğini belirten Öztürk;’’ Yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanı’na, yardımcılarını ve bakanları atama ve görevden alma yetkisi veriliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde çift başlılık ortadan kalkacağı için, şu an Bakanlar Kurulu’nda olan kararname çıkarma yetkisi, hükümetin başı olan Cumhurbaşkanı’na devrediliyor. Cumhurbaşkanı üst düzey kamu görevlilerini kararnameyle atıyor ve görevden alıyor. Yeni yönetim işbaşına geldiğinde, hızla kendi ekibini kurup icraata başlama imkânına sahip oluyor. Performansa dayalı görev değişiklikleri hızla yapılabiliyor. Görevde ehliyet ve liyakat ön plana çıkıyor. Cumhurbaşkanı, idari düzenlemeleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapıyor. Temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler konusunda kararname çıkaramıyor. Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkaramıyor. Kanunda açıkça düzenlenen konularda kararname çıkaramıyor. Kararname ile kanunlar çeliştiğinde, kanun hükümleri uygulanıyor. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz hale geliyor. Kararnameler Meclisin ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabi oluyor. ‘’dedi.