Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7216 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   15 Nisan 2013 - 18:34

Özür Dileriz Osman Ağa' m

Büyüt
Küçült
Özür Dileriz Osman Ağa
Köşe yazarımız Özkan Köse'nin Topal Osman Ağa'mız ile ilgili çıkan sinema filmine ilişkin değerlendirmesi

ÖZÜR DİLERİZ OSMAN AĞA’M

Kıymetli Hemşerilerim;

Büyük bir heyecanla ve merakla beklediğimiz atamız, canımız, Canan’ımız Topal Osman Ağa’mızın hayatını konu alan sinema filmi nihayetinde 12 Nisan Cuma günü gösterime girdi. Bende her Giresun’lu gibi hemen bir sinema bileti alarak filme gittim. Gitmekle kalmayıp, “Bir Milletin geleceği elbette ki geçmişini bilmesi ve ona sahip çıkmasıyla mümkündür.” anlayışından yola çıkarak ailemi yakın dostlarımı da beraberimde götürdüm.

Sinema salonuna girdiğimde bir fiyaskoya karşılaştım. Tabii devamında fiyaskolar zinciri ardı ardına geldi …

Feshane de eğlence olunca salonu tıka basa dolduran, arabasının camına Çotanak28 etiketini yapıştıran, bir yerde toplanırken “Ben Topal Osman Torunuyum Oğlumdiye  böbürlenen Giresun’lunun Giresun’un sinema salonunda esamisi okunmuyordu. Bomboştu… Bizim dışımızda 4 kişi daha vardı ki onlarda film arasında salonu terk edip, umarsızlar kervanına katıldılar.

Ey Giresun’lular siz ki eğer o sinemada Harry Potter, Karayip Korsanları  vb. gibi abuk sabuk bir film fantastik yada misyoner bir film olsaydı eminim ki kucağında bebeklerinizle sinemanın yolunu tutardınız. Yazık hem de çok yazık…

Gelelim filme… 

Az öncede ifade ettiğim gibi fiyaskolar zinciri filmin başlamasıyla ardı ardına devam etti.

Filmin teması bilindiği üzere Topal Osman Ağa’nın hayatı… 

Eğer Topal Osmana dair tarihi bir bilginiz yoksa bu filmden bir şey çıkarmanız çok zor olacaktır. Olaylar kesik kesik, anlık geçişlerle ve bağlantısız seyrediyordu. Gönül isterdi ki Topal Osman adını 1 kez bile duymamış bir kişi bu filmden sonra bu kahramanı, vatan adamını görsün, tanısın, bir fikir sahibi dilerdim.

 

42. ve 57. Alay diyorsunuz  Savaşa giden binlerce Giresunlu gönüllü asker bekliyorsunuz. Filme kilitlenmişsiniz. Sakarya Savaşı’nda 2000 asker varken; filmin   sahnesinde 15 kişi asker olarak ya var, ya yok. . Bunun gözden kaçması tam bir facia idi. Sahnelerdeki diyaloglar kesik ve gerçekçilikten çok uzaktı. 10 kişilik vasat ve cılız bir ekiple mi TOPAL OSMAN AĞA destanlar yazmıştır..?

 

Harşit Çayında püskürtülen düşman, Bedramada konuşlanmış Rumlar, Afyona yardıma koşan Osman Ağa ve berberindekiler…  

 Haberlerde geçen bir alt yazı gibi 45 saniyelik cümleler içinde kullanılıyor ve abuk sabuk bir sahneye geçiş yapılıyordu. Millet için savaşan, çarpışan bir kahramanın filminde milliyetçilik duygularını içeren destanlaşan savaş sahneleri olmadığı gibi, bağlantılı sahneler de yoktu.

Sivasta yaşanan Koçgiri İsyanının bastırılması ise (nedendir bilinmez!)  film boyunca hiç bahsedilmedi. Topal Osman Ağa savaşa giderken;  milletin bekası için namaz kılıp dua eden Atatürk sahnesinden sonra, bir sahnede de içip içip  sarhoş olup Ali Şükrüyü öldürün diye nida atan Atatürk sahnesi….       Ve akabinde bir sarhoş cümleye itaat edip Ali Şükrüyü öldürten/öldüren bir Osman Ağa ile film devam ediyordu. 

 

EY MÜBAREKLER ŞİMDİ SORUYORUM SİZE EVET ATATÜRK RAKI İÇERDİ AMA BU KADAR MI BASİRETSİZDİ, YA DA OSMAN AĞA BU KADAR MI ZİHİNDEN DÜŞÜNCEDEN YOKSUN BİR ADAMMIDIR Kİ BİR SARHOŞ CÜMLE İLE BİRİNİN HAYATINA KASTETSİN..?

BU FİLMİ ÇEKENLERE ÇOK YAZIK, O FİLMDE BAŞROL OYNAYAN GİRESUNLU’YA DAHA DA YAZIK.

Gerçekte vatanı için çarpışan diğer bir unsur ise Hüseyin Avni Bey’de filmde ALİ ŞÜKRÜ Bey’i kışkırtan bir adam olarak sürekli nitelendirildi. Ali ŞÜKRÜ’ nün kim olduğuna dair, yasaydı ülke kurulurken hangi süreçte nasıl bir yol izleyeceğine dair ise hiçbir bilgi yine filmde yoktu.

 Filmin notuna gelince; beklentilerimin altında olmayı bırakın, yerin 7 kat dibindeydi.

Eksik, yanlı ve sinema dünyası açısından teknik ve görsel şölenden yoksundu. Yine de buna rağmen Topal Osman Ağa adını farklı olsa da bir nebze olsa da duyurduğu için ve ortada bir emek olduğu için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Filme gitmeyen, rağbet etmeyen Giresun’lu olmayı kemençeden ibaret sayan hemşerilerime de kültürlerine sahip çıkmadıkları için TEŞEKKÜR EDİYORUM!

ATATÜRK’ün FEDAİSİ TOPAL OSMAN AĞA (CUMHURİYETE GİDEN YOL) sinema filmine;  tüm olumsuzluklara rağmen, değerlerine daha iyi sahip çıkılması gerektiğini  görebilmesi ve başkalarının eline kendi kültürlerini bırakmaması için 1 kez de olsa mutlaka filmi izlemenizi rica ediyorum.

Her türlüğü olumsuzluğa rağmen ve her şey bir tarafa; TOPAL OSMAN AĞA’nın bizim için ne kadar değerli olduğunu bu ülkeye göstermek adına gişenin hasılat yapmasını diliyorum.

SEVGİ, SAYGI VE MUHABBETLE SİZ DEĞERLİ HEMŞEHRİLERİMİ SELAMLIYOR, OSMAN AĞA’MDAN GİRESUN ADINA ÖZÜR DİLİYORUM.

MEKANI CENNET, RUHU ŞAD OLSUN. (Amin)

“CAN VERDİ MEMLEKETE.. UNUTULMASIN ADI.. TOPAL OSMAN DEDİĞİN ANAM… MEMLEKETİN EVLADI…BU VATANIN EVLADI…”




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir