Mektep ile meyhane arası 100 metre
Giresun Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Şube Başkanı Recep Yağcı bir basın bildirisi yayınlayarak: “İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve 10 Ağustos 2005’te Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği, okul ile içkili yer arasındaki mesafeyi 200 metreden 100 metreye indiriyor. Ayrıca yönetmelik spor tesislerinde içki satışına da yeşil ışık yakıyor” dedi.
Mesafe en az 500 metre olmalı
ÖĞ-DER Şube Başkanı Yağcı, “Yürürlükten kaldırılan 30 Aralık 1999 tarihli eski yönetmeliğe göre spor tesislerinin yakınında içki satan yerler açılması mümkün değildi. Ayrıca içkili yer ile okul arasındaki uzaklığın 200 metre olması gerekiyordu. Yeni yönetmelikle içkili yer ile okul arasındaki mesafe biraz daha yakınlaşıyor ve 100 metreye iniyor. Mesafenin neden kısaltıldığına kimse bir anlam veremiyor. Kimileri durumun ekonomik ve siyasî baskılardan kaynaklandığını, kimisi de Avrupa Birliği ile alakalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar aradaki mesafenin en az 500 metre olması gerektiğini vurguluyor. 100 metre gibi bir mesafe genç nesillerin yozlaşmasını hızlandırır, deniyor. Çünkü 100 metre çocukların ders aralarında bile gidip gelebileceği kadar yakın bir mesafedir”dedi.
Anayasa’nın 58 ve 59. Maddelerine aykırı
Uzmanlar yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve hatanın telafi edilmesi gerektiğini vurguluyor. Zira Anayasa’nın 58 ve 59. maddeleri gençleri alkol, uyuşturucu, kumar gibi alışkanlıklardan korumak ve sporun kitlelere yayılması için başarılı sporcuları teşvik etmek gerektiğini belirtiyor. Oysa alınan kararla sporcu ve gençlerin alkolden korunması bir yana aksine alkol kullanımına yönlendirilmesi, bu tip tesislerle iç içe yaşamak zorunda bırakılması söz konusu.
ÖĞ-DER Şube Başkanı Yağcı, “Hiç şüphesiz ki eğitim ve öğretimde dikkat edilecek konuların başında zararlı alışkanlıklar geliyor. Çoğu okulun 300-500 metre ilerisinde içkili yer olmamasına rağmen alkol, uyuşturucu, esrar gibi kötü alışkanlıklar ile satanizm okullarda kol geziyor. Artık sigara kullanma alışkanlığı ilköğretim sınıflarına kadar indi. Alkol kullanımı konusunda liselerde yapılan araştırmalarda ise hem eğitimcileri hem velileri ürkütecek sonuçlar ortaya çıktı. Gençlerin kötü alışkanlıklardan bir an evvel uzaklaştırılması gerekirken, yeni yönetmelik gençleri bu mekânların neredeyse kucağına itiyor. Emniyet tedbirlerinin yeterli olmaması, okul idarecilerinin de okul dışına karışmıyor olması tehdidi gittikçe büyütüyor” dedi.
Ülkemizde alkole başlama yaşı 11 olarak tespit edilmiş
Ülkemizde alkole başlama yaşı 11 olarak tespit edilmiş. 45 lisede yapılan araştırmaya göre alkol kullananların oranı yüzde 23,6 sigara kullananların yüzde 15,7, uyuşturucu kullananların yüzde 2,56. Bu oranlar Batı ile mukayese edildiğinde düşük görünse de Türkiye’nin geçmişteki standartlarına göre son derece yüksek kabul ediliyor. Yeşilay Derneği’nin araştırmalarına göre Türkiye’de 17 milyon alkolik bulunuyor. Nüfusumuzun 22 milyonu sigara tiryakisi, 25 milyonu pasif içici, 4 milyonu uyuşturucu madde kullanıcısı. Bu alışkanlıklar sonucunda her yıl 350 bin kişi hayatını kaybediyor.
ÖĞ-DER Şube Başkanı Yağcı, “bu yönetmeliği doğru bulmadığını ifade ederken, mesafenin çok da önemli olmadığını söylüyor. “Önemli olan uzaklık kadar çocuklara kötü alışkanlıklardan uzak durmanın bilincini de aşılamaktır. Eğer çocuklarımıza manevi ve ahlaki değerleri öğreterek bu bilinci veremezsek içkili yer 1 kilometre ötede de olsa çocuk buna ulaşabilir.” dedi.