Millî şuur ve kültürün yaratıcısı ve bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarıcısı olan dil adeta toplumların hafızasıdır. Bu toplumsal hafıza, kuşaklar arasında bir köprü vazifesi görmekte; millî ve yerli nesiller inşa etmede önemli bir yapı taşı vazifesini yerine getirmektedir. Türk milletinin tarih sahnesine çıkışından itibaren macerasını sürdüren Türkçemiz, milletimizin tarih boyunca büyük devletler kurma ve medeniyetler inşa etme projelerinde birinci dereceden önemli görevler ifa etmiştir. Milletimizin tarihî serencamı boyunca çeşitli merhaleler geçirmiş olan Türkçemizin beka sorunu yaşadığı dönemler de olmuştur. Söz konusu bu menfi dönemlerde, “millî bir şuur” ile meselenin ciddiyetini fark eden bilim, sanat ve devlet adamları günümüzde de örnek alınabilecek bir “dil şuuru” ile duruma müdahale etmişlerdir.
Bu bağlamda, Karamanoğlu Mehmet Bey, 13 Mayıs 1277 yılında yayımladığı fermanla, “Bugünden sonra divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır!” diyerek adeta bir manifestoya imza atmıştır. Karamanoğlu Mehmet Bey'in 740 yıl önceki bu fermanı günümüzde de yansımasını bularak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek himayelerine aldıkları bir kampanyayla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumunun öncülüğünde 2017 “Türk Dili Yılı” olarak ilan edilmiştir. İşte böyle bir yıldönümünde, Türkçemizin 13 Mayıs 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanıyla Anadolu’da ilk kez devlet dili olarak kabul edilmesinin 740. yıldönümünü onurla kutlamaktayız.
Giresun Üniversitesi olarak Karamanoğlu Mehmet Bey’in 740 yıl önce bugünkü kuşaklara aşılamak istediği bu millî şuurun farkında ve bu şuura sahip genç bireyler yetiştirmenin sorumluluğunu taşımaktayız. Bu vesile ile Türkçemizin Anadolu coğrafyasında resmi dil olarak kabulünün 740. yıl dönümünü ve Türk Dil Bayramını kutlar, saygılarımı sunarım.
Prof. Dr. Cedvet COŞKUN
Rektör