İstanbul'da ilk kez düzenlenen Şebinkarahisar Sempozyumunda‘’Köyler yaşamalıdır’’ projesi öne çıktı. İstanbul Şebinkarahisar sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen Şebinkarahisar Sempozyumunda ilk günü akademik, tarih ve kültürel anlamda verimli ve coşkulu geçti.
Sempozyumun ilk gününde konuşma yapan Tarihi Kentler Birliği Başkanı Prof Dr. Metin Sözen tarafından dile getirilen “Köyler Yaşamalıdır” projesi, hem Anadolu’nun kalkınması, hem de göçün önlenmesi için çıkış noktası niteliği taşıması ile Sempozyumun hedefleri arasında ilgi odağı oldu.
Programa, Sempozyum hazırlık komitesi Başkanı ŞEBDER Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yücel, hazırlık komitesinde bulunan Şebinkarahisar Vakfı Başkanı Avni İşçan, Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Şimşek, Şebinkarahisarlı sanayici ve iş adamları Derneği Başkanı Altan Güneş ile Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Prof Dr. Metin Sözen ve sempozyum konukları ile davetliler katıldı.
İstanbul Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezinde başlayan ve ana konuları Altyapı ve Çevre, Ekonomi, Turizm ve Eğitimin oluşturduğu Şebinkarahisar Sempozyumu İstanbul’da ilk defa yapılan bir organizasyon özelliği ile öne çıkıyor.
Açılış konuşmasını ŞEBDER Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yücel’in açılış konuşmasını yaptığı sempozyumda Şebinkarahisar Kaymakamlığının hazırlamış olduğu belgesel niteliğinde tanıtım filmi gösterime sunuldu.
Başkan Tayfun Yücel, Sempozyum öncesinde Şebinkarahisar’ın dört önemli Sivil Toplum Kuruluşunun birlikte hareketiyle gerçekleştirilen bu sempozyumun gelecekte Şebinkarahisar’ın geleceğinde önemli bir yol haritası çizeceğine inandığını ifade etti.
Sempozyumun ilk gününde Oturum Moderatörlüğünü Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı beraber yürüttüler.
Sempozyumun ilk oturumunda moderatörlük görevini yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç katılımcılar selamlayarak Türkiye gündemi üzerinde durarak bu gün gelen sekiz şehit haberi ile yeniden bütün bir millet olarak üzüntüye boğulduklarını ifade etti.
Bu zor şartlara rağmen toplumun birlik beraberliği açısından yine bu tür toplantılarının yapılmasının gerekliliğini söyleyerek, gerek Kelkit Havzasının gerekse Şebinkarahisar’ın gelecekte ki işlevlerinin şimdiden tespit edilerek hazırlıkların tamamlanmasının şart olduğunu belirtti.
Başkan Şükrü Genç ayrıca bu sempozyumdan çıkacak sonuç bildirisinin sadece Şebinkarahisar değil Ayrıca Kelkit Havzasının ve bölge içinde önem arz ettiğinin altını çizdi.
Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı Sempozyumun ilk oturumda yapmış olduğu konuşmasında Şebinkarahisar’ın tarihsel süreçte Osmanlıdan Cumhuriyete önemli bir şehir olduğunu bu zamana kadar da hiç ilçe veya kaza, kasaba deyimini kullanmadığını da belirterek bu sempozyumunun İstanbul’da yapılmasının da ayrıca önem taşıdığını da söyledi. Kelkit Havzasının Aynı zamanda Türkiye’nin kalkınmasında da önemli rol oynadığının altını çizdi.
’KÖYLER YAŞAMALIDIR’’
Tarihi Kentler Birliği Başkanı Prof Dr. Metin Sözen oturumun ilk konuşmasında ilk defa böyle bir birlikteliğin ortaya çıkmasının memnuniyet verici olduğunu vurgulayarak bundan sonra ki çalışmaların belli bir programda belirlenerek devam etmesinin gerekliliğini arz etti.
Prof. Metin Sözen ayrıca bu sempozyumun ana hedefinin ana temasının İstanbul’da yaşayan Şebinkarahisarlılar olduğunu ifade ederek Kelkit Havzasına bugün ve gelecekte neler verebileceklerini ortaya koymaları açısından önem taşıdığını söyledi. Günümüzdeki teknolojilerin hava ve toprağın yapısıyla oynadığını insanlığın ortak paylaşımı olan bu doğal yaşamın her geçen gün bozulduğunun altını çizdi.
Bunu yaparken de hangi projeleri uygulamayı hedeflendiğinin açıklığa kavuşmasını belirterek Bugün Kelkit ırmağının, Kelkit Havzası dediğimiz 16 kent merkezinden geçerek Yeşilırmak ile buluşması konunun önemi açısından yeterli olacağını ifade etti. Sözen ayrıca kültür önceliği olmayan ülkelerde ne ekonominin ne de eğitimin önemli olamayacağını belirterek tüm yerel kaynakların ve değerlerin eşit olarak dağıtılmasının esas alınmasını ifade etti.
Tarihi kentler Birliği olarak uygulamaya konulan ‘’Köyler Yaşamalıdır’’ projesinin uluslararası bir proje olduğunu vurgulayan Sözen, günümüzde saman ithal eden bir ülke konumuna gelen Türkiye için önemli bir proje olduğunu, bununda iyi analiz edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bölgenin kalkınabilirdik sürecinde öncelikle insan envanterinin, tespit edilmesi, doğa ve kültür envanterinin çıkarılmasının ana esas olduğunu belirten Tarihi Kentler Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Şebinkarahisar Kalesinin ara sıra değil devamlı ziyaret edilen günlük yaşamı da sosyal yaşamın bir parçası olacak şekilde yeniden dizayn edilerek projelendirilmesini temenni etti.
Bu tür projelerin bürokrasi alanında gecikmeli olarak hayata geçmesi nedeniyle maliyet artışları yaşandığını da belirten Sözen, zamanında uygulamaya konulamayan projelerin de zaman aşımına uğradığını, mutlaka bu çalışmaların bir takvime bağlanmasını istedi.
Kelkit Havzası boyunca Tarihi Kentler Birliği olarak tüm akarsuların kent yaşamıyla iç içe olması gerekliliğine dikkat çeken Sözen bu konuda Amasya’yı örnek gösterdi.
Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı ise mülkiyeti vakıflara ait olan Taşhanlar’ın onarımının tamamlandığını, halen Kale ile ilgili mimari çizimlerin devam ettiğini, bazen restorasyonların gerektiği şekilde tamamlanamaması sonucunda da hayal kırıklığı yaşandığını ifade etti.
Buna bir örnekle veren Yılancı, Fatih Cami restorasyonu için belirlenen ihale bedelinin 600 bin lira olmasına rağmen çıkılan ihalelerde en düşük bedelin 1. 200 TL olarak karşılarına çıktığını belirtti.
Sempozyumun ikinci oturumunda açılış konuşmasını yapan Şebinkarahisar Vakfı Başkanı Avni İşcan, katılımcılara teşekkür ederek, Şebinkarahisar’ın tarihi misyonunun bu tür çalışmaları, sempozyumları önemli kıldığını, sonuç bildirgesi ile alınacak yol haritasının hem Şebinkarahisar’ın hem de Kelkit Havzasının geleceğinde önemli bir yer tutacağının altını çizdi
Sempozyum programı, yapılan paneller ve konuşmalardan sonra akşam yapılan Sarıyer Belediyesine ait sevgi ve barış teknesi ile yapılan boğaz gezisi ile sona erdi.
Haber: Şaban Kutlu