Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 14971 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   07 Kasım 2017 - 00:30

Şebinkarahisar’da Jeotermal (Sıcak Su) Kaynağı Aranacak

Büyüt
Küçült
Şebinkarahisar’da Jeotermal (Sıcak Su) Kaynağı

Şebinkarahisar’da Jeotermal (Sıcak Su) Kaynağı Aranacak

Şebinkarahisar Dikmen tepesi ve çevresinde Termal suları için Şebinkarahisar Belediyesi Jeotermal kaynak arama ruhsatı aldı

DİKMEN TEPESİ, JEOTERMAL KAYNAK MADENİ (ÜNİVERSİTE BÖLGESİ)

Şebinkarahisar Vakfı Başkanı Avni İşçan’ın en ufak kardeşi Jeoloji Yüksek mühendisi Ali İşçan, Şebinkarahisar Sempozyumunda yaptığı maden konulu sunumu ile Şebinkarahisar’da bulunan yer altı zenginlikleri, enerji kaynakları toprak yapısı ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ali İşçan Fosfat, kaolen, bentonit, vollastonit, feldspat, kükürt vb madenler üzerine değişik projelerde danışmanlık yapmış bir jeoloji Yüksek mühendisi olarak daha önceki yıllarda  Maden Tetkik ve Arama genel müdürlüğü (MTA) Genel Müdür Yardımcısı ve danışman olarak uzun yıllar hizmet etmiştir.

Maden jeologlar Derneği yönetim kurulu üyesi Jeoloji yüksek mühendisi Ali İşçan Sempozyumda yaptığı sunumda;’’ Madencilik sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla sivil toplum kuruluşları, kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmek ve desteklemek, sektörle ilgili yasama süreçlerine katılmak ve katkıda bulunmak. Madencilik faaliyetlerinin bölgeye ve ülkemize ekonomik ve sosyal kalkınmaya olan etkilerinin sektöre ve kamuoyuna aktarılmasına ve bu konuda bilinçlendirilmelerine katkı sağlamak için bilgiler sunacağım’ ’dedi Şebinkarahisar’da bulunan alunit yatağı; ülkemizin bilinen en eski ve en büyük yataklarındandır.

Şebinkarahisar çevresindeki maden ruhsatları hakkında bilgi veren Ali İçşan, Evcili,Dereköy, Asarcık bölgelerinde madenlerin varlığından ve ŞAP madeninden bahsetti.Yer altı kaynaklarının dışında Şebinkarahisar ilçesi Çukuroba sahasında % U3O8 tenörü 0.04 olan ikincil uranyum oluşumları bulunmaktadır.

Ayrıca ilçede Eskine yaylası,Tutak, Saydere, Çamağzıyayla ve Asarcık sahalarında da zuhurlar niteliğinde uranyum oluşumları bulunmaktadır. Yabancılar tarafından uçaktan yapılan tespitlerde bu uranyum madenleri (200 ton) civarında olup, içeriğinin cevher kıymeti olması gerekmektedir, buradaki düşük oran niteliğindedir. Dünya uranyum üretimi 70 bin ton  olup, bunun 23 bin tonunu Kazakistan üretmektedir

Şebinkarahisar- Asarcık Sahası Tenör : % 0.4 Cu, % 4-4.4 Pb, % 3 Zn (50 gr/ton Ag değeri bilinmektedir)

Şebinkarahisar-Dereköy Sahası Tenör : % 4 Pb, % 8.6Zn bakır-kurşun-çinko oluşumlarına rastlamak mümkündür.

Saydere,veEtiryayla bölgesinde Fluorit,Çatak köprü,gözyayla,,Doğanyuva ve Karaköy bölgelerinde düşük rezevli kömür yatakları bulunmaktadır.

JEOTERMAL KAYNAK İÇİN ŞEBİNKARAHİSAR BELEDİYESİ RUHSAT ALDI

Ali İşçan konuşmasında; ’Geçtiğimiz aylar içerisinde jeotermal araştırılması yapılmak üzere Bayramköy,Kınık,Ekecek köyleri ve ilçe merkezi arasında kalan bir alan için Şebinkarahisar Belediyesi Giresun il özel idaresine jeotermal kaynak araştırmasına yönelik ruhsat müracaatında bulunmuş ve arama ruhsatı almıştır.

Ruhsat alanı ve yakın çevresinde yüzeye yakın bir sıcak su kaynağı bulunmamaktadır. Ancak ruhsat alanında jeolojik olarak genç olması sebebi ile ısısını koruyabileceği düşünülen ve derinde ısı yakalama olasılığı olan Kuvaterner Dikmen Kayası volkanitleri bulunmaktadır.

Ayrıca bölgede Kuzey Anadolu fay zonu etkisinde gelişen KB-GB doğrultulu yapısal unsurlar, jeotermal  parametre olarak olumlu görülmektedir.

Jeotermal  kaynak oluşumunda ana bileşenlerden  birisi ısı kaynağıdır. Isı kaynağı yer kabuğunun sığ derinliklerine yerleşmiş magma sokulumları veya derindeki  magmadan  yüzeye  malzeme ulaştıran volkanik etkinlik ile sağlanır.

Dolayısıyla ruhsat alanında Kuvaterner Dikmen Kayasına kadar devam eden volkanik aktivite bu anlamda alanı olumlu kılmaktadır’ ’dedi.

JEOTERMAL KAYNAK: Jeolojik yapıya bağlı olarak yerkabuğu ısısının etkisiyle sıcaklığı sürekli olarak bölgesel atmosferik yıllık ortalama sıcaklığın üzerinde olan, çevresindeki sulara göre daha fazla miktarda erimiş madde ve gaz içerebilen, doğal olarak çıkan veya çıkarılan su, buhar ve gazlar ile yeraltına insan düzenlemeleri vasıtasıyla gönderilerek yer kabuğu veya kızgın kuru kayaların ısısı ile ısıtılarak su, buhar ve gazların elde edildiği yerleri ifade eder.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir