Seçim Maratonu Bitti Sınav Maratonu Başlıyor.
Giresun İkbal FEM Müdürü Levent Uysal Üniversiteyi hedefleyen bilinçli öğrencilerim seçimi Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) olduğu uyarıları yaptı. Seçim çalışmalarıyla dikkatleri dağıtılan öğrencilerin artık sınava odaklanmasını isteyen Müdür Uysal ”Milletvekili seçim maratonu bitti, öğrencilerin sınav maratonu başlıyor” dedi.
İki basamaklı sınav sisteminin tek basamaklı sınav sistemine göre en önemli avantajı, telafi edilebilir olması uyarısı yapan İkbal FEM Müdürü Levent Uysal” Sınavlarda strateji bilmek, hedefe ulaşmada önemli bir süreçtir. Üniversite adayları için sınavda bilgilerini hatırlama, uygulama, sınav kaygısını azaltma, zamanı verimli kullanma ve doğru kodlama yapma gibi stratejiler başarıda önemli rol oynayacaktır.” dedi.
LYS' lerin ilki 18 Haziran 2011'da yapılacak olan matematik sınavı olduğunu belirten İkbal FEM Dershaneleri Matematik Öğretmeni Ahmet Akbulut ” Matematik testine öncelikle sayısal ve eşit ağırlıklı alandan tercih yapacak adaylar girecekler. Bu sınava 2010 LYS'de giren aday sayısı 593.253 idi. Bu sene bu sayı 30.055 arttı. 2010'da uygulanan matematik sınavında verilen süre soruların zorluk düzeyine göre yeterliydi ve YGS konularından 4 tane soru gelmişti. Fonksiyon konusundan gelen soru sayısı sınavın geneline oranla fazlaydı. Geometri testinde ise sorular genel olarak müfredata uygundu. Analitik geometri soruları, tanım ağırlıklıdır ve temel bilgileri ölçücü nitelikteydi. Bu sene de aynı nitelikte soru gelmesi bekleniyor. Konu bilgisi ve farklı konuların birlikte düşünülebilmesi önemlidir. Örneğin bir soruyu çözebilmek için 2. dereceden denklem çözmek gerekebilir veya trigonometri-analitik, logaritma-analitik gibi karma sorular gelebilir. Geometrik yer ifadesi iyi anlaşılmalıdır. Fazla ayrıntılı düşünüp panik yapmaya gerek yok.”uyarısında bulundu.
İkbal FEM Dershaneleri Kimya Öğretmeni Recep Yılmaz ”LYS-2 Fen Bilimleri testi Fen Bilimleri testi mühendislik, sağlık bilimleri ve fen tercihi yapacak adayların girecekleri sınavdır. 2010'da 269.900, bu sene ise 292.836 aday girecek. Fen ve Matematik puanıyla öğrenci alan bölümlerin kontenjan sayısı 150 bin civarında. 2010 LYS sonuçlarına göre bu kontenjanlardan 12 bini boş kalmış. 2010 LYS Fizik sınavında daha önce sorulmayan tipte sorular yoktu. Mekanik konularından çıkan soru sayısı diğer konulara göre biraz daha fazlaydı. Bu bölümde iş ve enerji konusundan 5 soru gelmesi dikkat çekiciydi. Bu sene fizikte elbette seçici sorular olacak, bunlara takılıp kalmayın. Mekanik, optik ve elektriğe dikkat edin; hem çeldirici hem de çok soru gelebiliyor. 2010 LYS Kimya'da sorular kolay olmakla beraber öğrencilerin tüm konuları bilmesi gerekliydi. 2010 LYS Biyoloji sorularının tümü bilgi ağırlıklıydı. Soruların yüzde 50'si 11. sınıf, yüzde 25'i 12. sınıf, kalan yüzde 25'i de 9. ve 10. sınıf müfredatından geldi. Denetleyici ve düzenleyici sistemlerden beklentilerin üzerinde soru soruldu.”açıklaması yaptı.
İkbal FEM Dershaneleri Edebiyat Öğretmeni Resul Şenateş” LYS-3 Edebiyat-Coğrafya testi Edebiyat-Coğrafya testi, Eşit Ağırlık ve Sözel tercih yapacak adayların gireceği sınavdır. Bu sene bu teste toplam 678.707 aday başvuru yaptı. Bu sayı geçen sene 620.017 kadardı. Edebiyat-Coğrafya ve Matematik testlerine yönelik Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alan bölümlerin kontenjan sayısı 110 bin civarında. Bu kontenjanlardan 7 bin 500'ü boş kalmış durumda. 2010 LYS Türk Dili ve Edebiyatı testinde, dil ve anlatım dersinden 20, Türk edebiyatı dersinden 36 soru sorulmuştu. Tüm sorular müfredatı tarayıcı nitelikteydi. Sorular, uzun paragraflar içerdiğinden dolayı bazı öğrenciler zaman sıkıntısı çekmiş olabilir. Türk dili edebiyatı soruları, ağırlıklı olarak Cumhuriyet, Tanzimat ve Servet-i Fünun dönemlerinden çıkmıştı. Bu sene dönemlerin en önemli sanatçılarını bilmek yeterli, zira şimdiye kadar dönemlerin önde gelen isimlerinden sorulmuş. Ayrıca, şiir bilgisine de dikkat etmek gerekiyor. Coğrafya-1 testinde ise dört coğrafya sorusu ALES soru tarzına benzemekteydi. Coğrafya sorularında EA öğrenci için kazanımlara dikkat edilmiştir. “bilgisini verdi.