Mart ayı, tarihimizin çok önemli dönüm noktalarının yaşandığı, 18 Mart ÇanakkaleDeniz zaferleriyle, Çanakkale destanının yazıldığı ay olarak Zaferler tarihimize geçmiştir. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferleri dolayısıyla Şehitler haftası olarak anma toplantıları düzenlenir.
Yine 21 Mart Dünya Ormancılık günü dolayısıyla Orman ve Su işleri bakanlığımız ve Belediyeler Ağaç bayramı ve fidan dikme törenleri yaparlar. Aslında Ağaç Bayramı ve Şehitleri anma haftası “Şehitleri Fidanda yaşatalım, Her Şehide bir fidan” adıyla kampanyalar düzenleyip şehitler hatıra ormanlıkları kurulmalıdır.
Anadolu bir zamanlar Orman deniziydi. Seyyahlar, bir Sincap’ın daldan dala geçerek Anadoluyu bir baştan başa gittiğini söyler. Ancak bugün Anadolu bozkır haline geldi, ağaçlar yok olup gitti. Anadoluyuyeniden fidanlamak ve yeşillendirmek gerekiyor. Bunun için Mart ayı tarihi bir fırsat. Sadece şehitlikler değil, Anadolu’da ki tüm mezarlıkları Mart ayı dolayısıyla fidanlayarak birer Orman Denizine dönüştürülebilir. Atalarımız ve dedelerimiz için de birer fidan dikerek onların fidanlarda yaşamasına vesile olabiliriz.
TARİHİMİ ÖĞRENİYOR TABİATI SEVİYORUM KAMPANYASI
Hepimizin devlet ve milletimize karşı sosyal sorumluluğu bulunmakta. 42 yıldır Gazetecilik yapıyorum. Gazetecilikle birlikte Devri Alem Belgesel programı olarak sosyal sorumluluk çerçevesinde programlar hazırlayarak TV’lerde yayınlanmasına vesile oluyoruz. 2017 yılını “Tarihimi öğreniyor, Tabiatı seviyorum” adıyla bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirerek tarih ve tabiat eksenli programlar hazırlıyorum. Bu çerçevede öncelikle savaşlar ve şehitliklerin bulunduğu alanlarınfidanlanmasına yönelik, fikirler üretip bu konuda çalışma yapan, fidan diken kurum ve kuruluşların belgesellerini hazırlıyoruz. Bu kapsamda Ankara’da kurulu Giresun Platformu Ankara orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte Sakarya meydan Muharebesi’nin yapıldığı, Polatlı ve haymana Bölgesi’nde ki şehit Binbaşı Hüseyin Avni bey komutasında ki 42. Gönüllü Giresun Alayı’nın mezarlarının bulunduğu bölgede yapılacak etkinliğe katılarak hem belgesel çekeceğiz, hem de şehitlerimiziçin de bir fidan dikeceğiz. Hem tarihimizi öğrenip hem tabiatımızı seveceğiz.
ŞEHİTLER İÇİN HATIRA ORMANI!
Milli Mücadele Şehitleri için Ankara’da fidan dikimi yapılacak. Milli Mücadele’nin önemli kahramanlarından Giresunlu Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan ve Şehitlerimiz için Giresun Platformu harekete geçerek hatıra ormanı oluşturuyor. Kurtuluş savaşında Ankara Polatlı, Haymana ve Sakarya meydan muharebelerinde destanlar yazan ve büyük kahramanlık örneği sergileyen Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan komutasındaki 42. Gönüllü Giresun alayı şehitleri için, Ankara'da kurulu Giresun Platformu ve Ankara Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Haymana mangal dağında şehitler hatıra ormanlığı kurulup fidan dikimi yapılacak.
BİR FİDAN DA SİZ DİKİN
11 Mart Cumartesi günü saat 14.00’de düzenlenecek “Şehitler için bir fidanda siz dikin” kampanyasına Ankara Orman Bölge müdürü Mustafa Özkaya ve Ankara Giresun Platformu Başkan'ı Ahmet Temur tüm şehit torunlarını davet etti. Sakarya meydan muharebesinin geçtiği alan Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş’ın özel ilgi ve çalışmaları ile geçtiğimiz yıllarda tarihi Milli Park ilan edilmişti. Bölgenin tarihi Milli Park ilan edilmesinden sonra şehit mezarları ile ilgili doğa koruma Milli Parklar genel müdürlüğü jeoradar arama çalışmaları yaparak binden fazla şehit mezarı tespit etmişti. Bu çalışmalarda 42. Gönüllü Giresun alayı komutanı şehit binbaşı Hüseyin Avni Alparslan'ın da mezarı bulunmuştu.
AFYON’DA GİRESUN ŞEHİTLİĞİ
Daha önce Genelkurmay Başkanlığı tarafından askeri arşivlerde yapılan araştırmada bölgede en fazla şehit veren illerin başında Giresun olduğunun tespit edilmesi üzerine, Afyon İscehisar’da Giresun şehitliği anıtı yapılmıştı. Her yıl burada 30 Ağustos Zafer Bayram'ında devlet töreni düzenlenerek Hüseyin Avni komutasındaki 42. ve 47. Topal Osman ağa komutasındaki 47. Gönüllü Giresun alayı şehitleri devlet töreni ile anılıyor.
HÜSEYİN AVNİ ALPARSLAN KİMDİR?
Hüseyin Avni Alparslan Giresun Tirebolu’da dünyaya geldi. Çocukluk yılları Espiye Kurugeriş köyünde geçti. Harp okulunu bitirdikten sonra Balkan Savaşları'nda Yunan ve Bulgar çeteleri ile çarpıştı. Birinci Dünya harbinde Kafkas cephesinde Sarıkamış harekatına katıldı. Kopdağı savunmasında üstün başarı sergiledi. Harşit vadisinde Rus'ların 16 ay Harşiti geçmelerini önledi. 42 gönüllü Giresun alayları toplayarak Sakarya meydan muharebesinde çok büyük başarılara imza attı. Haymana mangal dağında yaralandı ve haymanada şehit oldu. Ölmeden önce son arzusu sorulan şehit binbaşı Hüseyin Avni Alparslan, “Tirebolu’daki anneciğim benden bir lastik pabuç istemişti, alamadım. Anneme bir lastik pabuç alın.” diye vasiyet etmişti.
İSMAİL KAHRAMAN